Протестиращите, за които "Путин не е цар"

"Той не ни е цар" и "Нямаме нужда от цар" са само част от лозунгите на съботните протести в Русия.

През март Владимир Путин спечели президентските избори със 77% одобрение и при такава голяма подкрепа не се предполага да има протести и то два дена преди инагурацията. Само че два дена преди официалната церемония хиляди излязоха по улиците на Москва, Санкт Петербург, Краснодар, Красноярск и други руски градове.

Демонстрациите завършиха със задържането на над хиляда души, сред които и опозиционният лидер Алексей Навални.

През януари Навални, който не беше допуснат да се яви като кандидат за президент заради условна присъда за финансови нарушения, призова за бойкот на президентските избори. Призивът му не срещна много подкрепа - през март избирателната активност беше 67%.

Силно недоволство от това, че Путин спечели четвърти мандат за президент и си осигури още шест години начело на държавата обаче явно има. Особено предвид факта, че той е на власт от 2000-та - или като президент, или като премиер на Русия.

Затова и тази събота Навални призова протестиращите с лозунги като "Той не ви е цар!", а въпросът му към събралата се тълпа "Имате ли нужда от цар?" беше посрещнат с оглушително "Не!". Това е най-големият антиправителствен протест в Русия от януари насам. Около 1500 души се събраха в Москва и още около 2000 в Санкт Петербург.

А поводите за протест у събралите се по площадите не се изчерпват с преизбирането на Путин.

Голяма част от демонстрантите носят червени плакати с надписи "Аз съм против корупцията". Други държат колажи на жълто гумено пате с царска корона, над което пише "На мен ми стига". Патето е символ на антикорупционното движение на Навални.

На постерите на трети се чете "Стига ми да решават вместо мен". Опитите за забрана на руската платформа за съобщения Telegram и исканията за достъп до чатовете на приложението също предизвикват силни негативни реакции.

Докато Путин твърди, че ще бъде президент на всички руснаци, оказва се, че той разделя страната на две враждуващи фракции.

Около 2 следобед в събота симпатизанти на Навални се стичат към площад "Пушкин" в руската столица, а про-кремълски настроени "доброволни" милиционери вече окупираха мястото. Те носят раирани ленти в черно и оранжево, които се свързват със Свети Георги и се приемат като символ на патриотизъм.

В 2:25 часа местно време на площада пристигна и самият Навални, а появата му предизвиква бурни овации сред тълпата.

Там има млади хора, които са по протести всеки път, но доста от дошлите са на подобно събитие за първи път. Всички се радват да видят, че не са сами в разбиранията и чувствата си.

За разлика от протестите през януари обаче, този път се стига до сериозни сблъсъци между демонстрантите и полицията и "доброволците". Около момента на пристигането на Навални започват първите арести и агресията към протестиращите.

По същото време демонстранти започват да палят самоделни димки и да хвърлят камъни по полицаите. Голяма част от протестиращите са задържани насила, много от тях - бити с палки. Тези, които успяват да се измъкнат, се разпръскват по малките улици около площада с викове "Той не ни е цар!" и "Путин е измамник!".

Самият Навални е задържан 10 минути след пристигането си на "Пушкин".


Заедно с него са задържани над 500 души в Москва и поне още 500 из цяла Русия. Официално аргументът за арестите им не са демонстрациите против Путин и дори не са самоделните димки.

Публичните прояви в страната са изключително строго контролирани и всяка от тях трябва да бъде съгласувана с властите. В противен случай демонстрантите ги заплашва съд и до три години затвор.

Малко след 1 полунощ Алексей Навални обяви в Twitter, че е освободен и допълни, че са му повдигнати обвинения за организиране на митинга и за съпротивление на полицията. Освободени са и всички непълнолетни задържани.

Според Reuters в Санкт Петербург са арестувани около 200 протестиращи.

Има десетки задържани в Краснодар и Красноярск. В градове като Омск и Уфа протестите преминават без никакви сблъсъци и няма арестувани.

