Голо оръжие

Обичайната предизборна гарнитура от компромати, СРС-та и флашки ни се сервира като основно ястие за 12 май. Сочна порция скандали без изненадани до последния момент. Не знаехме само, че ударите под кръста могат да бъдат напълно легитимни и позволени. Доказа ни го ЦИК.

Пет дни след екшъна с бюлетините от Костинброд, оплел прокуратура, ДАНС, партии и медии, ЦИК обяви, че от гледна точка на закона всичко е ОК. Малко преди това ГЕРБ се заканиха да касират вота заради грубо нарушаване на правилата в деня на размисъл. Дори пресметнаха, че са загубили около 6% от избирателите. Не звучи като да става дума за едно и също, но е точно така - и официално нарушение на Изборния кодекс няма.

De jure под "агитация" се разбира отправяне на призив да се гласува в подкрепа определена партия или коалиция. De facto в деня за размисъл една телевизия (TV7) произведе грандиозна новина - една печатница ("Мултипринт") и една политическа партия (ГЕРБ) подготвят чудовищна манипулация на изборите. "Виновните" бяха директно назовани, присъдата бе произнесена, докато прокуратурата се чудеше какво изявление да даде.

Опозиционните лидери дадоха извънредни пресконференции, определяйки разкритията като чудовищна злоупотреба, опит за държавен преврат и масова фалшификация на изборите, диктатура и прочее. До тук всичко е позволено. "Агитация" няма.

Очевидно единственото, което не е прозвучало в ефир на 11 май, е: "Не гласувайте за ГЕРБ". Друг е въпросът, че вирусното предаване и коментиране на "новината" навяваше точно тази мисъл. И че първите разпити в печатницата започват ден по-рано. И че сигналът идва от социалистката Мая Манолова, донесен й от „група граждани", които тя упорито пази в сянка. Тези факти доста съмнително останаха на заден план.

На следващия ден ГЕРБ не подава жалба в ЦИК. И изборната администрация няма такъв казус за разглеждане. Явно в деня за размисъл членовете й не са следили медии, защото биха могли да използват прекрасната възможност да се самосезират. Така постъпиха на последните местни избори. Тогава снимки в медиите показаха как двама общински съветници от ГЕРБ разнасят чували с бюлетини в изборната нощ. А ЦИК бе наблюдателна.

Голо оръжие

Сега гледахме всички. Новината, че след 8 май, когато би трябвало бюлетините вече да са разпратени из всички избирателни секции в страната, печатница "Мултипринт" съхранява палета с готови за спедиция 350 000 бюлетини. Тя замъгли съществените въпроси дали нарочените бюлетините са рутинен надпечат или брак, дали са откъснати от кочана, дали са предварително белязани.

Неслучайно, скандалът гръмна в следобедните часове - достатъчно късно, за да не може засегнатият да реагира. Неслучайно, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че прокуратурата е „принудена" да говори в момент на продължаващо разследване заради огромния медиен интерес, което в крайна сметка е попречило на работата й.

Никой не обърна внимание, че законът позволява надпечат между 0.5% и 5% от общия брой на поръчаните за вота бюлетини - 8.6 милиона. Че всяка печатница, особено получавайки такава солидна поръчка, няма как да не предвиди т.нар. макулатура и последващите грешки при рязане и сгъване на бюлетините. Че в държавата има компетентни органи, а не пробивни журналисти, които да се произнасят годни ли са бюлетините за употреба, кой и как е щял да ги използва.

И преди това да стане факт всичко друго минава в графата "интерпретации". Поради пряката връзка с изборите, може да ги определим и като голо, но ефикасно оръжие.

Още по-иронично е, че именно ГЕРБ направи последните поправки в Изборния кодекс. И сега се опитва да намери как да внесе искането си за касиране на вота до Конституционния съд. Въпреки че, според ЦИК, изборните правила не са нарушени. Просто такъв е законът.

Макар и със закъснение, членовете на ЦИК са проследили скандала. "Ние изгледахме внимателно материалите. Установихме, че се правиха изявления по сигнал, който не е дошъл до нас. Независимо, че се коментират предстоящите избори, както и участниците в тях, по смисъла на Изборния кодекс агитация няма", заяви Красимира Медарова от ЦИК, слагайки точка на спора. И на надеждите ни, че някога ще имаме честни избори. Поне не с тези правила и вечните им пропуски.

