Шведският износ на джихадисти

Швеция е мирна демократична държава, която винаги е била сигурно убежище за онези, които бягат от конфликтни зони. Въпреки това много млади хора, чиито семейства са открили нов дом в Швеция, сега се завръщат обратно в родните си държави.

Повече от 300 души са заминали да се бият в Сирия и Ирак, превръщайки Швеция в една от държавите, които „изнасят" най-много джихадисти в Европа.

Йалда Хаким от BBC се среща с млада жена в мазето на една сграда в Гьотеборг, вторият най-голям град в Швеция. Тя изглежда като всяка друга млада жена от Западна Европа - носи прилепнали дрехи и грим. Наскоро обаче се е завърнала от Ракка в Сирия, където съпругът й е загинал в битка на страната на т.нар. Ислямска държава.

Тя си спомня част от ужасите, които е преживяла там - звукът от изнасилването на жена от язидите в съседната стая, удари с камшици и екзекуции на врагове, непрекъснатите бомбардировки. Всичко това е част от всекидневието на джихадистката булка. В началото всичко й се е струвало привлекателно, била е щастлива там. След смъртта на съпруга й обаче, започнала да забелязва неща, които много се отдалечават от религията, в която е възпитана.

С помощта на друг боец от ИДИЛ тя успява да избяга от Сирия, да премине през границата с Турция и да се върне в Швеция. Тя показва снимка на своя „Калашников" и ранената си дъщеря, чието лице е покрито със следи от шрапнели.

Защо е решила да се присъедини към ИДИЛ?

„Когато тръгнеш по този път, не мислиш за светския начин на живот. Като това да имаш добро легло. Не се интересуваш от тези неща. Мислиш само за най-бързия начин да умреш и отидеш в рая", разказва тя.

Гьотеборг е мястото, на което в най-голяма степен се случва вербуването в Швеция. С население малко над половин милион, този пристанищен град и бивша индустриална сила се е разделил с поне 100 мъже и жени, присъединили се към джихадистки групи. Това е и един от градовете с най-разнообразно население. Една трета от жителите са имигранти, много от тях - мюсюлмани, а в едно от североизточните предградия - Ангеред, те са около 70%.

През изминалата година там са се настанили 160 000 души, пристигнали да търсят убежище в Швеция през миналата година.  Ангеред се е превърнал в трудна зона за полицията.

Части от квартала са квалифицирани като „уязвими", което според полицейската терминология в Швеция означава чести случаи на нарушаване на закона. Там се развива паралелно общество.

Религиозни органи следят за спазването на Шариата в общността. Има случаи на тормоз и нападения над хора, предимно жени, заради начина, по който се обличат или защото присъстват на партита, където има музика и танци.

Междувременно две трети от децата отпадат от училище, преди да навършат 15 години. Безработицата е 11% - висока според шведските стандарти. Тези уязвими млади хора са именно мишена за екстремистите.

Опитните вербовчици манипулират младите, които са загубили пътя си, и ги насърчават да се присъединят към „Ислямска държава".

Предградия като Ангеред са се превърнали в тенджери под налягане от недоволство. То расте основно сред второто поколение „неетнически" шведи, както ги наричат.

Много от родителите им са бягали от съсипани от войната държави, търсейки сигурност, и са я открили в Швеция. Затова са благодарни на онова, което страната им е предложила. Техните деца обаче често се чувстват дискриминирани и изключени от системата. Много млади хора казват, че не се чувстват свързани със страната, от която идват родителите им, но не се чувстваш и шведи.

Тези проблеми в Швеция се задълбочават с идващия поток бежанци, които бягат от войната в Сирия и Ирак. Само за миналата година Швеция е приела повече бежанци на глава от населението, отколкото всяка друга европейска държава.

Полицаите винят за проблемите съкращенията в местната полиция с 50 на 100.

От заминалите за Сирия и Ирак 311 души, има такива, които са се завърнали. Нито един от тях обаче не е бил арестуван. Едва през април законите в страната се променят така, че пътуването зад граница с терористични намерения да бъде определено като незаконно. Властите знаят за проблемите, с които се сблъскват и че трябва да бъде повишена сигурността в районите, в които биват създавани паралелни общества. Но в действителност в момента младите хора от имигрантски семейства биват радикализирани.