Много от присъствалите на протеста не са сигурни дали демонстрациите им ще променят нещо, или хората излизат по улиците, просто за да "изпуснат парата".

Днес Европейският съюз осъди полицейската жестокост и масовите арести в Русия и призова за освобождаване на останалите в арестите демонстранти.

По последни данни задържани са били почти 1600 души в страната. Според Федерика Могерини задържането на толкова много демонстранти и насилието над тях са заплаха за свободата на изразяване в Руската федерация.

Според Могерини това, че демонстрациите не са били съгласувани с властите, не е повод за подобна полицейска бруталност и масови арести.

#1 sim4o 06.05.2018 в 11:45:49

Прочетох : "Снимката е направена няколко часа след освобождаването на Навални от ареста. Играта с фотошопа не е успяла да прикрие милиционерите зверства над скъпоценното му опозиционерско тяло. Вратовръзката и часовника му също са дали фира при упражненото безконтролно насилие, заръчано от Негово Величество император Путин - узурпатор трети. В ареста, където Навални е приет по спешност, той влиза с виолетова вратовръзка Пиер Карден и часовник Zenith Pilot Cronometro Tipo CP-2 Flyback. При освобождаването си Навални вече е с вратовръзка Долче&Габана, цвят червен с примес от капут-мортум. На лявата ръка опозиционерът носи класическия Omegа Spedmaster, часовникът на Apollo 11. Всичко това показва, че Путинските опрчници са отупали Навални като брашнен чувал, унищожавайки функционална дори вратовръзката и часовника му. За да прикрият зверствата си, те ги заменят с нови, закупени от денонощния магазин за мъжки атрибути на ул. Арбат."

#2 sim4o 06.05.2018 в 11:50:04

Никаква почтенност нямат протестърите където и да са по света. Абсолютно .. .. Йоло Денев, да припомним - легна на паважа, пред Белия Автобус, а Мадона попържаше и се провикваше на микрофона! Но във съда не потупват по рамо: 15.04.2017 г. - 13 arrested as violence breaks out at dueling Trump protests in Berkeley ... Police in Berkeley, California, say 13 people have been arrested ... 5.04.2017 г. - Eleven protesters accused of blocking railroad tracks in San Francisco during President Donald Trump's inauguration appeared in court ... ------------------ П.П А мене Навалний ме кефеше с "Хватить кормить Кавказ!" .. Нека малоумната соросоидно-левичарска паплач, да го попържа, че е популист-националист ..

#3 Kenny McCоrmick 06.05.2018 в 12:10:23

Ало, господин Уотърс, чуваме ли се, ало...?

#4 sim4o 06.05.2018 в 13:08:21

3Kenny McCоrmick | 06.05.201812:10 Ало, господин Уотърс, чуваме ли се, ало... ---------------------------- https://www.youtube.com/watch?v=VznYoahPXgQ "Слышу Слышу' Абе МакКормик, ти на хероин ли си?? Или пишеш от китното Карлуково?

#5 GETI 06.05.2018 в 13:29:38

Ало,трети текст тук, срещу Жужето в 147 милионна Русия! Ало, защо в горещите новини няма, че вчера 160 000 в 67 милионна Франция протестират срещу бабоебеца в Париж? Ало,ало, вероятно за да не направим сравнение между царя и Елисейският режим.

#6 sim4o 06.05.2018 в 16:09:45

Щото сайтът е отчайващо русофилски.. И редакторите , и надникващите тукана - се интересуват на 100% от Русия и само от Русия! Не ги брига, ни Франция, ни НАТО, ни Германия .. Мисълта им е заета единствено от руски неща .. Неколцина, като Павето се изхитряват, ни в клин ни в ръкав, доста неадекватно ПОД ПОЧТИ ВСЯКА статия, да сложат нещо и за Русия .. Клинична история .. Па и доста работи не знаят, а и пишат глупости, та аз и още неколцина - водени от човеколюбие .. ги поправяме и допълваме с факти и данни ..

