За шведските феминистки нещата отдавна не спират само с феминизма

Те наричат себе си антирасистки феминистки и привличат международното внимание със заигравки с медиите, изгаряйки публично банкноти на стойност 100 000 шведски крони (10 000 евро), за да се акцентират върху неравенството в заплащането.

Сега Феминистката инициатива на Швеция има вече нов ръководен екип, чиято цел е да защити спечеленото през 2014 г. място в Европейския парламент на предстоящите избори за евродепутати през май.

Феминистката инициатива (ФИ) се фокусира върху равенството между различните социални групи, разнообразието, борбата срещу расизма и екологичните проблеми, а основната им мантра е, че структурите на властта в обществото трябва да се променят, за да отговарят на новите стандарти.

Иначе казано жените в тази партия твърдо вярват в квотния принцип, който би гарантирал присъствието на жена в стаята, в която се обсъжда проблема с по-ниските заплати за жените, или присъствието на транссексуален човек, когато се обсъждат специфичните здравни потребности на хората със сменен пол.

Вероятно Швеция е от малкото места в Европа в моментна, в което партия като ФИ може да просъществува и дори да се сдобие с някаква власт. Кралството е едно от местата с най-ясно изявена култура на феминизъм и на осъзнаване на проблемите на различните, а силната му мрежа за социална сигурност е една от запазените марки на Швеция.

Мнозина разглеждат страната като модел за подражание, когато става въпрос за равенство между половете, което правителството подчерта през 2014 г., когато обяви, че провежда феминистка външна политика за насърчаване на човешките права за момичетата и жените в световен мащаб. Дискриминацията въз основа на сексуалната ориентация беше забранена от закона през 2011 г.

За ФИ, която е основана като партия през 2005 г. обаче не е достатъчно. И оттам вярват, че нещата може да се подобрят още значително за жените в страната.

"В Швеция мислим, че вече сме постигнали равенството между половете, но ако погледнем статистиката, все още има доста път до постигането на равно заплащане между мъжете и жените, равни отпуски за родителите и равни пенсии, когато става въпрос за неплатен труд у дома, грижа за домакинството и грижа за децата и за старите хора и т.н.", коментира Гита Набави, която наскоро беше преизбрана да ръководи партията заедно с Фарида ал-Абани.

Това, което от ФИ винаги акцентират обаче, е, че те не са единствено феминистка партия, те се борят активно и срещу расизма. Това е ключов момент от идеологията на формацията, която изгражда процесите по вземането на решенията вътре в организационния й апарат.

Етническото разнообразие в Швеция беше факт и преди мигрантската криза от 2015 г., когато стотици хиляди мигранти от Близкия изток и Северна Африка пристигнаха в страната, бягайки от глад, бедност и война. Сега според данните на правителството на страната близо един на всеки четирима души, живеещи през 2017 г. в страната, е роден извън Швеция.

Идеята за разнообразието, която е толкова силно застъпена във Феминистката инициатива, прави партията специална. Съпредседателките са емигрирали в Швеция като деца от Иран и от Либия. Съответно и много от членовете на формацията идват от етническите малцинства.

Според политоложката Софи Бломбек това се дължи до голяма степен на факта, че хората с имигрантски произход са недостатъчно представени в почти всички останали партии, а същевременно с това много от тях като цяло са с по-леви политически виждания.

Наваби добавя и друга причина: "Многообразието идва от това, че работим наистина много здраво за преодоляването на собствените си предразсъдъци и се опитваме да намерим хора, които не просто да представляват нашите политики, но също така и самите те да представляват достатъчно добре нашето послание", обяснява тя и допълва, че във Феминистката инициатива има множество транс, хомосексуални и бисексуални хора, които заемат ключови позиции на партийно ниво като говорители по въпроси за културата, икономиката и вътрешната политика на Швеция.

Този подход на ФИ носи и своите плодове. През 2014 г. партията печели 5,3% на изборите за Европейски парламент, което й осигурява и един евродепутат. Това беше сериозна изненада за големите партии в страната. А част от тях започнаха дори да си водят записки.

Всичките седем главни партии от целия политически спектър адаптираха платформите си спрямо домашните задължения на жените, така че те да паснат на този феминистки настроен електорат, а четири от основните формации дори се определиха като "феминистки" или заявяват, че са възприели "гледна точка, съобразена с проблемите на социалния пол".

Самата Наваби е доволна от това. Според нея самото присъствие на Феминистката инициатива принуждава партиите да изтикват платформите си в посока решаването на проблемите с неравенството и вече се виждат ефектите от това.

Разбира се, това означава и загуба на влияние за партията, която на парламентарните избори изкара едва 0,4% - доста нисък резултат спрямо бариерата от 4% за влизане в шведския парламент.

