Да бъдеш пионерче в Северна Корея

Доклад на организацията Human Rights Watch обвинява режима в Северна Корея в експлоатация на малолетни деца чрез принуда да полагат ръчен труд от 7-годишна възраст.

Проучването е изготвено в сътрудничество с три неправителствени организации в Южна Корея, които се занимават със защита на човешки права.

То показва, че севернокорейските власти принуждават децата да работят чрез различни програми в училищата и по-късно в университетите.

Към Работническата партия съществува младежка организация Съюз на корейските деца, в която членството е задължително за всички ученици между 7 и 13 години.

Нейните ръководители карат севернокорейските "пионерчета" да се трудят в селскостопански бригади и по строителни обекти - включително при изграждането на паметници, пътища, сгради и жп-линии. Деца от съюза са използвани и за събирането на метали за вторични суровини.

Поотрасналите тийнейджъри от бедни семейства се мобилизират за участие в паравоенни бригади за принудителен физически труд. Някои от тях работят с години в трудовите войски на Северна Корея, без да получават заплата.

Режимът в Пхенян твърди, че е забранил детския труд още преди 70 години. Властите смятат, че задачите, разпределяни на непълнолетни, са упражнения за изграждане на екипни умения за доброто на държавата.

Human Rights Watch обаче посочва, че принудата на деца да полагат физически труд, която в Северна Корея се смята за част от ежедневието, е "грубо нарушение на човешките права, осъдено навсякъде по света".

Организацията призовава ООН да накара Пхенян да разкрие цялата истина за тези практики и да ги прекрати незабавно. Докладът, който вече е внесен в централата на ООН в Женева, съдържа и лични свидетелски показания от две момичета от Северна Корея, успели да избягат от страната.

16-годишната Джон Хьо-Вин казва, че училищното ръководство е карало децата да работят насила почти всеки ден. Ким Юн-Сол, която е с 2 години по-голяма от нея, също потвърждава, че е започнала да работи още в началното училище.

Когато Сол е на 13 години, майка й заминава да работи в Китай и я оставя сама в Северна Корея. За да може да се препитава, момичето се принуждава да започне работа като прислуга в частен дом, без да получава заплата.

Това не е първият случай, в който Северна Корея е обвинявана в злоупотреба с правата на децата. През декември британският таблоид Daily Mirror публикува записи, които показваха как малки деца работят на обект за ремонт на железопътна линия. От тях се виждаше как момичетата удрят релсите с чукове, а момчетата пренасят камъни с чували до количките. Британският посланик в ООН Матю Райкрофт описа принудителния труд в Северна Корея като "модерно робство".

#2 Xaoc 08.02.2017 в 16:52:26

Пезев, ти още ли не си събрал пари за еднопосочен билет за Пхенян?

#4 AZ 08.02.2017 в 17:31:18

Пезев, не всичко е сиво и черно в С. Корея. Вземи се поинтересувай малко първо http://www.dprk360.com/ https://www.facebook.com/pg/dprk360/about/?ref=page_internal

#9 deowin 08.02.2017 в 20:48:41

>Къде беше Human Rights Watch между 1969 и 1974!? Предполагам на севернокорейските деца изведнъж им стана далеч по-леко, защото неволите на други деца пред половин век са били игнорирани. Тоест, ако изобщо са били игнорирани - въпросът е реторичен, но не са представени каквито и да било доказателства, че HRW са били бездейни "между 1969 и 1974". Не че би имало каквото и да било значение. Ако наистина си убеден, че има значение, то ти къде беше, когато Хитлер, Сталин и Пол Пот избиваха милиони? >Изживели сме ги и у нас никой не е бил унищожен от такива. Съгласен, не си бил унищожен физически. В твоя случай и този на подобни на теб - всъщност за съжаление, защото това, в което сте се превърнали, не е точно благоприятно за човешката цивилизация.

#12 JB 08.02.2017 в 21:50:50

„В твоя случай и този на подобни на теб - всъщност за съжаление, защото това, в което сте се превърнали, не е точно благоприятно за човешката цивилизация.“ Деовин, доста поразителна е лекотата, с която "подпечатваш" цели поколения. Като чета написаното от теб, трябва ли да смятам, че поколението след 1990 е на ниво, много благоприятно за човешката цивилизация? Примерите от ежедневието в България (ние говорим в случая за България) от днешно време са по-скоро в противоположната посока. И преди да ме заклеймиш като някаква деформирана от социализма останка, ще спомена, че напуснах България преди 37 години, главно заради този род социализъм. И въпреки това съм съгласен с мнението на Иван (коментар , макар и да не одобрявам практиките, за които става въпрос.

