Воювай и преговаряй

Президентът на САЩ Барак Обама казва, че не иска да превръща конфликта в Сирия във война чрез посредници. За нещастие, това вече се случва, тъй като бойци се включват в битката срещу "Ислямска държава" с коренно различни цели, които може да се сблъскат.

Нека погледнем объркващата картина на бойното поле: Съедините щати са решили, че най-силният им партньор срещу "Ислямска държава" е групировка на сирийски кюрди, известна като Сили за защита на народа (СЗН). Но Турция, която е съюзник на Вашингтон в НАТО, казва, че СЗН са свързани с кюрдска групировка, която тя смята за терористична. Как ще се реши това противоречие? Все още няма отговор.

Русия, междувременно, твърди, че воюва срещу "Ислямска държава", редом до силите, лоялни на сирийския президент президент Башар Асад. Но руските бойни самолети бомбардират групи на ислямистки бунтовници, които са тайно подкрепяни от САЩ, Турция и Йордания - а тези бригади яростно контраатакуват.

Бунтовниците качват видеозаписи, в които се хвалят с успешни удари с американски противотанкови ракети. Битката странно наподобява руската война в Афганистан в зачатъка й. Накъде води това? И тук няма отговор.

Саудитска Арабия и Иран водят война с посредници в Сирия от близо четири години. Това може да се окаже най-отровния конфликт от всички, защото подхранва сунитско-шиитския междурелигиозен пожар, който опустошава Близкия изток.

Погледнете картата на разпарчетосана Сирия и ще видите противоположни коалиции и съюзи. С толкова много мощни военни сили, събрани на едно място, опасността от нещастни случаи и погрешни сметки е голяма.

Защо тази война чрез посредници ескалира в същото време, когато външните сили водят дипломатически преговори за уреждане на конфликта? Съединените щати, Русия, Иран, Турция и Саудитска Арабия изпратиха свои представители във Виена миналата седмица, за да проучат възможностите за политическия преход, за който те всички се обявяват. Срещата не беше окуражителна: в нея не участваха сирийски бойци, а външните сили бяха на противоположни позиции по въпроса за прехода.

"Воювай и преговаряй" е повтарящ се цикъл във всеки близкоизточен конфликт. Ето защо неотдавнашното разрастване на боевете вероятно е прелюдия към дипломатически преговори, доколкото всяка от страните се опитва да разшири територията си и да засили изгодната си позиция преди да започнат сериозни преговори. Би трябвало да сме толкова доволни от това. Но и Асад, и бунтовниците изглежда ни най-малко не са готови за компромиси.

Проучвайки Сирия от север на юг, става ясно къде е необходимо "избягване на случайни сблъсъци", както се изразяват военните, за да не се стигне до непреднамерена катастрофа.
На северния фронт, Съединените щати трябва да задълбочат консултациите с Турция, засилвайки подкрепата си за сирийските кюрдски сили и техните арабски съюзници.

Президентът Обама изпраща в Сирия около 50 военни от силите за специални операции, но не се заблуждавайте, това си е значителен ангажимент. Американските военни ще се нуждаят от въздушна подкрепа - не само за да бомбардират "Ислямска държава", но и за снабдяване, за спасяването им, когато попаднат в беда, и може би за извършване на "нощни нападения", базирани на разузнавателна информация, подобни на онези, които бяха толкова опустошителни в Ирак.

Какво мисли Турция за тази разширена роля на САЩ на границите й, особено след решаващата победа на изборите в неделя на понякога кюрдофобския президент Реджеп Тайип Ердоган?

Представители на Пентагона казват, че турците не трябва да се притесняват, защото САЩ сега ще имат по-голям контрол върху 25-те хиляди бойци на СЗН и могат да предотвратят попадане на доставките в ръцете на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Турция смята за терористична група. Това е разумен аргумент, но се нуждае от съгласието на Анкара.

На южната граница на Сирия с Йордания, Съединените щати тайничко помогнаха за обучението на бунтовническа коалиция, известна като Южния фронт и съставена от 54 бригади с общо 35 000 бойци.

