Когато Илие Настасе игра на Уимбълдън с чадър в едната си ръка

Ролан Гарос завърши и светът на тениса вече е на зелена вълна. След няколко подготвителни турнира предстои и кулминацията - събитие №1 в този спорт Уимбълдън. Започнахме подготовката за „свещената трева" с играта на Stella Artois . Всички регистрирали се в играта, които отговорят правилно на въпросите, зададени от Stella, ще могат да спечелят двойни билети за турнира.

Името Илие Настасе не се споменава с добро напоследък, тъй като румънецът се забърка в серия от скандали - коментираше какъв ще е цветът на кожата на нероденото дете на Серина Уилямс и превърна в същински хаос двубоя от Купа „Дейвис" между Румъния и Великобритания.

Едно от паденията му бе и наложената забрана да седи в кралската ложа на Уимбълдън - чест, оказвана и без това на малцина.

Дори и сега никак да не е харесван, докато бе действащ тенисист Настасе винаги е бил човек, който забавлява публиката. Разполагаше с обаятелен чар, беше много издръжлив и имаше умението да интерпретира ситуациите по оригинален начин... дори когато положението му не бе никак добро.

Точно това се случи през 1974 г., когато зрителите на Уимбълдън станаха свидетели на един от най-забавните моменти в турнира, влязъл завинаги във фолклора на играта/„-

Илие играеше в четвърти кръг, а мачът беше прекъсван няколко пъти заради дъжда - нещо, с което всеки играч трябва да се примири. В такъв момент е нормално да проклинаш съдбата, но има и предпоставка да „блеснеш", както направи румънецът.

Когато вече губеше с два сета от Дик Стоктън, той взе чадъра на човек от публиката и продължи да играе, държейки го в едната си ръка.

„Не се опитвах да разконцентрирам опонента си, както някои хора си помислиха, просто исках да стане по-забавно. Да, загубих мача, но доставих удоволствие на зрителите", каза тенисистът в интервю след двубоя.

Новините

Най-четените