#7 AlahAkbar 06.05.2018 в 18:09:09

Рассия на путьо няма бъдеще. Когато слугите на диктатора пребиват жестоко деца и младежи, това става кристално ясно. Без да говорим за корупцията, кражбите, войните и нарочната мизерия, в която живуркат крепостните скотове.

#9 Harry 07.05.2018 в 09:36:02

Поправете ме ако греша, но не беше ли демокрация, когато народът избира президента си? Иначе си е платен флашмоб на соросоиди!

#11 dedo adji 07.05.2018 в 13:10:11

500 души в 8 милионна Москва, 200 в 4 милионен Петербург, още няколко стотин в останалата 130 милионна Русия. Страшна сила. Путин сигурно се е скрил в миша дупка от страх и сега ще се моли за покана в белия дом, да го охранява американската морска пехота.

#12 SamVaims 07.05.2018 в 13:30:30

"Поправете ме ако греша, но не беше ли демокрация, когато народът избира президента си? Много щастлив" Демокрация е. Знаеш ли кое не е демокрация? Въпросният президент да ликвидира физически опозицията, в лицето на политици и журналисти. Борис Немцов, Анна Политковска, Станислав Маркелов, Пол Хлебников, Борис Березовски, Магомед Евлоев, - списъкът на ликвидираните лица е дълъг. Списъкът на тези, които са пратени в затвор е още по-дълъг. Не ме разбирай погрешно. Руснаците нямат никакъв шанс да се приобщят към цивилизованите народи, без значение кой ги управлява в следващите поне 50 години. Но въпросът е принципен.

#13 sim4o 07.05.2018 в 15:38:59

SamVaims | 07.05.2018 13:30 Демокрация е. Знаеш ли кое не е демокрация? Въпросният президент да ликвидира физически опозицията, в лицето на политици и журналисти. Борис Немцов, Анна Политковска, Станислав Маркелов, Пол Хлебников, Борис Березовски, Магомед Евлоев.. ------------------------ 1. Що Навалний си прави неразрешените прояви , комай необезпокояван при такава ситуация ? Да не е провокатор на Путин? 2. Що са забравени Сркипал? 3. Грудилин и комунистите, Путин ги отнесе на изборите , а? Вяха се червени, копринени знамена .. да, ама не .. Сега ви е яд, нали SamVaims ? В Русия, както и в САЩ , настроенията са дясно-консервативни! Левичарчетата нямате шанс .. На соросоидите им понаправиха кухите глави квадратни .. https://www.youtube.com/watch?v=pE3z9sa9Kdc

#14 deowin 07.05.2018 в 18:48:15

>500 души в 8 милионна Москва, 200 в 4 милионен Петербург, още няколко стотин в останалата 130 милионна Русия Че те протестиращите излизат по-малко от арестуваните 1600. Математиката май не ти е сила. >Въпросният президент да ликвидира физически опозицията Няма доказателства, че Той ги е ликвидирал. Възможно е те сами да са решили да умрат, вероятно даже с една единствена цел - да злепоставят горкия Путин. Коварни са противниците на Путин, сами ще инсценират собствената си смърт само и само да Му очернят името.

#15 TheRock 07.05.2018 в 19:56:48

Русия и демокрация! Ха ха ха!!!

#16 dedo adji 07.05.2018 в 20:40:32

.... Че те протестиращите излизат по-малко от арестуваните 1600. Математиката май не ти е сила. .... Така се получава, когато ги броят репортери на хиляди километри от събитията. И двойно повече да бяха, за 146 милионна Русия е незначително. Май повече протестъри имаше в няма и 2 милионна София. Но те не хвърляха димки и павета.

#17 deowin 07.05.2018 в 21:08:38

>Така се получава, когато ги броят репортери на хиляди километри от събитията. Арестуваните са преброени от руската полиция. Протестиращите, виж, в случая са преброени като няколкостотин от пенсиониран всезнайко, който живее - както той самият го е изразил напълно правилно - "на хиляди километри от събитията".

Новините

Най-четените