#13 JB 08.02.2017 в 21:53:47

Имах предвид коментар номер осем, но се появи друга "картинка".

#14 Туурчинов не Турчииноф 08.02.2017 в 22:20:33

Всъщност хората, които държат България жива са някогашните пионерчета и новобранци. Те просто са научени да си вършат работата. След това има само едно разграбване, едни оправдания, една умствена и морална недостатъчност.

#15 deowin 08.02.2017 в 22:22:31

>цели поколения "В твоя случай и този на подобни на теб" != "цели поколения" Не четох останалото, изградено върху този грешен прочит на моите доста ясни думи. Научи се да четеш преди да пишеш.

#16 deowin 08.02.2017 в 22:24:58

>Те просто са научени да си вършат работата Като гледам в какво състояние е България, явно тези "някогашни пионерчета и новобранци" не са били научени твърде добре да си вършат работата. Освен ако работата им не е да съсипят държавата и да я превърнат в де факто бананова република - в това "успяват", макар че дори това не бих го приписал на умишлените им усилия, а на обикновена немарливост и некадърност.

#22 Виктория Пенелопова 07 08.02.2017 в 22:58:09

За какво е спорът? Че е хубаво да си пионер/комсомолец/комунист в Северна Корея? Или КОЛКО Е БИЛО хубаво да си пионер/комсомолец/комунист в някогашна България? И двете ситуации са идентични и са квинтесенцията на болни мозъци, на генно-мутирали индивиди, възприемащи са като началото и края на света. Наричат себе се комунисти. Хората ги обиждат, наричайки ги комунисти. Чувам сега, че имат гаулайтерка, която обещава майка си и баща си и разплаква бабите. Помислете си дали искате децата и внуците ви да носят червени връзки.

#25 Виктория Пенелопова 07 08.02.2017 в 23:37:59

Драги ми Иване, разбирам, че си обичаш Мама и цитираш нейните мъдри слова и тълкувания. Ще ти го кажа така, че да не ти е нужно да се съветваш, простичко, като за теб. Иване, спасение няма, когато държавата е населена с ретрогради като теб. И ще ти цитирам моя дядо : "Запомни, дете, няма по-лошо от каскетите, дето излязоха от землянките." Тичкай сега при мама, да я питаш това дали е вярно.

#28 deowin 09.02.2017 в 00:32:50

Dear Ivan, точно това ти казваме - че ще трябва и ти да починеш за да си починем пък ние. Щото докато тези като вас си почиват, държавата почива. Ще почакаме чинно. Няма как, но май няма и да е дълго.

#30 GETI 09.02.2017 в 00:51:55

децата работят с темпо и типични техни закачки, без насилие и грубости. дрешките им са чисти и нови, а не окъсани и мръсни.приучават се на труд, ред и дисциплина, видно от това ,че гарата и коловозите са чисти и подредени, коренно различни от нашите. ..тия от Daily Mirror ни представят час по трудово,ама тва англо-саксонците няма да го разберат!за тях възпитанието на децата е колкото по-свободно, мързеливо и безотговорно, толкова по-добре. хубаво е децата да се учат на труд от малки, а не като у нас,свободия по западен образец - правата на лигльото,да гледат порно и правят любов на 12-13 години, наркотици,педерастлък,агресия и побой ... * и да питам: в Северна Корея ли деца-роби работят за световните модни марки?

#31 deowin 09.02.2017 в 01:02:57

>два пъти са ме клели. И двамата са мъртви от няколко десетки години Вече каза за родителите си. Няма нужда да повтаряш, разбрахме. Твой ред е - ти си от поколението, което е на ред да храни червеите. Барем едно добро дело свършиш на тоя свят, пък било то и посмъртно.

#33 Туурчинов не Турчииноф 09.02.2017 в 10:40:25

Спорът не е дали пионерските връзки са били нещо хубаво или лошо. Всеки, който е живял и в двете времена - на социализма и демокрацията след социализма ще каже, че мерзавците си остават едни и същи. Те лепят етикети. Ха-ха-ха, пионерите в Корея полагали труд. Щото ние в България сме много велики.

#35 7 09.02.2017 в 11:19:55

Др Ким пак се е попрестарал. У нас при соца не са карали децата да правят такива неща, доколкото знам.Събирали са кестени, жълъди, етц... на бригади са ходили, чак когато са били в гимназия или университет. Много е зависело ,къде ще се паднеш- на някои им харесва да си спомнят, защото купонът е течал с пълна сила въпреки всичко, на други -не. Според случая...

Новините

Най-четените