Според Кимбърли Коуел-Мейърс, преподавател в Департамента по управление към Американския университет в Швеция, най-често подобни нишови партии като ФИ се появяват, когато се създава празно пространство в търсенията на избирателите по дадена тема. Съответно и веднъж запълнено това пространство, самите партии губят подкрепа.

Въпреки това Феминистката инициатива сякаш няма особено намерение да изчезва от политическия живот на страната. Според Гита Набави нейната формация има да играе ключова роля в движението за съпротива срещу крайното дясно, особено сега, когато партии като "Шведските демократи" трупат толкова много сила.

В момента те разполагат вече с държавно финансиране и малко по малко набират политически опит и структури в страната.

Кой ще е прав обаче и дали времето на разгневените феминистки борци срещу расизма е тръгнало да отминава, ще се види до голяма степен през май, когато те или ще запазят мястото си в европарламента, или ще го изгубят в битка с по-големите и по-силни партии.

#2 boian 22.02.2019 в 20:25:31

Явно няма да мирясат докато не съсипят тази добре уредена страна. Ама като мултикултурализмът победи и брадатите сирийци вземат властта, тогава ще ги видим какво ще правят. Идиоти!

#3 dedo adji 22.02.2019 в 21:49:03

Забравете Ингрид Бергман, Грета Гарбо, анФрида и Агнета. Новите шведки носят имена като Набави и ал Абани. И не са родени в Швеция. Шведки, та дрънкат. И образували партия, която даже вкарала дупетатка в евро парламента. Ама тия ханъми питаха ли агите? Щото имиграцията не се състои само от ханъми. Според статистиката броят на момчетата е несъразмерно по-голям от броя на момичетата. И тия момчета също не са родени в Швеция. И ако още не са и те ще образуват партия, шведско ДПС. А според традициите на Мустафа и Сюлейман раят за ханъмите е под петите на агите. А, да видим кой ще надделее. А Свен и Бйорн, Хелга и Ингеборг ще бухат като глухи петли да изхранват пришълците. Така им се пада, като са загубили викингския дух.

#4 gymstar 23.02.2019 в 08:47:01

В тази статия няма какво толкова да се коментира освен коментарите на коментаторите. Дедо ни , дето е импотентен , извинете компетентен по всички теми по всички континенти за всеки окръг и паланка , рони сълзи за горката швеция. Много силно допускам , че в едни по ранни години стискайки партийната книжка в отрудените си чиновнически ръце и с поглед зареян в светлото бъдеще , също така е проливал сълзи за Швеция която задушавана от загниващия монархо-капитализъм и раздирана от доларовия империализъм ще се спихне без време и сбогом на тия добри хора шведите, язък за шубавите шведки. Да , ама докато чакахме Швеция да рухне , някъде по на изток се гътна един колос с когото по заръката на дедовите идеологически гурута трябваше да вървим прегърнати през вековете. И останаха чакащите да гледат как Швеция ке падне без шоу и зрелище , мани ми Големия батко някъде се покри и ги остави сироти да се споглеждат неразбиращо и объркани да търсят пътеводната звезда(петолъчка). През това време Швеция си построи социализма и без Гладомор , без ГУЛАГ и десетки милиони ликвидирани врагове с и без партиен билет. Междувременно Батко се пробуди от изток и зададе нови опорни точки. Видя се , че шведите са корави копелета , няма сами да паднат и батко им намери цаката - прииждащите пълчища всякаква твар чак сега ще им е.е майката! И прегърнаха новите опорни точки всички комунета по всичките земни кълбета и зарониха наново сълзи за бедната Швеция. А аз си мисля : Айде да не се абите! Чемадан , вакзал - Масква !

#5 GETI 23.02.2019 в 09:24:02

gymstar | 23.02.201908:47 Да , ама докато чакахме Швеция да рухне , някъде по на изток се гътна един колос с когото по заръката на дедовите идеологически гурута трябваше да вървим прегърнати през вековете. И останаха чакащите да гледат как Швеция ке падне без шоу и зрелище , мани ми Големия батко някъде се покри и ги остави сироти да се споглеждат неразбиращо и объркани да търсят пътеводната звезда(петолъчка). През това време Швеция си построи социализма и без Гладомор , без ГУЛАГ и десетки милиони ликвидирани врагове с и без партиен билет. **** Ми, не е баш така.Социализма в Швеция си го построиха по също толкова брутален начин и по същото време. https://www.thelocal.se/20070109/6041 Швеция е първата страна в света, която основава "Държавен институт за расова биология" през 20-те на миналия век. Този институт е създаден с подкрепата на всички големи политически партии в Швеция и с идеята за "очистване" на нацията. От 30-те до 80-те насила или под натиск са стерилизирани десетки хиляди безработни, самотни майки, умствено изостанали, психично болни, както и хора от лапландското малцинство (което не спада към същия етнос като шведите).