Миналата седмица руски бойни самолети атакуваха някои от тези подкрепяни от САЩ сили в Ал Хара, югозападна Сирия. Това е мястото, където беше разположена бившата руска станция за радиоразузнаване, превзета от бунтовниците. Това е лудост. Москва и Вашингтон би трябвало да се опитат да успокоят ситуацията, вместо да разпалват огъня още повече.

Но в неумолимата логика на сирийския конфликт най-лошото тепърва предстои. Говорителят на Южния фронт - майор Есам ал Райес, каза в интервю във вторник, че неговите сили очакват нова офанзива (на правителствените войски) в Сирия тази седмица, подкрепяна от Русия, за отвоюването на територия южно от Дамаск. Това преследване на "победа" само помага на екстремистите.

Какво ще стане, ако външните сили не намерят пътя към намаляване на напрежението? Ето едно мрачно предположение: Лидери на кюрдски политически движения в Иран и Сирия си представят деня, когато един по-голям Кюрдистан ще разтвори границите на тези страни, както и тези на Турция и Ирак.

Ако Русия, Иран, Турция и другите бойци посредници не помогнат да се постави обратно предпазителя на тази граната, експлозията в региона е неизбежна.

#1 Bono-2 05.11.2015 в 09:08:32

И на фона на всички тези враждуващи групировки, кой го няма на картата? Европа!!! Този губещ, който приема бежанците. т.е. образно казано ние (Европа) нямаме никакъв интерес от продължаване на конфликта, но не заемаме ясна позиция нито с едните (САЩ), нито с другите (Путин). Аз съм убеден, че в момента в който Европа се намеси ясно и конкретно към една от страните, другата ще отстъпи. Считам, че е по-добре да се подкрепи Асад, за да се избегне нов Ирак или Либия, независимо от всички приказки за режим, демокрация и прочие. Дотогава...западно европейците да се стягат.

#2 mick 05.11.2015 в 09:32:03

Боно - всъщност европейските държави са част от коалицията заедно със САЩ която бомбардира Сирия от няколко години. Същото се отнася и за Ирак. За Либия. Ако видим резултатите от "бомбардировките" на тая коалиция.. ИД се разшири, ще разберем, че или не са били ефективни тия "бомбардировки" или целта им е била друга.

#3 TheRock 05.11.2015 в 12:46:11

Боно, ЕС и САЩ са от едната страна на барикадата срещу диктатора Асад и неговите поддръжници - Иран, Хисбулла, Путин. Явно хибридната война, която Путин води срещу ЕС и в частност срещу България, е победила в твоя промит мозък!

#4 TheRock 05.11.2015 в 12:47:38

Според сирийците ИДИЛ е създание на тайните служби на Асад.

#5 Nikkor 05.11.2015 в 14:42:15

The Rock - the ultimate geostrategist of our time.

#6 dedo adji 05.11.2015 в 17:20:42

Павето, не знам, дали на Боно мозъкът е промит, но у тебе със сигурност няма какво да се промива. А лошо ли ще е един голям Кюрдистан. За Турция е лошо, значи за нас е добро. Американците поставиха Сърбия на колене за да подарят държава на един милион шиптъри, та да си уредят базата и да регулират трафика на наркотици и човешки органи, но им се зловиди държава за 30 милиона кюрди. Защото ще бъде национална държава. А нации сирийци, иракчани, йорданци няма. Това са териториални формирования, разкроени както падне при разпадането на турската империя. Такива рано или късно се разпадат, както се разпадна Югославия и даже много цивилизованата Чехословакия, както ще се разпадне Украйна. От европа се иска само да укрепи стената и да ги остави да се трепят.

#7 TheRock 05.11.2015 в 17:46:02

dedo adji, прост си батка!! Много ти знае балалайката, но си прост като гъбено семе! Дори не виждам смисъл да обяснявам на такива кръчмарски авторитети за какво става дума. Мислиш с гъза си!!!

#8 TheRock 05.11.2015 в 17:51:03

Turkey’s Elections, the Syrian Crisis, and the US Henri J. Barkey http://www.the-american-interest.com/2015/11/04/turkeys-elections-the-syrian-crisis-and-the-us/ ------- Чети!

