Величието на Македония

В репортаж от македонската столица Скопие, изданието Гардиан разказва за новия македонски (почти завършен вече) проект "Скопие 2014-та".

В статията журналистът Кит Джилет се опитва да отговори на тревожещия много (далеч не само добросъседски) умове въпрос, а именно

"Как Скопие се превърна в новата европейска столица на кича?"

В неокласическия си блясък Скопие изглежда лъскав и различен, пише Джилет - ако не броим съмнителната естетическа стойност на новите статуи и сгради в центъра, за които поне едно нещо е сигурно: те представляват действително изненадващ и внушителен спектакъл от форми.

"Разходете се по поречието на река Вардар към същинския център на Скопие, столицата на Република Македония, и бързо ще се озовете сред неокласически сгради с колони и фигури на нимфи на покривите.

Тези сгради не бяха тук преди пет години", разказва Джилет.

Неговото впечатление от разходката му в началото на април е следното: баровете се протягат по поречието на реката, столовете и масите отново са изнесени на терасите, а всичко наоколо изглежда ново.

Наредени по мостовете, любопитно надничат към увеличаващия се брой посетители на "македонското чудо" така наречените "македонски" герои, местни писатели и артисти.

Дълго време забравено кътче от Европа, в бившата Югославска република, започна да работи усърдно след 2010-та година по строежа на огромни правителствени и национални сгради, както и по изработката на стотици статуи в центъра на столицата, напомня журналистът.

"Сега проектът, известен като "Скопие 2014-та", който трябваше да бъде завършен миналата година, е почти готов. И е точно толкова интригуващ и спорен, колкото беше според първоначалния си замисъл.

Проектът има две основни цели: да привлече повече туристи и да се опита да отдели историята на страната от историята на съседна Гърция (и България, бел. ред), разчитайки на местния патриотизъм на така наречните "етнически макдеонци".

Проктът е с цена между 200 и 500 милиона евро (цената варира, според това с кого разговаряш) и резултатът е абсолютно нов изглед на централната част на града", пише Гардиан.

"Голям кич е, но води туристи", споделя пред английския журналист Оливър Стефановски, управител на на централния Unity Hostel.

Според Джилет, много македонци осъждат схемата на огромно публично харчене на средства, да не говорим за естетическите качества на проекта. Противоречив е и начинът, по който се игнорира напълно ролята на албанската общност в историята на Македония.

Но без съмнение - новият център връща града на туристическата карта, а доказателство за това е пристигането на нискобюджетния превозвач Wizz Air.

В сърцето на новопостроения градски център може да се види 22-метровата статуя на Александър Велики, заобиколен от войници и фонтан, който през нощта е оцветен в различни цветове.

Наблизо, набутани по всички възможни места, са разположени статуи от бивши управници и светци.

Джилет не забравя да подчертае и новия символ на величието на Македония: триумфалната арка.

Ето още от неговия репортаж:

"В посока от статуята на Александър към реката се вижда статуя на Филип Македонски, който е издигнал ръка към небето. "Определено предпочитам тази нова част на града пред старата. Показва собствената ни история", казва Анета Гаковска, съдържателка на малък местен ресторант.

Преди туристите идваха в Скопие основно, за да се пошляят около красивия район на Стария Пазар, по неговите алеи, джамии и старата крепост. Но сега те могат да изпият едно турско кафе на това място, което, като архитектура и атмосфера, напомня по-скоро на традиционен град в Близкия изток, отколкото европейска столица, и в рамките на пет минути - да бъдат пренесени до центъра, където ще бъдат заобиколени от фалшиви статуи и сгради, имитиращи класическата европейска архитектура".

Мненията може и да са разделени по въпроса, но "Скопие 2014-та" определено създаде от македонската столица най-нетрадиционния град, който може да се посети в Европа, заключва Джилет.

#1 Гризли 15.04.2015 в 15:02:49

Статия, пълна с печатни и правописни грешки. Но все пак грешките в центъра на Скопие са повече...

