Какво ли не прави човек в търсене на перфектната диня. То е оглеждане, почукване, потупване, повторно оглеждане - на дръжката, на райетата на плода, на петната, които подсказват дали е достатъчно узряла, или е откъсната твърде рано...
Все пак динята не е малък плод и ако се окаже блудкава, много усилия отиват на вятъра.
Предвидливи хора обаче се досетиха, че за целта може да се използва и Chat GPT, който, през обектива на смартфона, да отгатне хубава ли е динята, изглежда ли сладка и вкусна ли ще е.
Бързо търсене в Apple App Store пък ме насочи и към специално приложение, създадено да избере идеалната диня.
Апът се нарича Melon Aid и ще започна с лошите новини за него. Той е достъпен само за потребители с iOS и изисква малко време, за да бъде открит сред морето от игри с дини.

За Android има приложение, наречено Watermelon Prober, което обаче работи на съвсем различен принцип, който с моя iPhone няма как да изпробвам.
Melon Aid изисква достъп до микрофона на смартфона, което на пръв поглед ми се стори странно.
Мистерията бързо беше разкрита - приложението изисква да "почуквам" по динята и чрез звука да разпознае дали плодът става за ядене. Тук лошите новини са две накуп - въпреки че уж има три режима на функциониране, апът изисква доста силно "почукване" по динята, за да започне анализа си.
Освен това всеки, който е насред оживен супермаркет и тропа по диня с телефона си, рискува да бъде прибран от учтиви хора с риза с мнооооого дълги ръкави.

Въпреки странните погледи, тествах Melon Aid в изненадващо оживена сутрин в популярна верига магазини.
Добрата вест е, че приложението все пак реагира и ми каза, че динята, която избирам, е "зряла към презряла". Плодът, сорт "мини", се оказа с яркорозова сочна вътрешност и прилична сладост. Действително е зрял, макар и с леко воднист вкус.
Любители на дините ми подсказаха, че явно годината е такава и плодовете масово са воднисти и не много сладки.
И все пак реших да се обърна и към Chat GPT, макар и само словесно, като го попитах как да избера перфектната диня. Изкуственият интелект избълва подробен отговор, който ме съветва динята да има жълто или кремаво петно, подсказващо, че е прекарала достатъчно време на бостана.
Звукът при почукване, продължава ИИ, трябва да е, цитирам, "дълбок и кух", за да приемем, че динята е добре узряла.
И не на последно място - динята трябва да е с изсъхнала опашка и с кафеникава мрежа от линии, които доказват сладостта ѝ.
По мнение на Chat GPT ако е цял, плодът се съхранява на хладно място до най-много 7-10 дена. Ако пък е нарязан на парчета, задължително се държи в хладилник в кутия с капак или увит в свежо фолио.
Нарязаната диня се съхранява до 3-4 дена и после започва да губи своята сладост.
Ако въобще е имала такава...