#6 dedo adji 23.02.2019 в 09:31:35

Тъпакът си е тъпак. И реколтата на мушмули във Фиджи да се разисква, той ще повтаря 3-те думички, които е научил:чемадан, вокзал, Москва. А ти какво чакаш, бе лекенце? Айде, раница, летище, Стокхолм. Там приемат всякаква измет и депортират само високо квалифицираните, за тебе няма страшно. А русите шведки с #8 сутиени са за Хасан и Осман.

#7 Kenny McCоrmick 23.02.2019 в 10:59:51

"Тъпакът си е тъпак. И реколтата на мушмули във Фиджи да се разисква, той ще повтаря 3-те думички, които е научил:чемадан, вокзал, Москва." Аз доста повече думи знам на руски, даже леко се води, че знам езика като цяло. Ама наистина - защо като е толкова прекрасно, не сте у Маскве...

#8 gymstar 23.02.2019 в 11:25:23

Дедо ми ! Искам да ти припомня един ангажимент който ти имаше от съвсем близкото минало и още чакам да го изпълниш! Това беше обещанието да ни кажеш като горд разписвач на извънредни трудови надници в какви размери варират възнагражденията? Примерно на час? 5 лв , 10 лв , 15 лв ? И още нещо ! Как високите възнаграждения влияят на повишението на раждаемостта сред персонала в подопечената фирма? Другото което искам да споделя най-добронамерено с теб е , че правиш впечатление на умен човек , но като се стигне до идеологически кръстопът и винаги , ама винаги поемаш по пътя на простотията. Повтарям едни същи неща не заради теб или други тролове накичили се гордо с НИКНЕЙМОВЕ заимствани от умиращия и омразен запад , като ГЕТИ например , а заради някой по-млад читател който ще прочете идеологическите ви манифести идващи от посока ГАВАРИТ МАСКВА и може да си каже : Пък при бай Тошо може и да е било добре. Може би и в Евразия под здравата ръка на тавариш Путин ще по-добре от Еврогейския съюз , дето е пълно с джендъри и чалми. И ще започне да им се привижда Велика Задунайская Губерния България по образ и подобие на губернията Чечня с един мъжествен ръководител като Рамзан Кадиров.

#9 dedo adji 23.02.2019 в 11:35:48

... защо като е толкова прекрасно, не сте у Маскве... А кой е казал колко е прекрасно у Маскве? (Между другото, кенче, руският ти е неграмотен като българския ти, за английския нямам впечатления) Даже тъмно червените русофили Докс и гетито не пускат подобни глупости. На мен не ми трябва да ходя нито в Москва, нито в Ню Йорк. И Стокхолм вече не е безопасен. Току виж някоя двуметрова шведка ме обвинила в изнасилване, макар да не съм важен колкото Асандж. А ти, кенче, дето толкова се възхищаваш от Скандинавия, защо не си там?

#10 gymstar 23.02.2019 в 11:38:41

Пример за идеологическата демагогия разнасяна от троловете на ГАВАРИТ МАСКВА : Швеция била построила социализма по същия брутален начин ! Първо посъщия брутален начин като кой? Като в сесесерето? В Швеция е имало ГУЛАГ? Гладомор ? Политически чистки сред реки от кръв? Къде точно Гети привяда прилика между социализма в Швеция и този в сесесере? Някакъв институт от 20 години на миналия век когато все още националсоциалистите в Германия не са били на власт и по света не се е говорело за холокост не са били известни зверствата които се случват по време на ВСВ. След 1945 в Европа започва промяна на съзнанието за общност и гражданство. И историята на следвоенна Швеция е изградена на базата на тази промяна. За съжаление промяната стига до границата на вършавския договор . От другата страна властва болшевизма и ретроградието.

#11 dedo adji 23.02.2019 в 12:04:38

Фитнес лампичке, свидетелствам единствено, че извънредният труд се заплаща по-високо. Не съм поемал ангажимент и нямам право да разкривам размери. На море заплатите са поверителни, следва да ги знае само получателят и началникът му. Получателят може да се похвали, но това не се препоръчва, за избягване на конфликти. Не знам как е по офисите, но съм сигурен, че ти, дори да имаш някакви сведения за заплатите на шефовете си, нямаш хабер за всичките им премии и други придобивки. Така и трябва да бъде, всяка жаба да си знае гьола. По-високото заплащане по принцип влияе отрицателно на раждаемостта. Най-мизерните общества имат най-висока раждаемост. Когато разумният човек има повече пари ги влага в качеството а не в количеството на децата си. Виж България. За 23г до 62-ра, в условия на война, червен терор и купонна система (аз я помня) станахме от 7 на 8млн. Следващите 27г, при несравнимо по-добро благосъстояние, не можахме да стигнем 9. Айде, раница, летище, Стокхолм.

