Да бъдеш хокеист в НХЛ и самотен баща: Историята на Понтус Аберг

Дъщерята на Понтус Аберг го молела да отидат да карат кънки още при падането на първите снегове към края на миналата година.

Затова когато шведът получил обаждане, с което да бъде призован в Националната хокейна лига, той не чул звънящия в джоба му телефон.

При втория опит Лорънс Гилман, помощник-мениджърът на Торонто Мейпъл Лийфс, успял да го открие на откритата пързалка, където Понтус се пързалял с 3-годишната Моли.

Това е обичайна ситуация за 26-годишния хокеист, който е самотен родител и балансира живота си между двете най-обичани от него неща.

"Това е животът ми, тя и хокеят", признава Понтус.

Рядко срещана ситуация е спортист на високо ниво да е едновременно и самотен баща, но до момента шведът се справя с родителските отговорности, като същевременно не спира да преследва големия си пробив в НХЛ.

Аберг играе предимно за дубъла на Торонто Мейпъл Лийфс - Торонто Марлис, състезаващ се в Американската хокейна лига, второто ниво на хокейната система в Щатите и Канада. Играчите от тази лига често биват викани да се пробват на най-високото ниво в НХЛ - но когато това се случи на Аберг през декември, то му донесе не само радост, но и известно затруднение.

Мейпъл Лийфс точно щяха да отпътуват на 9-дневно пътуване, в което да изиграят 4 поредни гостувания и Понтус нямаше как да се грижи за дъщеря си. За щастие, във втори пореден сезон хокеистът разчита на майка си Анет да бъде с него и да гледа Моли, когато неговата специфична професия го възпрепятства.

"Тя ми помага, когато аз пътувам или когато трябва да спя и да почивам преди мачове", признава Аберг.

От раждането на Моли насам, крилото смени няколко отбора - Нешвил, Милуоки, Едмънтън, Анахайм, Сан Диего, Минесота.

Миналия януари премина от Анахайм в Минесота и това се оказа доста тежка промяна за дъщеря му.

"От плюс 15-20 градуса до минус 30 само за един полет разстояние беше нещо, което Моли не прие много добре", разказва Понтус Аберг.

По-късно обаче тя обикнала снега, а след трансфера на баща си в Торонто - и новия им дом в най-големия канадски град. Таткото обича да документира приключенията им заедно в Торонто и Моли даже заема по-голямо място в Instagram профила му от хокейните срещи.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

Date night ❤️

Публикация, споделена от Pontus Åberg (@pontusaberg) на Фев 12, 2020 в 4:51 PST

Вижте тази публикация в Instagram.

Mami ❤️

Публикация, споделена от Pontus Åberg (@pontusaberg) на Май 26, 2019 в 4:15 PDT

Вижте тази публикация в Instagram.

First skate 🙏❤️

Публикация, споделена от Pontus Åberg (@pontusaberg) на Дек 10, 2018 в 5:14 PST

Вижте тази публикация в Instagram.

🙏

Публикация, споделена от Pontus Åberg (@pontusaberg) на Сеп 27, 2019 в 10:38 PDT

 

Преди да влезе в НХЛ и с Торонто, Понтус Аберг вече беше оставил добри впечатления във водещата световна хокейна лига. Шведът играеше редовно за Нешвил през 2017 г., когато отборът стигна до финала за купата "Стенли", а крилото отбеляза 11 гола в 37 мача.

С Торонто в АХЛ също показа добри неща и треньорът му го хвали за готовността да играе здраво в защита и да си връща веднага шайбата, след като я е загубил.

Играчът изглежда винаги е притежавал необходимия характер, но бащинството му е помогнало да гледа от по-високо на нещата. Понтус вече не се влияе толкова от ежедневните трудности, с които е свързан професионалният спорт.

"Когато имам лош мач или отборът играе зле, не е нужно да се самообвинявам и укорявам. Мога да съм щастлив около дъщеря си, тя ми носи щастие. Винаги е щастлива, независимо дали побеждаваме или губим, което е огромен фактор за мен в последните две години".

Момиченцето дори показва все по-голям интерес към семейното поприще. Желанието й да кара кънки, естествено, се е появило, докато гледала баща си в двубоите на Торонто.

"Тя още не може да пази равновесие, но две седмици ме молеше да отидем да караме кънки. Знае, че аз мога да карам, защото е на всеки мой мач. Иска от мен да я науча и аз се опитвам", разказва Понтус.

Още през декември той обеща, че ще купи на Моли кънки за Коледа, след като неговият подарък, повиквателната за НХЛ, дойде рано в месеца.

Оттогава Понтус Аберг отново се завърна в АХЛ за Торонто Марлис и ще очаква своя следващ шанс при най-добрите - докато се радва на дъщеря си и постепенно развива нейните умения на леда.

Новините

Най-четените