#9 Spider 05.11.2015 в 18:17:29

Да се гърмят мангустите, дали са Асад, ИДИЛ, Ал-Кайда и другите селско-мангалски образования съвсем не ме интересува. Лошото е, че сега прииждат към Западен ЕС, като видяха от трите най-дългото. Все пак, природен закон е, че всяко действие си има последствия.Или както беше казал Шешел в трибунала в Хага - "Сега всичките лайна, които изсрахте, можете да си ги изядете."

#10 Spider 05.11.2015 в 18:18:40

А прост като гъбено семе е ебати лафа, заклевам се. Отсега нататък ще взаимствам фразата от Роко.

#11 e-mil 05.11.2015 в 22:03:24

Webcafe, леко сте се объркали в преписването. Тази статия не е във "Файненшъл таймс", а във "Вашингтон пост" (Игнейшъс е техен колумнист). БТА го посочва правилно.

#12 TheRock 06.11.2015 в 09:49:57

Spider | 05.11.201518:17 Схемичката беше доста логична и ползвана от човечеството векове наред, нарича се "Разделяй и владей"! След като не успя директният подход срещу Асад и то по вина на Русия, която блокира резолюцията на ССр събитията в Сирия се затегнаха и се появи ИДИЛ. Тогава от страна на Западната цивилизация започна въздействие върху самите воюващи сили в Сирия, целта беше да се разедини ИДИЛ и това беше почти постигнато. В схемата се включиха кюрдите, които постигнаха изумителни успехи над ИДИЛ. Това обаче наруши интересите на Турция, чиято роля беше да държи бежанците на територията си и да не ги пуска към ЕС. Турция виждайки как силата на кюрдите расте със всеки изминат ден се почувства застрашена и "организира" бежанския поток, т.е. Турция не изигра ролята която й беше отредена, на буфер за бежанците. В един момент интересите на Путин и Ердоган съвпаднаха и бежанците тръгнаха. Тогава обаче се намеси дипломацията и Турция бързо сви знамената, даде 4 бази на ВВС на САЩ за удари срещу ИДИЛ с изпрати полиция да върне бежанците тръгнали от Одрин обратно в лагерите. Русия се намеси поради две причини: 1 Да спаси Асад и да стане фактор в решаването на съдбата на несъществуващата вече Сирия. 2 Да заеме крайбрежната зона, която на която се очакват да излязат двата големи газопровода, единия с тяхно участие и на Иран, другия с участието на САЩ-ОАЕ и Катар. http://oil-price.net/cartoons/iran-iraq-syria-pipeline.jpg

#13 TheRock 06.11.2015 в 10:23:57

Не разбрахте ли най-сетне, че основната цел на Русия е всячески да остане монополист в доставките на природен газ за Европа и да диктува условията!? Но това няма да им се получи.

#16 Conspirator 07.11.2015 в 12:32:47

Разделяй и владей!Това беше тактиката в Близкия изток до включването на руските космонавти.В Ирак,вече бяха успели да разкъсат страната на три части и от сунитската се пръкна ИДИЛ. Още от самото начало Асад е фалшивата цел.Истинската цел е Сирия и териториалната и цялост,също като в Ирак и Либия. За стотен път го напомням.Ако целта беше Асад,отдавна нямаше да е между живите,но инфраструктурата на Сирия щеше да остане непокътната,както и държавността,което пък гарантира цялостта на държавата. Руснаците идват с противоположна цел.Съхранение на държавната цялост,като изрично подчертават,че Асад няма да е вечен. Pavur Pezev,радостно е,че се появи отново.

#17 Spider 07.11.2015 в 22:16:01

Pavur, Шешел е скандален като цяло, аз това му помня от невероятната защитна реч, произведение на ораторското изкуство А очевидно мангустите в близкия изток взе да ги стяга чепика, и както написах по-долу - дреме ми кой бомбардира и коли такива селско-идиотски образувания, стига да ги праща в отвъдното скоропостижно, и ние, българите, да не го ядем от цялата ситуация. Ако имаме кяр - даже още по-хубаво.

Новините

Най-четените