Американският шок: расизъм в синьо и размирици

Шок. Не това е думата, която ще потърси и използва наблюдателният човек във връзка с експлозията от насилите и гняв в Балтимор, щата Мериленд, след смъртта на младия чернокож мъж Фреди Грей на 19 април.

Закопчан, защото побягнал от органите на реда в един от най-бедните и опасни квартали на града, Грей изпада в кома, вследствие на тежки травми на гръбначния стълб и ларинкса, които, според очевидци, са му били причинени от арестувалите го ченгета.

Смъртта му е изтълкувана като поредния случай на полицейско насилие над чернокож мъж.

Дни по-късно Балтимор е в пламъци - мирните протести след погребението на Фреди Грей прерастват в безредици със запалени полицейски коли, изпотрошени прозорци и фасади на сгради и разбити и ограбени магазини.

Равносметката след няколко денонощия на хаос е обявяването на извънредно положение, намеса на националната гвардия, над 250 арестувани, 20 ранени полицейски служители и усещане за "дежа вю на стероиди".

Идентична разрушителна драматургия се разгърна преди месеци във Фъргюсън, Мисури, след като бял полицай застреля невъоръжения чернокож тийнейджър Майкъл Браун.

По-късно мащабно разследване на министерството на правосъдието разкри потресаващо порочен модел на институционален расизъм от страна на полицията във Фъргюсън с десетки случаи на дискриминация на чернокожото население и диспропорционално наказателно преследване на по-бедни граждани от афро-американски произход за възможно най-незначителните нарушения.

В светлината на огъня в Балтимор бяха припомнени и убийствата на други невъоръжени чернокожи младежи - Трейвон Мартин, Ерик Гарнър, Тамир Райс и много други.

А само преди седмици новина номер едно в САЩ бе видеозаписът, запечатал как белият полицай Майкъл Слейгър хладнокръвно стреля осем пъти в гърба на отдалечаващия се от него чернокож мъж Уолтър Скот, който минути преди това е спрял за пътно нарушение.

Благодарение на аматьорския клип, направен от случаен минувач, ченгето беше арестувано и сега ще бъде съдено за убийство.

Без видеото това навярно щеше да е поредният случай на недоказан полицейски брутализъм, в който думата на служителя в синьо е по-тежка от свидетелствата на очевидци.

Ако въобще има такива.

Черната (във всеки един смисъл) серия на прекомерно използване на сила от страна на служителите на реда върна лентата до 1991-а година и печално известния побой, нанесен от лосанджелиски ченгета на рецидивиста Родни Кинг, също записан на видео от обикновен гражданин.

В Ел Ей тогава расовото напрежение достига връх и улиците се пълнят с гневни протестиращи. Твърде позната картинка.

Сякаш САЩ не може да излезе от спиралата на полицейско насилие с расистки привкус и безредици с бандитска окраска.

Политически реакции

По време на пресконференция в Белия дом, президентът Барак Обама осъди агресивните прояви в Балтимор с думите:

"Няма оправдание за насилието, което видяхме. Контра-продуктивно е... Когато отделни хора разбиват врати на частни бизнеси с железни лостове, за да грабят, това не е протестиране. Това не е излъчване на послание. Това е крадене. Тези, които палят сгради унищожават шансовете на собствените си общности. Оставят хората в района без работа и възможности".

Обама поздрави мирните протестиращи и призова за единение на нацията и общо усилие за справяне с бедността и проблемите с полицейското насилие, захранващи тази криза.

Фаворитката за президентския пост на изборите в САЩ през 2016-а година Хилъри Клинтън изтъкна, че е необходима промяна и има нещо дълбоко сбъркано в правораздавателната система на страната.

Тя очаквано използва първата си политическа реч като кандидат за номинацията на демократите за изборите догодина, за да адресира най-горещата тема в страната към този момент.

С разбираемо по-остра реторика от тази на действащия президент Обама, Клинтън каза:

"От Фъргюсън през Стейтън Айлънд до Балтимор - моделите са непогрешими и безспорни. Уолтър Скот бе застрелян в гръб, невъоръжен, ужасен от възможността да попадне в затвора за неплатена детска издръжка. Тамир Райс беше убит в парк, без оръжие, едва на 12 години. Ерик Гарнър, задушен до смърт защото продавал цигари на улицата. А сега и Фреди Грей - с гръбнак, почти пречупен в полицейския участък".

Клинтън настоя за камери върху униформите на всеки полицай и се солидаризира със социалния гняв на мирните демонстранти в Балтимор.

"Бели" срещу "черни" размирици

Протестите, прераснали в размирици, отново очертаха обществения разлом между либерали и републиканци в САЩ.

Освен на физически сблъсъци, Балтимор стана поле на битката за интерпретация на случващото се. Идейните противници излъчиха противоположни послания в съзвучие с политическите си цели.

Обяснителният конфликт между прогресивните леви и консервативните десни придоби допълнителни пародийни измерения, разгръщайки се по посока на "цветовата гама" на бунтовете и гражданските неподчинения.

Насилието в Балтимор провокира расистка реторика от двете страни на идеологическата барикада.

Либералните издания и говорещи глави решиха да затворят очите си за откровената бандитска вакханалия в опожарения център на Балтимор, където десетки младежи - предимно чернокожи - използваха безредиците, за да плячкосват магазини.

Не бе трудно да се забележи, че солидна част от криминалния контингент е излязъл "на пазар" с удобното оправдание за участие в справедлив граждански протест срещу институционалния расизъм и полицейското насилие.

В опит да отклонят вниманието от уличния хаос, много коментатори решиха да говорят за "бели" размирици, или с други думи, за безредици от миналото, случили се след спортни събития с участници предимно бели мъже.

Получи се интересно за наблюдаване преместване на фокуса от ставащото сега, с главни антигерои чернокожи младежи, към събития отпреди - с основни персонажи европеидни хокейни и футболни фенове.

Редица медии и общественици отидоха по-далеч и защитиха настоящите безредици като необходими и наложителни в борбата с полицейското насилие, посочвайки в същото време белите привилегировани хора като основен виновник и за тази ситуация.

На другия полюс бяха дежурните "говорещи глави" с консервативни възгледи, които използваха случая, за да прокарат любимата теза за вродената агресия на чернокожите, които не могли да се държат цивилизовано и само чакали повод, за да палят полицейски коли или да разбият някой корейски магазин.

Двете политически ангажирани интерпретации опростиха и деформираха сложната реалност, унищожиха нюансите и в крайна сметка захраниха предразсъдъците на съответните таргет аудитории. Резултатът е мътене на водата и допълнително разделение на обществото.

А наблюдателните хора, които не се шокират и изненадват, вече разсъждават върху това кога и къде ще е следващият "Балтимор".

#1 veselavesela 30.04.2015 в 22:30:34

Никога не съм съдила човек, заради етнически произход, раса, религия и пр. Има добри и лоши хора. Нямам идея, какво е в затворите, ще коментирам, това което виждам излъчено от медиите , и това което съм видяла наяве. Не оправдавам полицейсият произвол. Не оправдавам и вандализмът на черните. За пореден път ще кажа, че в Сащ гладни няма. Видно е и от излъчените кадри. Видяхте ли някъде дрипави, окъсани , босоноги и пр. протестиращи? Не, защото такива просто няма. Друг е въпросът, че за да излезеш от гетото трябва да направиш усилие. Разбира се, въпрос на удобство е да продадеш малко дрога и месеци после да лежиш и щракаш с пръсти. Или да направиш няколко деца и да се правиш , че не съществуват, щото е по-лесно... Направих си труда да прегледам най-големите сайтове за работа - резултат за най-ниско квалифицирани поддръжка и чистене :Jobs 1 to 10 of 660,721. Близо 700 000 свободни работни места. Да не коментирам по-тежки нискоквалифицирани дейности, които съответно са и с по-добро заплащане. За пореден път ще кажа, че работа има. И от наблюдения знам, че никого няма да върнат заради цвета на кожата...

#2 Архангел 30.04.2015 в 22:52:40

Какви демократи, какви борци за свобода! Борци! Остана само да започнат да хвърлят деморкатични коктейли молотов по полицаите и да стрелнат тук там някой!

#3 Алилуйщина 30.04.2015 в 23:41:31

veselavesela,не се заяждам,само реплика… „САЩ е "световен лидер" в бедността сред децата Процентът на децата, живеещи с женени родителите, които получават купони за храна се е удвоил от 2007 г. През 2014 г. около 16 милиона деца, или около една пета от децата на САЩ са получавали помощи за храна“ „Безсърдечието на американските политически и бизнес лидери е обезпокоително, дори шокиращо. Гладът е само един от проблемите на децата“ http://fakti.bg/world/139077-sasht-e-svetoven-lider-v-bednostta-sred-decata- „Почти половината от всички получатели на купони за храна са деца, а сумата възлиза на около 5 долара дневно, преди орязването на бюджета през 2014 г. с 8,6 милиарда (за следващите десет години) от програмата за храна. През 2007 г. около 12 на всеки 100 деца са получавали купони за храна. Днес 20 на всеки 100 деца получава купони за храна“ http://www.obpa.usda.gov/budsum/FY15budsum.pdf „САЩ има едни от най-високите относителни проценти за детска бедност в развития свят. Както съобщава УНИЦЕФ, "Детското материално благосъстояние е най-високо в Холандия и в четирите северни страни и най-ниската в Латвия, Литва, Румъния и Съединените щати." Повече от половината ученици в държавните училища са достатъчно бедни, за да се класират за субсидии за обяд, а почти половината от чернокожите деца под шестгодишна възраст живеят в бедност“ http://www.unicef.org/media/files/RC11-ENG-embargo.pdf „През последните шест години броят на бездомните деца е нараснал с близо 60 %“ http://www.homelesschildrenamerica.org/mediadocs/280.pdf

#4 Шебек Хасан 01.05.2015 в 07:36:59

Започва американския Майдан. Трябва спешно да се намеси "Международната общност", за да защити потъпканите права на чернокожите в САЩ.