Защо някой, отгледан в Гьотеборг ще поиска да напусне една от най-мирните и прогресивни държави в развития свят, за да се присъедини към екстремисти в Близкия Изток? Най-честият отговор е: „Не се чувствам швед". По-големият въпрос обаче е дали интеграцията и шведският експеримент с мултикултурализма не се е провалил.

#4 7 09.10.2016 в 09:44:57

"Мислиш само за най-бързия начин да умреш и отидеш в рая", разказва тя. Е, защо се отказвате насред пътя? -Разумът надделява, макар и късно?- Нещо май рай и смърт не са много съвместими понятия... „Не се чувствам швед". ОК, напускаш Швеция и повече не се връщаш...

#5 dedo adji 09.10.2016 в 10:04:33

"Ако вечеряш с дявола, вземи си дълга лъжица" казва английската поговорка. Англичаните изглежда са я забравили, а и цяла западна Европа и шведите с тях. Не само канят рогатия на гости в собствения си хол, ами и го обслужват. Допуснали стотици хиляди афроазиатски имигранти, осигуряват им всякакви условия, после се чудят защо те се радикализирали и искат още. 300 гаджали заминали за и.д. Прекрасно, 300 убийци по-малко в Швеция. Да си стоят там, да се изтреббват помежду си и да чакат светът да се осъзнае и да ги изтреби до крак. Никакво връщане. Дали се връщат, защото са се разкаяли или за почивка и инфилтрация, никой не може да каже. Ама не, дайте да ги приемем, да ги обгрижим, белки станат полезни членове на обществото. Нищо ново. Там отдавна практикуват пускане на убийци садисти след няколко години, защото показали добро държане в затвора, значи са се поправили. Устройват общежития от открит тип за престъпници, които не са в затвора поради невменяемост Следващата стъпка е да махнат решетките на лъвовете и тигрите в зоопарка, защото не е хуманно, как така ще отглеждаме щастливи кокошки, а тях ще затваряме.

#6 7 09.10.2016 в 10:37:00

Мултикултурализмът не е ли понятиен инструмент на популизма? Имам предвид, че първо е възприет в Канада, а оттам- Австралия и САЩ- все места, където бялата раса е завзела територия от местното "туземно" население, та след десетилетия се опитва да омекоти неудобните моменти на колониалната политика... В Европа пък, първоначалният стимул за внос на различна култура е бил евтиният труд на имигрантите при адмисията на жители на бивши колонии в ЮК след ВСВ. С нарастването на притока на имигранти процесът на асимилация драстично се забавя, което принуждава Британия да наблегне на интеграцията. След като и това не успява, идва ред на мултикултурализма? При Франция това става основно след Алжирската война. Същевременно, нарастващата конфронтация м/у Запада и "соцсистемата" допълнително е влошавала и влошава картината поради подкрепата за местни национално-освободителни движения и войните в Бл.Изток...

#10 dedo adji 09.10.2016 в 11:36:01

7, мултикултурализмът не е популярен и ще става все по-непопулярен. Той е по-скоро интелектуален експеримент на заимстване от чужди култури. Нищо лошо, може даже да бъде полезен до определени граници. Но като всяко крайно нещо стига до абсурд. Оказала е влияние и особената английска симпатия и подкрепа за underdog. (само към българския underdog никога не е проявена) Точно определяш началото след алжирската война. Тогава е и разпадът на колониалната система. Той не е извоюване на свобода от колониалните народи, а отказване на белите да управляват джуките и оттегляне. Дотогава икономическите имигранти в Европа са пренебрежимо малцинство. Разрушената от войната Германия, с няколко милиона избити мъже се възстановява без всякакви гастарбайтери. Както и много по-слабо разрушените Англия и Франция. Чак тогава, когато икономиката е във възход се отприщва лакомията за евтина неквалифицирана работна ръка. И не са правени опити за асимилиране и интегриране. Просто е невъзможно да асимилираш и интегрираш стотици хиляди, вече десетки милиони, които не го желаят. И като им стана широко около врата, вече искат хазяинът да се съобразява с квартирантите. А мекушавият хазаин още си търси нотариалния акт за къщата.