#12 GETI 23.02.2019 в 12:57:52

gymstar | 23.02.201911:38 Пример за идеологическата демагогия разнасяна от троловете на ГАВАРИТ МАСКВА : Швеция била построила социализма по същия брутален начин ! Първо посъщия брутален начин като кой? Като в сесесерето? В Швеция е имало ГУЛАГ? Гладомор ? Политически чистки сред реки от кръв? **** Абе, защо под (тема за Швеция) всяка тема изкача някой корифей и ни в клин ни в ръкав намесва - Масква, Гладомор, Гулаг, Комунизъм и т.н... Ми, защо не се придава прилика за гладомор и в други страни?! Например, като най-големия геноцид в човешката история е извършен от Британската империя в Индия - Бенгалскиат гладомор води до смъртта на всеки 5ти бенгалец.Чумата е взела по-малко жертви! Ами "гладомора" в САЩ през 30-те г. на ХХ в., отнел живота само на некви си повече от 7-8 милиона души? За справка - "Гроздовете на гнева" на Стайнбек! Тогава в САЩ умират милиони американци, ОТ ГЛАД, но е забранена тема. Създава се американския ГУЛАГ - гладните американци строят инфраструктурата на САЩ за паница чорба и консерва боб. Хайде за това да говорим! А гладът в Полша по същото време? А в Румъния? * > " В Швеция е имало ГУЛАГ? Гладомор ? Политически чистки сред реки от кръв? " Да "клъвнеш" от тук малко история и да направиш коментарче от стотина думи си е порнография. Съветската власт дойде с пломбиран вагон през воюващи държави с немско злато. Дойде защото един некадърен император отвори излишна война в интерес на архиврага на Русия. Мина се и през едно временно правителство на чужд агент - Керенски, защото нямаше как вековна империя да рухне в 2 дни. Някой трябваше да и подготви почвата. Ето ти го Керенски. Мумията Ленин научава от вестниците в Швейцария за Февруарската революция. Тази съветска власт не дойде като природно бедствие, нито като божие наказание, а с добре подготвен преврат. Някой плати за нея. Германците бяха мотивирани (финансово) от Wallstreet да композират влака. Всичко днес вече е известно. Старите лъжи не вървят, а новите, които ги измисляте са достойни за някой малоумен дебил.

#13 Kenny McCоrmick 23.02.2019 в 13:29:43

GETI, съветските болни са най-здравите болни, а съветската радиация е най-полезната радиация. Американски ГУЛАГ - Солженицин би бил очарован. Той сигурно е някакъв болен коспиратор де, да ги е писал тия ужасии. Пък вие с деда ти плюйте на "соросоиди и дебили". Ама никой от вас не си прати дяцата да учат у Питер и Москва, да се чуди човек що така. Те и най-големите русофили не си пратиха децата в Русия, та вие ли. Но иначе - първи на амбразурата. That's why we can't have nice things...

#14 hidden_in_the_shadows 23.02.2019 в 14:29:59

Турбо гадно място, има много пари и нищо друго. Като цяло - колкото по-нискоквалифициран труд работиш - толкова по-добре изглежда Швеция. Скука, студ. Единствения позитив е, че жените им са много ебливи, но само когато са пияни в петък и събота. Минуса е, че трябва да лъжеш, че си от Щатите (Небраска е добър избор, повечето си нямат идея къде дори се намира тоя щат на картата даже), понеже ако чуят нещо за източна европа - си вън от играта (нещо като горда софиянка от жълтите павета да чуе, че си резак от долно хуйно, разградско).

#15 hidden_in_the_shadows 23.02.2019 в 14:42:34

Колкото до ФИ - няма от какво да се притесняват, заплащането мъже-жени го изравнихме предното хилядолетие. Не че не са на ясно с това, де, но след като държавата плаща - защо да не изгорим 10 000€ за малко ПР. Все пак кой ли ще ги отрази иначе?

#16 GETI 23.02.2019 в 15:55:06

Абе Скафандър, ограничен си във всяко едно отношение, а се мъчиш да остроумничиш.Трябва ли да изпиша страници коментари и когато започна да задавам въпроси, да се скриеш в храстите като бит педерас. И за какво?? За да го исереш утре още по - голямо. * Солженицин в книгата си „Архипелагът ГУЛАГ“ е посочил 66 милиона жертви от масовите репресии на Сталин!! По Сталиново време населението на СССР е около 190 милиона. Ако вземем цифрата 60 милиона за вярна то в рамките на 24 години едва ли не всеки трети е бил убит.Ами това е все едно да кажеш , че руснаците не са забелязали една война, по-голяма и от Втората световна война. Нали мога да ти викам -кух суросоиден Скафандър?!

Новините

Най-четените