#5 veselavesela 01.05.2015 в 09:41:40

@3 „САЩ е "световен лидер" в бедността сред децата Процентът на децата, живеещи с женени родителите, които получават купони за храна се е удвоил от 2007 г. През 2014 г. около 16 милиона деца, или около една пета от децата на САЩ са получавали помощи за храна“ „Безсърдечието на американските политически и бизнес лидери е обезпокоително, дори шокиращо. Гладът е само един от проблемите на децата“ ------------------------------- Обедняването на населението за сметка на монополите е факт. Това обаче, както и поведението им са друга тема за разговор. Нали знаеш, колко относителен е индексът "бедност" и как това влияе върху разни статистики. Аз ще ти дам няколко примера , а ти си направи извода. Почти няма мексикански магазин или квартал , в който да не се продават купони за храна за 60%-70% от стойността им. Това глад ли е? Хотелите полупансиони /$ 1000- $1500 месечно/ масово се обитават от черни. Само за сравнение- в същият щат можеш да наемеш жилище за $400 или стая за $200.Там живеят с години. В такъв хотел наскоро разносвач на пици беше нокаутиран с дръжката на пистолет и му бяха взели пиците. Това от глад ли е? Моя позната , чийто доход на фиш е около $ 900 , отделно типсовете й са необлагаеми /няма непълнолетни деца/, също се класира в програмата за купони. Ами, натрупала е склад с ориз, леща и пр. Това глад ли е? Да, глад е , когато родителите-изроди се надрусват с парите за храна на децата им и ги изпращат да просят по кръстовищата, но това не означава, че държавата не си е свършила работата. Къщите и апартаментите в Сащ се продават с обзаведена кухня. Видяла съм 2-3 използвани печки за толкова години. Не може да мачкаш бургери ката ден, да си поръчваш пици или готови стейкове и да не си правиш разчет на средствата. Особено, ако си на социални. Безотговорно и нахално е. А, работа има. Хубави празнични дни на всички!

#6 шщд 01.05.2015 в 10:31:02

Лебовски, Големия, крайно време е да спреш да пишеш. И без това е толкова дълго и глупаво,че никой не чете до края. Само едно нещо ще ти цитирам по въпроса и приключвам,за да не търсиш под вола теле: "Мафиотските групировки в Балтимор сключиха примирие, за да отмъстят на полицията"

#7 Rowan 01.05.2015 в 13:56:46

Малии, първосигнално написах: „Да здраствует Балтиморская народная ресспублика!“, обаче после го пуснах в Гуглето и няма да ви кажа, колко резултата излязоха… Явно асоциацията е твърде близка до акъла. Това на майтап, а сериозно – Весито дава и отговора: в УСА няма гладни – казва тя – но има много сити безделници – бих добавил аз. Щото човек, като няма какво да прави, почва да мисли за глупости. Убийствата на вакси са само повод, причината е другаде. УСА си изживяват детските болести – към момента са някъде 18-19 век на Европа. Пари в държавите много, пък има голяма безработица, щото всичко се е произвеждало евтино в колониите. Те и УСА си изнесоха производството в Чайна, обаче обществата са затрогващо приличащи си, и УСА, като всяка държава, има завидно голям процент бачкери – хора, които освен да копат картофи и да бачкат на струг, за друго не стават. Е, тези хора нямат какво да правят, щото да си намериш работа различна от чистач или прислужник, требе колеж. Изкривиха си пазара на труда, като закриха звеното между чистач и работещ на бюро, сега си теглят последствията. Ваксите трошат МОЛове – местата за разпускане на бачкерите, но недостижими за нахранените безделници. Сега си „пазаруват“ онова, което не могат да си купят със социални купони за храна.

#8 petar-2 01.05.2015 в 16:47:56

Не е никакъв "шок" за тези които живеят в САЩ от поне 10-15 години. Този расизъм винаги си го е имало просто досега хората бяха задоволени. За последните 15 години средния американец толкова обедня и по мое мнение тези сблъсъци са само началото. Тепърва напрежението ще ескалирва и ще става все по-трудно за контолиране.

#9 Алилуйщина 01.05.2015 в 17:55:00

veselavesela Не се наемам да споря,поради това приемам твоите доводи,отколкото на… „U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE“ http://www.obpa.usda.gov/budsum/FY15budsum.pdf Весели празници и от мен!

#10 pixie 01.05.2015 в 22:00:12

Понеже ние си нямаме проблеми, сме тръгнали да обсъждаме и да се тревожим за американските проблеми. Далече са, нямаме нищо общо, да се оправят. За нас на никого не му пука. А по повод бедността, има далеч по-бедни хора в много други държави, така че не ми навирайте данни за бедните в Щатите, щото звучи цинично.

#12 GETI 01.05.2015 в 23:26:48

pixie Много си прав за бедността,вярно е „ има далеч по-бедни хора в много други държави“ например е тия… EastSouthWestNorth The Children of Iraq http://www.zonaeuropa.com/20040504_1.htm …/след половината репертоар,не е препоръчително за хора със слаби нерви/ Извинявам се,за навирането на „данни за бедните в Щатите, щото звучи цинично“ Наистина,признавам спрямо определени държави „звучи цинично“!!

Новините

Най-четените