Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Здравословният процент телесни мазнини: Колко ниско е достатъчно ниско

....и кога започваме да говорим за затлъстяване Снимка: iStock
....и кога започваме да говорим за затлъстяване

Повечето от нас винаги гледат стрелките на кантара, когато оценяват здравословното и физическото си състояние.

Това обаче не е най-добрият начин и понякога може да бъде доста подвеждащ.

Водещият фактор е така нареченият процент на телесни мазнини или съотношението на общата маса телесни мазнини към общата маса на тялото.

Звучи малко сложно, но в действителност не е. За сметка на това със сигурност е важно, тъй като ниското лично тегло невинаги може да означава показател за добра форма.

В медицината съществува така нареченото състояние на "затлъстяване при нормално тегло", при което човек може да бъде слаб, дори кльощав, но в същото време има висок процент на телесни мазнини.

Има го и обратният риск - aко затлъстяването води до една добре позната редица потенциални рискове, то твърде ниският процент мазнина в тялото също може да бъде бъде проблем.

Човешкото тяло има различни типове мастна тъкан, всяка от които има различна функция:

  • Бяла - използва се от тялото за енергия и участва във функциите на хормоните;
  • Кафява - предимно при бебетата, но остава в малки количества и след това, като служи за защита от хипотермия;
  • Бежова - комбинация между бяла и кафява, но по нея все още липсват достатъчно изследвания;
  • Подкожна - по-големият процент мастна тъкан в тялото;
  • Висцерална - действа като защитен механизъм около вътрешните органи.

В случая най-важни за доброто здравословно състояние на човек са подкожната и висцералната мазнина. Вторият тип се забелязва и измерва далеч по-трудно.

Меренето с калипер е най-разпространеният вариант за отчитане на процента телесни мазнини Снимка: iStock
Меренето с калипер е най-разпространеният вариант за отчитане на процента телесни мазнини

Важен е, когато се намира в умерени количества, но твърде високият процент висцерална мастна тъкан може да доведе до омазняване на ключови органи като черен дроб и съответно да ограничи тяхната дейност.

Най-крайните случаи на омазняване на черния дроб могат да причинят цироза.

Дори слаби на пръв поглед хора могат да имат омазнени вътрешни органи и да развият заболявания, но здравословното хранене и активният начин на живот драстично намаляват вероятността от подобно развитие.

Оттам нататък другият важен тип мазнина е добре познатата подкожна, която се намира между кожата и мускулната тъкан. Именно нея можем да напипаме и винаги се стремим да ограничим, когато става въпрос за добра визия.

Изследване на Американския колеж по спортна медицина дава приблизителна ориентация какво се счита за здравословно при нетрениращи мъже и жени. 

Здравословен процент на телесни мазнини при жени и мъже
Възраст Мъже Жени
20-39 8-19% 21-32%
40-59 11-21% 23-33%
60-79 13-24% 24-35%

Всичко, което отива отвъд горните граници, се счита за затлъстяване и води до риск от развитие на диабет, сърдечно съдови проблеми, хормонални дисбаланси, болести, свързани с бъбреци, черен дроб и други. 

Има я и обратната страна на монетата при изключително активни спортисти и бодибилдъри, които се опитват да достигнат максимално нисък процент телесни мазнини.

Падането под 5% със сигурност е опасно и рисково i w дългосрочен план може да създаде много здравословни проблеми:

  • Остеопороза и ниска костна плътност;
  • Ниски нива на тестостерон и качество на семенната течност при мъжете;
  • Забавяне или загуба на цикъл при жените;
  • Срив на имунната система и повишен риск от инфекции;
  • Забавено заздравяване на рани;
  • Сърдечно-съдови заболявания.

Между 6 и 10% е идеалният диапазон, който може да се стремите да поддържате, така че да се похвалите с плочки, но без да изкарате акъла на близките си. 

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените