Фулъм.бг

Ако слезете на гара Пътни можете да стигнете и пеш. Минавате покрай някои от най-приятните пъбове в квартала, винаги ще чуете разговори за футбол. Разходката е към половин час.

От Хамърсмит вариантите са ви два - да походите или с автобус 220. Надолу по Фулъм Броудуей, чак до Стивънидж Роуд, където ви чака стадионът. Най-старият в Лондон, на цели 117 години. Отвън можете спокойно да го сбъркате с някаква малка пекарна, с червените му тухлички и схлупен вид. Но мястото е романтично, наоколо се разхождат хора, увити в бяло-черни шалчета, а статуята на легендарния Джони Хейнс показва, че сте на точното място.

„Крейвън Котидж" - новият национален стадион на ... България!

Да, звучи нелепо. Това е стадион в Лондон, нали така?

В оставащите 15-ина седмици до края на сезона във Висшата лига, на този терен ще се изявяват двама българи едновременно. Благодарение на Фулъм имаме вече Димитър Бербатов и Станислав Манолев в най-силното първенство на света. Така фокусът на интереса от България към английския футбол рязко се изменя не към някакви Юнайтед, Ливърпул или Челси, а към приятното отборче от най-романтичната част на Лондон, току на брега на Темза.

Те играят в бял екип. Като националите. Ако Бербатов се оправи от травмата, а Манолев е в кондиция, в събота може да ги видим да се носят към вратата на Норич в исторически мач. Двама българи в един тим от най-силните европейски лиги - това не сме го виждали от времената, в които Данчо Лечков и Петър Хубчев бяха лидери на Хамбургер. Германският отбор бе и европейски шампион. Вярно - имахме период на трима българи в Амкар, на няколко в тимове като Металург (Донецк), в турски, гръцки или израелски отбори. Имаме и  примери като Енгибаров и Донков в Бохум, като първият не игра изобщо, а вторият  бе титуляр и  отборът стигна до евротурнирите.

Но не е същото като в събота да си пуснеш Висшата лига и там да има две имена от България в състава на един тим. И да си кажеш - ето ги нашите, бе!

Цял Благоевград вече е от Фулъм, защото и двете ни момчета там са от Джумаята. Манолев рано-рано отиде в посока Ловеч, а оттам - в чужбина.

Бербатов също е родом от Благоевград, но никога не е играл за Пирин-а. На 17 вече беше в ЦСКА, а после- ясно. Германия, Англия, купи, отличия.

Сега двамата ще са нашият отбор за уикенда. Бербатов си е извоювал мястото на лидер във Фулъм и съставът почва с него. Манолев тепърва ще опитва да се доказва на мениджъра  Мартин Йол, а конкуренцията е сериозна. Ако е взет за десен бек, нашият национал трябва да измести Саша Ритер, който прави страхотен сезон. Немецът дойде под наем от Кьолн през лятото, но пасна и е несменяем. Пред него, където е любимата позиция на Манолев, играе Деймиън Дъф - ветеран с име, репутация и класа. Идеята на Йол е левичар да е десен халф, за да може да застрашава вратата и с влизания към центъра на атаката и удар. За позицията конкурент е и иранецът Ашкан Дежага, надъхан и техничен играч, който често е използван като резерва отляво и отдясно в полузащитата.

Манолев ще търси място някъде там, където му се открие шанс.

И така, докато родните тимове цъкат из Анталия и дори нямаме контрола на националния на датата, посочена от ФИФА, поне намерихме своя отбор. В събота Фулъм гостува на Норич и мачът ще е по Диема. Бъдете сигурно - в оставащите 15 кръга от Висшата лига, двубоите на Фулъм ще са или директно по някой от каналите на Нова, или поне наживо в сайта на тв компанията. Няма как да е иначе - интересът към Фулъм.бг  е обясним. Така един съвсем неголям като подкрепа, история и витрина с успехи клуб от Висшата лига (дори сред най-малките) се оказа „присърце" на България.

Да се надяваме само английският ни „български" отбор да гледа повече към отборите над него, а не към тези отдолу. Защото на теория съставът на Фулъм може и да е твърде добър да изпадне, но историята помни примери за това, че във Висшата лига няма нищо сигурно.

Опазил ни Господ! Тъкмо си намерихме отбор в Англия.

#2 Оня Дето Го Трият 07.02.2013 в 15:23:11

Ние сме лесни щото си имаме по един (в случая двама) играч във всяко голямо първенство. Обаче какво да кажат примерно сърби, хървати и т.н. дето имат кажи речи във всеки отбор по няколко. Да не говорим пък за бразилци, урогвайци... Техните сънародници за кой трябва да викат просто незнам

#5 IRCPoliceman 07.02.2013 в 21:20:10

Еми аз се радвам, че има двама българи едновременно във Фулъм, но все пак си оставам фен на Манчестър Юнайтед! По Юнайтед се запалих след като гледах онзи исторически финал на ШЛ срещу Байерн и оттогава си ги поддържам който и да играе там! Така че Ман Юнайтед : Фулъм 2:0

Новините

Най-четените