#3 AlahAkbar 16.04.2015 в 00:37:27

Гоце, узбагойзя, изпий си лекарствата и се разхождай колкото ти душа сака из страхотния български град Скопие. Поздрави и останалите антички безродници там и внимавайте със шиптърите. Да не се присетите, че сте българи, но да е късно...

#4 Jon 16.04.2015 в 00:46:19

Смешна работа.Много е странно страна измислена от Тито и Съветският съюз да има толкова много притенции към историята на България и Гърция. Не знам колко трябва да си глупав за да вярваш в измислените версии на историята в Македония.Разбирам ,че всеки търси място под Слънцето,но не може това да става с изопачаване на исторически факти и нападки към България.

#5 deowin 16.04.2015 в 00:51:31

В началото помислих Goce за очевиден трол, щото ми се стори абсолютно невъзможно някой да се пали чак толкова, ама май не е.. Интересното е, че докато целият свят гледа с лека насмешка и повече безразличие към величествените напъни на македонците, те самите взимат въпроса с мнимите си история, култура, език адски, ама АДСКИ сериозно - като въпрос на чест, за която ако трябва ще проливат кръв. Все едно гледам мускулест, но тъповат селски комплексар, който някак си е попаднал на леко запиване с вино и сирене на обикновени млади градски офис хора - самите те не му обръщат много внимание, слабо ги интересува (и леко ги дразни) неговото постоянно перчене и търсене на внимание, но той не спира да се пъне, дълбоко убеден в собственото си превъзходство и велоколепие, и лесно налита на бой ако някой дори му намекне колко неадекватен е там.

#6 straight 16.04.2015 в 02:16:22

Македония има огромен проблем с шиптърите. Цели райони са заселени почти изцяло с албанци, които провеждат целенасочена политика за прогонване на храбрите наследници на Александър. Няма да е далече моментът, когато тези райони закономерно ще се присъединят към Албания. Какво ще остане от Македония тогава? Та тя и сега е нищо и никаква държава, призната едва от няколко страни. В тази връзка, България първа призна независимата държава Македония. А май не трябваше да бърза толкова... Хем са неблагодарни, хем ги тресе някаква мания за величие, хем скоро нищо няма да остане от държавицата им. Освен грандиозните статуи, може би.

#8 паяка 16.04.2015 в 11:01:13

На територията на областта Македония е факт че от древността си живеят местни хора, които явно заради това , се наричат македонци. Не може да им се оспори. Била е гръцка тази област и гърците не си я дават, не щат да я делят с никого, особено името й. Нашите пра-праотци някой е решил, че са дояздили или от Монголия, или от Персия. Не знаем, ама като че ли сме повече дърво без корен от тях, пък макар и основали държава в 681 г. Голямо дразнене на някои е, че се обявяват за държава македонците, след като все пак са били административно сравнително самостоятелни във югославската федерация.

#9 паяка 16.04.2015 в 11:40:13

"Проектът има две основни цели: да привлече повече туристи и да се опита да отдели историята на страната от историята на съседна Гърция (и България, бел. ред), разчитайки на местния патриотизъм на така наречните "етнически макдеонци"." Редакторът и той се отбелязал в скобите. Македонският етнос е неоспоримо, че е факт, а не са така наречени... А във връзка с проекта им, нашата особено реакция ми прилича на надничащи през терасите комшии, цъкащи с език на приумиците на съседите, при внасянето на новата им мебелировка.

#12 паяка 16.04.2015 в 12:25:21

Бойчо, те са половин София хора, бе! Нямат ли право на самоопределение под слънцето!? Толкова ли отесня земята!?

