„Изяж ме" - прочела Алиса на етикета и взела, че го изяла. Уголемила се извънредно, а последствията ги знаем. „Изпий ме" - прочела на друг етикет и като добро дете го изпила. Последвали куп неприятности.
Не е добре да се доверяваш просто ей така на етикетите, освен, ако не искаш да се вкараш в приключение.
Вероятно точно това си мислят избирателите, слушайки предизборните послания. Преситени от кампании, отегчени от ежедневието и уморени от грешните си политически избори на повечето от тях им е писнало. Какво да направят?
Представете си, че готвите кандидатите за президент и вицепрезидент. Стоварвате предлаганите продукти в кухнята на някой известен готвач от кулинарно шоу и му казвате „Оправяй се! Да те видим!".
Джейми Оливър би посъветвал първо да почистим добре работния плот. Нелека задача в нашия случай. Магове, пазители на светлината, гълтачи на огън и обикновени мошеници се прибират в торбичка за отпадъци и се изхвърлят или се ползват при недостиг на мат`риала за Хелоуин.
Най-трудно се разграничават обикновените мошеници от по-специалните, но то е въпрос на висш пилотаж и единодушие за рецептата по разграничаване няма.
Остатъците и Петното се търкат със силни препарати от доказани марки. При слаб резултат процедурата се повтаря. Започва основното готвене.
Татяна Дончева сама предлага рецептата за яститето в предизборния си клип. Тъй като целта е и агнето да остане цяло, и вълкът да е сит, за ядене се предлага сеното.
Радост за веганите. Сено с подправки. Незаситените ще гледат гладно и ще искат да сготвят Дончева, но това не се препоръчва, предвид бойния й характер.
Ивайло Калфин спокойно може да бъде определен като „от стара коза яре". Това е трудна задача за съвременните готвачи и се препоръчва приготвяне по средновековни рецепти. Ярето се пълни с билки. Над главата му се бае между 10 и 30 минути със зъб на пенсионер и рог на архар. След това се пъха в корема на козата и той се зашива.
Според възстановки в английски телевизионни предавания ястието се пече часове наред на бавен огън, но на наша почва ще бъде приготвено с руска газова горелка. Хем бързо, хем тематично.
С руска газова горелка може да се погне и генерал Румен Радев, за да се пробва дали ще излети. Няма да излети току-така, очевидно е петел. Трудна задача за готвене. Ще подскача насам-натам, но накрая ще бъде уловен. Вероятно ще остави малко кемтрейлс, колкото да е вкусно на избирателите му и на всички, отдадени на конспиративните теории.
Накиснат и престоял е дълго време в корнелин, така че първоначална марината си има. Самопресолил се е на тема бежанци и това е достатъчно овкусяване. Към края на печенето се прибавя Илияна Йотова като по-печен кадровик.
Сръбската плескавица е много популярна и у бугарско. Може да й викате и македонска. Разстилате Каракачанов върху карта на България на три морета, след като предварително добре сте го поплескали и оваляли в брашно, и го покривате с фина хартия от архивите на ДС, за да отлежи.
Мятате го в тигана и докато се попръжва, вадите от фризера атакистите. Разопаковате ги от от готварската хартия с цвят на руското знаме и ги разполагате равномерно в чинията като гарнитура. Слагате им шапчици от гъбки на главата, за да се чувстват по-спокойно, като с масичка отгоре, и ги заграждате с оградка, за да не избягат като бежанци от чинията.
Прибавяте опържения Каракачанов и му връзвате по краищата две свински опашки за кадем. Гурме!
Марешки има вид на човек, който по-скоро би изял нещо себеподобно и сурово, отколкото да се остави да бъде сготвен. Кой знае, може би със спад в цените на горивата и хомеопатия, би могъл да се превърне в нещо ядивно - сурово пушено.
Внимавайте със суровите храни! „Ако кучето лае, значи е сурово" - това гласи стара виетнамска поговорка според социалните мрежи.
Валидна е, ако става дума за Жорж Ганчев, Велизар Енчев, че и за Александър Томов (но за него четете на стр. 279 в раздела „Вълче месо"). За тях трябва да бъде специално поканен Ути Бъчваров, който преди няколко месеца сготви по-най-по или най-големият курбан. Той вероятно може да предложи подходящата рецепта за постоянно явяващи се кандидати в голям период от време. И да даде препоръки как да се отървем от токсините при често замразяване, размразяване и притопляне.
Докато сме на тема „Фризер", да не забравим Пламен Орешарски. Официалният „Хелоуин" отмина, но тъй като ние го празнуваме целогодишно, добра идея е търговците на мартенички да продават и снимката на Орешарски. Залепете я на картон и изрежете по контура. Продупчете две дупки над ушите и прокарайте ластик между тях.
Ето, готови сте, а като попитате „Кой?", ще получите десерт, комплимент за проявеното внимание, баклава или вкусен кадаиф.
Тиквата са потребителите. Пригответе се сами и се самосервирайте.
Не, не сме забравили кухнята на мама, баба и стринка. Там ни очаква уют, но каквото и да е ястието, винаги хвалете умението на готвача, защото зад портрета на милото родословие по женска линия наднича Бате. Той е автор на рецептата и се обижда, ако някой не я хареса, така че тъпчете се колкото може повече и се усмихвайте по-често, докато дъвчете. В някои култури било прието почерпеният да се оригне и подпръцне в знак на наслаждение от поднесеното блюдо, но по-добре не рискувайте.
„Не обичам орнитологичните определения." - отговорил Трайчо Трайков на въпроса дали е ястреб. Не прилича на ястреб, но прилича на птица, която първо трябва да се почисти от налепите на разправиите в Реформаторския блок. Необходимо е да престои няколко дена в собствен сос.
Хубаво, но докато това стане, хладилникът изглежда вече пълен с шпикован петел, прелива от бурканчета от кухнята на мама, плескавица, веганско деликатесно сено и какво ли още не.
Останалите кандидати са част от програмата на целогодишния у нас Хелоун, който достига върхове, когато се зададат избори. Забравихме за вълка Лупи, но се надяваме именно той да е бил нает за клипа на Татяна Дончева и да е получил добър хонорар.
Забравихме и за Слави Трифонов и неговия референдум, но, както стана дума, Хелоун продължава. Менюто е разнообразно и на пръв поглед за всякакви вкусове,обаче има опасност част от избирателите отново да отидат за гъби. На тях трябва да се напомни, че гъбите са нещо по-опасно дори и от най-втръсналия кандидат.
Питайте в „Токсикологията". И пак добре огледайте къде пише „Изяж ме" и къде - „Изпий ме".
Все ми се струва, че не ние тях, а пак те нас ще ни сготвят- на бавен огън...