Повечето от нас винаги гледат стрелките на кантара, когато оценяват здравословното и физическото си състояние.
Това обаче не е най-добрият начин и понякога може да бъде доста подвеждащ.
Водещият фактор е така нареченият процент на телесни мазнини или съотношението на общата маса телесни мазнини към общата маса на тялото.
Звучи малко сложно, но в действителност не е. За сметка на това със сигурност е важно, тъй като ниското лично тегло невинаги може да означава показател за добра форма.
В медицината съществува така нареченото състояние на "затлъстяване при нормално тегло", при което човек може да бъде слаб, дори кльощав, но в същото време има висок процент на телесни мазнини.
Има го и обратният риск - aко затлъстяването води до една добре позната редица потенциални рискове, то твърде ниският процент мазнина в тялото също може да бъде бъде проблем.
Човешкото тяло има различни типове мастна тъкан, всяка от които има различна функция:
- Бяла - използва се от тялото за енергия и участва във функциите на хормоните;
- Кафява - предимно при бебетата, но остава в малки количества и след това, като служи за защита от хипотермия;
- Бежова - комбинация между бяла и кафява, но по нея все още липсват достатъчно изследвания;
- Подкожна - по-големият процент мастна тъкан в тялото;
- Висцерална - действа като защитен механизъм около вътрешните органи.
В случая най-важни за доброто здравословно състояние на човек са подкожната и висцералната мазнина. Вторият тип се забелязва и измерва далеч по-трудно.
Важен е, когато се намира в умерени количества, но твърде високият процент висцерална мастна тъкан може да доведе до омазняване на ключови органи като черен дроб и съответно да ограничи тяхната дейност.
Най-крайните случаи на омазняване на черния дроб могат да причинят цироза.
Дори слаби на пръв поглед хора могат да имат омазнени вътрешни органи и да развият заболявания, но здравословното хранене и активният начин на живот драстично намаляват вероятността от подобно развитие.
Оттам нататък другият важен тип мазнина е добре познатата подкожна, която се намира между кожата и мускулната тъкан. Именно нея можем да напипаме и винаги се стремим да ограничим, когато става въпрос за добра визия.
Изследване на Американския колеж по спортна медицина дава приблизителна ориентация какво се счита за здравословно при нетрениращи мъже и жени.
Здравословен процент на телесни мазнини при жени и мъже | ||
Възраст | Мъже | Жени |
20-39 | 8-19% | 21-32% |
40-59 | 11-21% | 23-33% |
60-79 | 13-24% | 24-35% |
Всичко, което отива отвъд горните граници, се счита за затлъстяване и води до риск от развитие на диабет, сърдечно съдови проблеми, хормонални дисбаланси, болести, свързани с бъбреци, черен дроб и други.
Има я и обратната страна на монетата при изключително активни спортисти и бодибилдъри, които се опитват да достигнат максимално нисък процент телесни мазнини.
Падането под 5% със сигурност е опасно и рисково i w дългосрочен план може да създаде много здравословни проблеми:
- Остеопороза и ниска костна плътност;
- Ниски нива на тестостерон и качество на семенната течност при мъжете;
- Забавяне или загуба на цикъл при жените;
- Срив на имунната система и повишен риск от инфекции;
- Забавено заздравяване на рани;
- Сърдечно-съдови заболявания.
Между 6 и 10% е идеалният диапазон, който може да се стремите да поддържате, така че да се похвалите с плочки, но без да изкарате акъла на близките си.