#11 dedo adji 09.10.2016 в 11:42:05

Толерантен съм, Павуре, но в граници. В техниката, на английски и френски, толеранс значи допуск. Това са максималният и минималният размер на дадена част, за да може да се сглоби работеща машина. Не идеална, просто такава, която няма да заяде или да се разпадне. Може, разбира се, да сглобиш кола от части от различни марки, събрани в автоморгата. Някои го правят, но такива коли не стигат далеч. Общество, сглобено по тоя начин ще се изтърколи в канавката.

#13 dedo adji 09.10.2016 в 13:22:53

Няма да ни обрязват, Павуре, нали ако ни обрежат ще станем и ние правоверни агалари. А на тях им трябва рая.

#15 dedo adji 09.10.2016 в 18:19:11

Нали за това се борим, бе Павуре, да си запазим поне и ауспусите. Иначе и сега, преди пълното завоевание, много европейки, американки, че и наши ганки им пристават напълно доброволно.

#16 boris 10.10.2016 в 09:22:03

Части от квартала са квалифицирани като „уязвими", което според полицейската терминология в Швеция означава чести случаи на нарушаване на закона. Там се развива паралелно общество. Религиозни органи следят за спазването на Шариата в общността. Има случаи на тормоз и нападения над хора, предимно жени, заради начина, по който се обличат или защото присъстват на партита, където има музика и танци. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Проблемът на бежанците в Европа е същият като на човек дето се е насрал и се чуди защо където и да отиде все му мирише на ако. Превръщат местата където живеят компактно в същото нетърпимо за живот бунище от което бягат, а се сърдят на местните, защото нямали бъдеще!

#17 dedo adji 10.10.2016 в 09:51:04

борисе, проблемът не е на имигрантите (НЕ СА БЕЖАНЦИ) а на Европа. А тя пита " Кой ми сра в гащите?"

#18 7 10.10.2016 в 09:54:28

Отговор: Съседът...

#19 Nikkor 10.10.2016 в 10:32:29

"След смъртта на съпруга й обаче, започнала да забелязва неща, които много се отдалечават от религията, в която е възпитана." А стига бе, наистина ли? Наистина ли се отличават от р"религията в която е възпитана"? Това нейни думи ли са или на аФтора? И ако е така, що е тръгнала? "Части от квартала са квалифицирани като „уязвими", което според полицейската терминология в Швеция означава чести случаи на нарушаване на закона. Там се развива паралелно общество." Ясно че езикът на западната джурналистика, хеле пък английският изобилства с вариации на едно и също нещо, но тоя ефемизъм направо кърти асфалта - "уязвими". "Религиозни органи следят за спазването на Шариата в общността. Има случаи на тормоз и нападения над хора, предимно жени, заради начина, по който се обличат или защото присъстват на партита, където има музика и танци. Междувременно две трети от децата отпадат от училище, преди да навършат 15 години. Безработицата е 11% - висока според шведските стандарти. " Е те на това му казват "УЯЗВИМОСТ". Нашата полиция ряпа да яде. "Защо някой, отгледан в Гьотеборг ще поиска да напусне една от най-мирните и прогресивни държави в развития свят, за да се присъедини към екстремисти в Близкия Изток? Най-честият отговор е: „Не се чувствам швед". " Обаче привържениците на превръщането на света във вавилонска кула на мечтите не пресъхват да ни внушават какви хубави хора са тия и как аз съм расист, фашист, нацист, ксенофоб, ислямофоб и т.н. За последното благодаря покорно, приемам го за комплимент.

#20 deowin 10.10.2016 в 23:57:06

>Общество, сглобено по тоя начин ще се изтърколи в канавката. За неминуемия крах на САЩ вярно слушаме вече десетки години, но не бях предполагал, че и Австралия я чака същото. Само дето докато дочакаме изтъркулването в канавката на тези общества, едни други, уж иначе стабилни, едно подир друго ги изпреварват с преждевременната кончина.