#1 Vasil 17.05.2013 в 12:54:12

не разбирам кво иска да ни каже авторката ... че ГРОБ се опитаха да манипулират изборите вече трябва да е ясно станало и на децата .... аз ли ги сложих тия 350 000 бюлетини там айде да спрем с глупостите най-накрая а ?

#2 Lilyan 17.05.2013 в 13:18:50

Мисля, че работодателите на авторката на статията трябва да и дадат почивка или тя самата да го направи. В последно време много несъстоятелни неща изписа.

#3 Haha 17.05.2013 в 13:33:23

ОК, а как щеше да се почустват целокупният бг народ, ако цялата галимация се бе разбрала на другия ден след изборите? М? Че в печатница на общински съветник на ГЕРБ са се намерили огромен брой готови за експедиране по градове бюлетини, за които ЦИК няма никаква представа? Ми то каквото и да плямпа Барека - фактите са си факти - няма нужда от никаква интерпретация... А на глупостите с брака "наречен макалатура" може да се върже само човек, който не е виждал изобщо съвременна печатница и няма представа от производствения процес.

#4 conti 17.05.2013 в 16:13:58

В култовия филм "Голо оръжие" има един диалог: Jane: I'm boiling a roast. How hot and wet do you like it? Frank: Very hot, and awfully wet. Предлагам го на като материал за коментари на обиждащите по-долу, тъй като мисля, че са с малко изгладени мозъци. Да имаш гражданска позиция и да я отстояваш е достойно, а да обиждаш е меко казано недостойно.

#5 Оби Уан 17.05.2013 в 18:05:50

Питането ми към привържениците на ГЕРБ е: същите ли щяха да са им реакциите, ако печатницата беше собственост на общински съветник от БСП или ДПС?!? Същият въпрос може да се зададе и към противниците на ГЕРБ - ако собственикът беше от тяхната любима партия?!? Интересно, нали!!!! Бъдете хора, не овце.....

#6 Бай Пешо Танкиста 18.05.2013 в 12:46:52

Да уточним само "Haha" печатар ли е,и влизал ли е в съвременна печатница в някаква малка част от късия си живот??Защото израза : "А на глупостите с брака "наречен макалатура" може да се върже само човек, който не е виждал изобщо съвременна печатница и няма представа от производствения процес." -меко казано би ме смутил,когато се окаже ,че написалият го няма и грам представа от самия процес?!?Та ако обичаш-моля обясни ни точно какво представлява производствения процес кратко и сбито.Защото моята професия има нещо общо с печат и предпечатна подготовка и ми е интерсно едно друго "професионално" обяснение!А относно това,кой стои зад скандала -БСП или ГЕРБ според мен няма никакво значение.Важното е ,че този който стои зад конструирането на филма не е спирал да ни управлява и го прави и в момента!! На тези които се подиграха така с Българския народ им е изгодно да управляват и командват стадо овце.Ако вие с плиткото си мислене затвърждавате техните предположения (а именно ,че с те овце),ги улеснявате супер със задачката им!! Защото аз не мога да обвиня като гражданин на БГ ГЕРБ-понеже няма нито едно доказателство от прокуратурата или следствието за това.Нито мога да кажа-БСП са виновни,защото и те нямат доказана вина въпреки сигнала от страна на г-жа Манолова.Но лошото е овчедушието на обикновенния български гражданин (респ. селянин),защото един смешен цирков клоун като Бареков-със нарочно създадения и използван активно материал-успя да въздейства пряко на действията ни в изборния ден.Екакви сме тогава като общество -всеки да си отговори сам-но според мен ,лесно управляемо стадо от зле образовани и зомбирани индивиди!!!

#7 Бай Пешо Танкиста 18.05.2013 в 12:51:34

Апропо : в тази статия за 1-ви път видях правилно написана думата "макулатура",защото в повечето официални статии,пресконеренции и изказвания-употребяваната дума бе "макалатура"-а такава не съществува и се употребява в резултат на неправилен "copy-paste"!!!

#10 Shine 20.05.2013 в 01:29:28

Нелепо е да си мерите...печатарския опит. Дали са 2% или 150% няма никакво значение, след като са били напълно годни за употреба, пакетирани и надписани по градове.

