Потрес! Изповедникът на Симеон...

Премиерът Бойко Борисов е потресен от мащаба на агентите от ДС в Българската православна църква. Потресът бил споделен по време на визитата му във видинското село Арчар за откриването на рехабилитиран участък от пътя Видин - Лом.

Значи има нещо, което може да изненада премиера. Още повече, че сред висшите духовници с досиета се оказа и западноевропейският митрополит Симеон - личният изповедник на Симеон Сакскобургготски, който е бил разузнавач от Първо главно. Митрополитът е сред известните радетели за обединението на католицизма и православието. Останалите са били подопечни на Шесто.

Както обясни Калиник, "всяка власт е от Бога - затова..." Но какво значи това - тайната на изповедта например над задълженията към ДС ли е била или не. Какво пък, нима ДАНС няма агенти днес сред висши чиновници от изпълнителната власт.

Ден пореден Светият синод мълчи. И как иначе, след като мнозинството от хората, които трябва да вземат решението, са "шестаци". Македонската православна църква преди време обяви, че тези нейни свещенослужители, които се окажат свързани с бившите югослужби, ще бъдат разпопени. Как точно ще се покаят нашите архиереи, които са пожизнени, не е ясно. Освен че може би ще запазят местата си.

Но поради каква причина се потриса Борисов? Нали той назначи за министър Божидар Димитров, нали сред областните управители и депутатите на ГЕРБ също има достатъчно осветени с досиета.

Ами тези, чиито досиета са изгорени или прибрани на топло и за които шансът да научим е нищожен? Ами тези с прочистените, като например на президента Георги Първанов, от чието досие липсваха няколко десетки страници - и под чието разпореждане беше Националната разузнавателна служба, чийто шеф той назначи и ще си отиде с него...

Двойният аршин продължава - и режем по него. Това досие ще се отвори, другото не, този си е платил 10 000 долара, да не го даваме на комисията, този, абе що не го реактивираме... И така си върви животът - от папка на папка. Но избирателно, според Палеца, който посочва папките.

Проблемът не е, че висшият клир се оказаха вербувани от ДС. Проблемът е, че тази история с досиетата върви толкова дълго, колкото искат да останат на власт тези, които са във властта вече двайсет години. Тези, чиито досиета остават укрити, биват манипулирани, шантажирани и изпълняват - като дресирани пудели, всичко, каквото им наредят хората, които държат досиетата им. Това май е по-лошо от еничарството.

Впрочем, не призова ли Първанов м.г., че е време политиците от прехода да си отидат. Не повтори повече, а сега чака конгреса на БСП през май, устремен към ново политическо лидерство.

В България през прехода израсна цяло едно ново поколение пълнолетни български избиратели. Освен погнуса, няма какво друго да изпитат при тази поредна порция досиета, която за едни е тройка кебапчета с гарнитура, за други - плесен.

Докато едните лапат кебапчетата, а други извръщат глави, омерзени от плесента, властта използва удачно изместването на фокуса на темите. Така няма нужда да обяснява защо не се справя...

#1 Калоянчо 20.01.2012 в 09:13:46

И аз съм изненадан - как не са 15 от 15 сътрудници на ДС

#2 Чинчифон 20.01.2012 в 12:21:54

Комунистът Борисов е изненадан от поведението на поповете по времето, когато БКП е на власт.Същото онова БКП,с чиято членска книжка той отказа да се раздели при "демократичната" деполитизация на НРБ!Но вече не се срамува да злослови срещу бившите си другари-свещенници.А това означава,че скоро ще предаде и Цветанов,Дянков,Фидосова и т.н.

#3 marsn 20.01.2012 в 12:36:18

Една от любимите теми на днешните политици и управници за отвличане вниманието на глупавото българско население! И тази тема журналята много умело я използват! От мравката правят слон! Имаше държава - имаше и Държавна сигурност! Сега няма държава - няма нужда от държавна сигурност! Сега сигурност се осигурява само на политиците и на управляващите! Забравих! И на кучетата!

#4 Хейтър 20.01.2012 в 12:39:07

Калоянчо, те СА! Просто на останалите няма да им отворят досиетата. Ама не знам какво ви учудва? Дали ще са сътрудници на ДС или ще тропат другиму, няма значение. Попчетата винаги са си били лицемерни боклуци. Ватикана винаги е имала едно от най-добрите разузнавания, вие в нашите, селските попчета се огледахте.

#5 boris 20.01.2012 в 13:19:42

Следователно, това което Симеон е казвал в изповедалнята, не е било изповед, а размяна на междуведомствена кореспонденция между първо и шесто управление.

#6 VL-2 20.01.2012 в 18:29:09

Симеон Сакскобургготски в испанския си период е бил запален комарджия. Задлъжнява с дребни и едри суми на различни "кредитори". Към един крупен кредитор дългът набъбва до нещо като милион долара. Кредиторът разглежда като вариант и физическото ликвидиране на царския наследник. Цялата машина на ДС е ангажирана с преговори с кредитора и опазване на Симеон до успешното им приключване. Кой е платил не става ясно. Но, за да е под контрол самият Симеон е естествено да е бил обграден само от агенти. Едно евентуално убийство на посредствен човек като него е пренебрежим факт, ако не е съществувала опасност то да бъде аранжирано като "политическо" такова. Това всичкото нашият министър председател прекрасно го знае. Ама като поведението "правя се на луд" за него е достигнало до висините "луд съм".... .... ти таковаме и популацията и територията един вид ....

Новините

Най-четените