#14 Алилуйщина 16.04.2015 в 12:53:19

Учени от Скопие признаха: Македонското ДНК е българско Населението на Македония има най-близък ДНК профил до този на гражданите в България и в Сърбия. Това показва проучване на македонски специалисти, съобщи скопският Канал 5. Те сравнили генетичен материал от представители на всички балкански народи, с изключение на гърците, които отказали да участват в изследването. То продължило 6 години и резултатите от него вече са готови. Данните показват още, че хърватите са най-близки с босненците и сърбите. Косовските албанци имат най-малко общи черти с останалите народи от региона. “Използвахме много модерна компютърна технология. Сравнихме всички данни от Македония, България, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово. Направихме два вида анализи - единия чрез хромозома Y, който се пренася по мъжка линия, а втория чрез локуса на ДНК профила”, обясни доктор Златко Яковски от Института по съдебна медицина в Скопие. “Това изследване е от огромно научно значение. То няма нищо общо с политиката”, подчертава Яковски. И допълва, че резултатите от проучванията на института ще бъдат използвани при всякакъв вид разследвания, когато става въпрос за жертви от региона. http://www.novini.bg/news/45061-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%BD%D0%BA-%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE.html Българският ДНК Проект Учените смятат, че хаплогрупи I заселва Балканите около 30.000 год. пр.н.е., през ранния палеолит… Заключение: Оказва се, че съвременните българи по пряка бащина линия са потомци предимно на местното балканското население. https://www.familytreedna.com/groups/bulgariandna/about/results За да е по-ясно и ако някой желае да обогати историческите си знания,тук: „ДРЕВНИТЕ МАКЕДОНЦИ И ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРИ“ http://sparotok.blogspot.com/2013/09/blog-post.html п.с.Пререканието между българи и македонци е дирижирано най-вече от чужденци и фондации. Исторически погледнато,ние просто няма за какво да се караме,защото сме от един и същи етнос.

#15 boris 16.04.2015 в 12:56:06

Сякаш някъде в Македония има сайт който цъка червен линк винаги когато някъде в България се напише нещо за тях

#17 Rowan 16.04.2015 в 13:15:27

Паячке, като каза „самоопределение“, според Leon Dominian, The Frontiers of Language and Nationality in Europe, издание на American Geographical Society of New York, 1917, стр. 205, християнското население в т.нар Македония е: Българи 1 172 136 или 81,5% Гърци 190 047 или 13,22% Власи 63 895 или 4,44% Албанци 12 006 или 0,84% но първата официална статистика на Белград от 1953-та изнамира 860 699 славянски македонци, което представлява и първия исторически източник споменаващ македонската нация…

#18 kovatz 16.04.2015 в 13:29:10

>п.с.Пререканието между българи и македонци е дирижирано най-вече от чужденци и фондации. Откъде знаеш? Кои фондации имаш предвид? Знаеш ли кои са "соросоидите" в Македония и кои са македонистите? Поинтересувай се.

#19 паяка 16.04.2015 в 16:06:20

Рован, самонарекъл си се за обществото на уебкафето - Рован, по твое собствено желание четеш множеството подбрана от теб литература, по свой избор, споделяш тук, това което ти е интересно, въпреки че, родителите ти са убедени, че на теб най-много ти подхожда да се казваш...... и да се занимаваш с ...... Кому пречи тези 1 милион човеци да си живеят живота така, както им харесва. Не бомбардират, не изнасят революции, не промиват чуждестранни мозъци. Строят си собствен дом, по тяхна архитектура, в техния си парцел.

#20 Алилуйщина 17.04.2015 в 00:00:05

kovatz, "соросоидите" в Македония” са твое лично съждение,в моят коментар-14 ги нЕма…

#22 deowin 18.04.2015 в 01:12:09

Главни букви, супериорност, "ДО СМРТ".. Определено се взимате твърде насериозно. Така става със сериозни комплекси за малоценност. И най-смешното е, че на абсолютно никой друг (дори на българите) не му дреме кой знае колко дали македонската ви нация е измислена или не, докато за вас самите това е въпрос на живот и смърт.

Новините

Най-четените