#11 ТИМ 20.05.2013 в 14:47:52

Първо за темата "брак" - никой не сгъва и опакова в пачки бракувана продукция. Просто защото е много скъпо. Пък и какъв е тоя брак с бележки с градове в/у палето? Отчетност? Надали. Второ - както авторът сам забеляаа, този Избирателен Кодекс е "сътворен" от ГЕРБ. Ще си спестя коментарите за Монтанската правна школа, защото познавам твърде много свестни хора от там. Но истината е очевидна - морално или не, случилото се не е нарушение на закона, съставен и гласуван от мнозинството на ГЕРБ. Трето: Защо се обръща толкова голямо внимание на тази единична случка от медииния и политически живот в страната? Може би аз не чета вашия сайт от отдавна, но не виждам анализ на процеса на формирането на явлението Бойко Борисов. Това е един изключително скъп и продължителен процес, в който се градеше медиен образ чрез добре познатите похвати на продуктовото позициониране и нервно-лингвистичното програмиране. Не си измислям, специалистите в маркетинга използват тези, а и много други, за да печелят популярност и доверие за определени продукти, брандове, в случая - политици. През 2008-ма спирането на "Всички фондове" по времето на управлението на БСП, беше използвано от медийната звезда, за да спечели много повече от оспорваните сега 5-6%. Нито фондовете бяка "всичките", нито бяха спрени без конкретна причина. Изключителните "успехи" на кабинета Борисов на външнополитическия фронт също му донесоха не по-малко от 5-6%, отново заради преднамерено представяне на фактите в определена светлина. Изобщо, медиите, а и Борисов, представиха закономерното като изключително постижение, а ББ - като Супермен на външната политика, изключителен и близък приятел на европейските лидери (с никой от които не говори без преводач) и безспорен отличник в процеса на "усвояването" на помощите. Не мога да смятам на ум, но може ли някой да ми отговори - рЕзането на лентички по всички телевизии колко процента електорална подкрепа донесе на явлението Борисов? Не че нещо кой-знае какво излезе от целия процес, но поне едно дете се наигра на велик премиер. Пораснало дете, но нека пък - щом го прави щастливо.... "Изключителните успехи" на Цветанов с/у Наглите и Килърите също не направиха пролет, съгласно старата поговорка, нищо че отекваха в публичното пространство с години. Резултатът от използването на МВР и ДАНС за лични и политически цели беше нарастване на битовата престъпност, а организираната, даже и с "прекършен гръбнак" пак правеше по един въоръжен грабеж на ден, че в някои дни - и два. Но това не спря филма "Наглите - сметката закрита" - чрез който Цветанов удари два заека с един куршум - хем плати някой лев на верните журналисти, хем прокламираше "успехите" си. Впрочем две от делата на Найденов (да, ония, за които шепнеха в слушалката на Митко Цонев да не пита, и за които ББ пита НК в "компромата" от къщата му в Банкя) бяха точно за пари, дадени за "популяризиране" на постиженията му. Неговите и на ГЕРБ. Така че наблюдавахме един закономерно мръсен финал на една доста мръсна страница в най-новата ни история. Аз лично се надявам тази страница да е затворена и кой каквото надробил - да си го изсърба. Ще кажете че с беззаконие не се въдворява законност? Хм, може би. Поздрави!

#12 Зелен Бетон 21.05.2013 в 06:24:07

Печатарите в цялата държава се наслушаха с изумление на всевъзможни басни, разпространявани за тия прословути бюлетини. И разбираемо си мълчат: безумието е такова, че е безсмислено въобще да се обаждат. А драгият електорат ужасено плюнчи пръсти и пресмята бройки и проценти, без въобще да има представа за какво става въпрос. И без да усеща (както винаги) как политическите тарикати са го засилили по урвата на заблудите. Задава ли си някой въпроса, защо никъде не се появи най-елементарното нещо: интервю с експерт по полиграфия, който да коментира всичките тия страховито звучащи цифри и подробности? Никой не се е сетил ли? Айде бе! Или специалистите в тази област са такава рядкост, че трудно се намират? Всъщност, всеки що-годе опитен печатар може да свидетелства, че изнесените подробности описват една съвсем нормална ситуация при нормално изпълнена поръчка в нормална печатница. А всичките гръмки приказки, които се изляха в публичното пространство, не са нищо повече от безобразни инсинуации. Само че никой не попита печатарите. Не защитавам ГЕРБ, напротив – убеден съм, че цветановщината като нищо може да роди идеята за използване на нерегламентирано отпечатани бюлетини. Бесен съм обаче на БСП и ДПС – които умишлено, планирано и целенасочено раздухаха национална истерия точно в навечерието на изборния ден. И, поне доколкото зависи от мен, ще правя необходимото този случай да не се забравя. Ако си мислят, че някой ги е освободил от отговорност, грешат.

Новините

Най-четените