#21 dedo adji 11.10.2016 в 00:52:34

Гузен негонен бяга. Аз не съм споменал нито САЩ нито Австралия, но свинчопрас се разтревожил. И с основание, прасчо. Айде първо за нещастните общества. Руското, след като социалният експеримент СССР се провали с трясък, започва да се възстановява, наистина мъчително бавно и колебливо. Аз не мога да си представя друго общество, което би издържало подобен чудовищен 70 годишен експеримент, без да се разпадне. Китайското, 100 години след феодалния хаос, днес съперничи политически, икономически и военно на най-великата и демократична демокрация на всички времена, по всички земни кълбета. И доста успешно. Да оставим настрана индийското о южноамериканското, които още има да се утвърждават. Към канавката се търкаля европейското общество, с братската помощ на САЩ. Точно поради загърбване на основните принципи, които крепят една човешка общност. Да видим САЩ и Австралия. И двете са първоначално заселени от депортирани престъпници. В САЩ са добавени избягали престъпници и елементи, които не са се вписвали в съвременното им английско общество. След това и двете са привличали имигранти от кол и въже, и са се разширили на огромни територии за сметка на пренебрежимо малобройните местни жители. Чак към края на 19 век в САЩ са поставили някакъв филтър за качеството на имигрантите. За Австралия нямам сведения и ме мързи да търся, но тя е много по малко заразена от чужди елементи. Вярно, засега САЩ са безспорен хегемон. Така са си мислели и римските патриции по времето на Марк Аврелий и може би чак до Диоклециан. А 100 години след това на римския форум пасли кози. В наше време процесите се развиват по-бързо.

#23 deowin 11.10.2016 в 17:42:00

>Аз не мога да си представя Да посочваш ограниченото си въображение и исторически познания ми се струва доста хилав аргумент. Или, в твоята реторика, не мога да разбера как човек не само доброволно признава слабостта на ума си, но и го представя като аргумент за нещо повече от собствената си ограниченост. А относно падението на САЩ - да, естествено, че всяка социална структура има краен живот. Като пуснеш времето да клони към безкрайност, вероятността каквото и да било, което познаваме сега - държави, съюзи, общества, култури, езици, религии, технологии - да оцелее, очевидно отива към нула (доста просто се показва с Марковска верига с 2 състояния). Докато, предполагам, знанието, че САЩ неминуемо ще престанат да съществуват в сегашния си вид, че балансът в политическата, икономическа и военна сила ще се променя, може да ви носи някакво удовлетворение (според мен извратено и низко), то за всяка практическа цел на отделния индивид, каквито всички сме, е важно единствено какво ще се случи по времето на нашите кратки животи - няма как да се възрадваш на падението на ФАЩ, еврогейския съюз и западната толерастка цивилизация ако си вече 2 метра под земята. Там това падение няма да те стопли. Това, на което можеш най-много да се надяваш, е да умреш със злобна, ехидна усмивка на устата, мълвейки думите "ФАЩ ке падне!". И толкова.

#24 dedo adji 12.10.2016 в 14:40:14

Деосвине, Типично по свински ми приписваш съждения, каквито не съм изказвал и ми пъхаш в устата репликите на малоумния "патриота". Гарнирано с лумпен интелигентското ти високомерие за ограниченото ми въображение. Ами ограничено е. Я ти, с твоето неограничено, кажи кой би могъл да издържи 70 години див болшевизъм, предшестван от 30 годишна развала? Китайците издържаха 30 години и смениха курса с по-печеливш. Но и това е изместване на темата. Темата беше джихадизмът в Швеция и разширено в цяла Европа. Европейското общество се търкаля към пропастта и никой още не може да намери спирачен механизъм, а някои твои съмишленици допълнително разливат масло по пътя. Може да не го харесвам, но засега по-добро няма. Алтернативата е властта на аятоласите. Евразийски съюз още няма. Ако/когато се установи и затвърди може да се мисли за избор. Но ако дотогава ислямът завладее Европа САЩ ще загубят един силен васал, което не е добре за тях. А българите ще изчезнат, за което на САЩ не им пука. За разлика от тебе, който не пропускаш да злорадстваш на тежкото положение на Русия, аз съм движен само от инстинкт за самосъхранение.Известно леко удовлетворение миже да ми донесе фактът, че САЩ губят положението си на абсолютен световен хегемон. При съперничество между големите малките могат да лавират. С лавиране Фердинанд е издигнал България до първа на балканите, докато накрая се увлякъл и огробил всичко. Преди 50 години казвали "Което е добре за дженерал моторс е добре за америка." Днес вече не важи. А сега има парадокс. Това, което е добро за САЩ не е добро за света. Но това, което е лошо за САЩ е лошо и за света. Когато се мята ранен динозавър с колики гази наоколо наред.

Новините

Най-четените