Багата излиза за най-големия мач на живота си, но какви шансове има срещу Дос Сантос?

Благой Иванов-Багата ще направи дебюта си в най-престижната ММА верига в света – UFC, срещу бившия шампион в тежката категория Жуниор дос Сантос.

Това ще бъде най-големият мач и най-сериозният тест в кариерата на българина досега, който е със статистика от 16 победи и само една загуба.

Багата е бивш шампион на World Series of Fighting (сега под името Professional Fighters League – PFL). Шест от победите си постигна с нокаут и шест със събмишън.

Вариативен, бивш световен шампион по самбо, като по пътя към титлата победи и легендата Фьодор Емеляненко, с мощни удари и със страхотна игра на земята, Багата има с какво да изненада Дос Сантос, който е с рекорд от 18 победи и пет загуби в кариерата си.

Не всеки ден се открива възможност за дебют в UFC, още повече в основното събитие. Събитието ще се проведе в Бойз, Айдахо, в нощта на събота срещу неделя (14 срещу 15 юли). Българските зрители ще могат да го проследят на живо в каналите на MAX Sport. Гала вечерта започва от 5:00 сутринта в неделя.

„Това ще бъде нещо много специално. Много съм щастлив, че ще участвам в основното събитие. Ще се бия срещу бивш шампион и съм много горд да изляза срещу Жуниор.

Мисля, че мачът ще се реши в клинч, а мисля, че моят клинч е по-добър от неговия. Просто трябва да го смачкам. Това е“, закани се Багата пред MMAjunkie преди мача.

На хартия, 34-годишният Дос Сантос е по-опитният боец, с повече мачове и с три години по-голям от българина. В последните години обаче редува впечатляващи победи с разочароващи загуби и спечели само три от последните си седем боя.

От друга страна, Иванов е в серия от пет поредни победи, последните четири от които – успешни защити на титлата в тежка категория PFL. Българинът е лек аутсайдер според букмейкърите с коефициент за победа от около 2,40 срещу 1,50 – 1,60 за Дос Сантос.

Ако обаче има кой да изненада бразилеца, то това е именно Багата с нестандартния си и винаги вървящ напред стил. Българинът ще трябва да използва уменията си от самбото по възможно най-добрия начин и да се опита да неутрализира играта в стойка на Дос Сантос.

Бившият шампион има добра защита срещу тейкдауни, но при добре проведен мач и при добро разпределяне на силите и въздуха, Багата би могъл да го свали във втория или третия рунд и да го довърши на земята, както е правил с толкова много от противниците си.

Една победа на който и да е от двамата ще отвори широко вратите, имайки предвид слабата тежка категория в UFC в момента. Даниел Кормие вече държи колана след впечатляващата си победа над Стипе Миочич в първия рунд.

Основният претендент за титлата Франсис Нгану и петият в ранглистата Дерик Люис направиха един от най-скучните мачове в историята на тежката категория. Нито феновете, нито Дейна Уайт бяха доволни от пасивната игра на двамата и е възможно да се търси нова звезда при най-тежките.

Това може да бъде именно Багата при евентуален успех в неделя сутрин.

Разбира се, победа едва ли ще доведе до моментален мач за колана, тъй като, най-вероятно, ще се организира такъв срещу Кормие и завръщащия се Брок Леснар. Победителят от Иванов – Дос Сантос обаче може да получи шанс срещу бившия шампион Миочич или срещу друг топ претендент в лицето на Къртис Блейдър, а след това – кой знае…

Багата може и да е подценяван леко от букмейкърите, но дори ММА специалистите зад Океана, които са гледали мачове на българина, прогнозират много труден мач за Дос Сантос, дори и победа за Благой.

Ако трябва и аз да направя такава прогноза, бих заложил на Багата, обосновавайки се с проблемите в последните години, непостоянството, допинг скандала около бразилеца и разрушителния нокаут още в първия рунд срещу бившия шампион Миочич в последния му мач.

Най-важното, извън победата, разбира се, за Багата е да направи един силен мач. Мач, с който да покаже разнообразните си качества, да се представи пред публиката и да спечели симпатиите на Дейна Уайт. И по този начин, дори и да не победи, да си спечели възможно по-добър следващ съперник и възможно повече двубои на най-голямата ММА сцена.

А ние можем само да му пожелаем успех и да го подкрепяме за най-големия мач в живота му.

#1 Sancho Pansa 13.07.2018 в 14:23:31

Извинявайте за въпроса, ама коя е тая свиня в синьо която се бие с черният? Ако е "онзи престъпник" който намушкаха преди години, то синът ми, оранжев коалан по карате има доста по-голям шанс. Инак, тюфлека, ще глътне нокаута в първият рунд!

Новините

Най-четените