Дай на народа хляб и Рашков

Властта изглежда е объркана от случващото се след трагедията в Катуница и последвалите масови протести, които ескалираха в доста български градове - вероятността за бунтове няма как да бъде потушена само със заплахи за арести.

Днес главния прокурор Борис Велчев разпореди полицаите, които охраняват масови мероприятия, да задържат всеки, който насажда расова и етническа омраза. Вероятно има предвид антиромските викове и настроения на участници в тях, както и палежи на "небългарски" партийни клубове. Междувременно БНТ съобщи, че Кирил Рашков е доведен в столицата и укрит със семейството си в тайник от МВР.

Властта дава ли си сметка, че докато пъха в ареста протестиращи, а тепърва ще се доказва престъпник ли е Кирил Рашков, българите ще продължат да спекулират с тезата, че циганите са по-привилегировани от тях.

Но ако МВР, прокуратурата, данъчните и митниците започнат реално да разследват и проверяват делата и доходите на фамилията Рашкови, ще трябва да продължат и с други. В противен случай излиза, че и те налагат етническа дискриминация... И още повече ще афектират протестиращите, които не искат и да чуят, че безнаказаност има към всички демонстриращи несметни богатства и граничен морал "феодали", независимо от етноса им.

Как етническата омраза ще бъде спряна само с твърда ръка към недоволстващите след като и бивши, и настоящи управници се почесват нервно, знаейки колко компромати ще плиснат ромските барони, ако оставят ябълката на раздора да се търкулне от мръсната щайга на властта.

Пловдивската прокуратура разпространи справка за делата срещу Кирил Рашков, от която става ясно, че водените досега шест разследвания срещу него и роднините му или са прекратявани, или са завършвали с глоба, която обикновено не надхвърля цената на скъп аксесоар за автомобил.

Нито един път и съществуващата от 2002 г. комисия за разследване на имуществото, придобито с незаконни доходи, известна като "Кушлев" - вече "Коларов", не се е занимавала с Цар Киро.

Но проблемът не е само в това, че вече 70-годишният Рашков е бил галеник на всяка власт след промените (по времето на социализма е минал през Белене). Той е събирателен образ на разкошното беззаконие, в което тънат доста известни бг босове.

Смехотворно е да очакваме от властта, че ще почне да ги сочи всичките един по един с кирливите им ризи, но ако не тръгне отнякъде - какво в случая с Кирил Рашков - етническото напрежение може така да се шлифова, че да се прицели в нея.

Върховенството на закона и независимата съдебна система бяха залегнали в програмния документ на ГЕРБ по време на предизборната им кампания през 2009-а. Така че отговорност за етническата омраза, провокирана от безцеремонното поведение на недосегаемост на един ромски цар, в момента носи управляващата партия.

Дори да измисли начин, чрез който той отново да се размине с глоби вместо с присъди, тя ще започне да изглежда жалка заради това, че не може да излезе по-авторитетна и силна от заможен представител на очевидно недолюбван у нас етнос.

Едни партии може и да загубят гласове заради случая в Катуница. Други - да спечелят много. На някои може и предсрочни избори да им се привиждат.

Но да не забравяме - в дъното на всичко е смъртта на дете. Загубихме много деца напоследък - но не само защото не ги пазим от циганите.

#2 KingoftheROAD 27.09.2011 в 22:51:02

Има ве бае Миле, има. Бой по канчето дорде вдлъбне навътре, и да им стане некомфортно, та белким се поразмърдат на направят нещо както трябва и по закон...

#3 Гризли 27.09.2011 в 23:18:41

Колко хубаво го е казал автора: "... и настоящи управници се почесват нервно, знаейки колко компромати ще плиснат ромските барони, ако оставят ябълката на раздора да се търкулне от мръсната щайга на властта." Точно затова от години няма разследване срещу някой от незаконно богатите - понеже всички са станали такива точно с нечия протекция от високо ниво! Дори самия пропуск на Киро, в случая, веднага говори колко близък е с дадени хора... Като например с я познайте кой http://eltimir.ucoz.ru/_nw/23/12163906.jpg Така че властта, в случая ГРОБ, са в много деликатна ситуация - ако не осъдят Киро, ще стане голяма и съвсем оправдана веселба и олелия! Но пък от друга страна - ако го осъдят много тежко, същият този Киро ще им изкара кирливите ризи и ще настане една воня!.... Значи какъв е изхода? Киро ще бъде осъден условно, или с възможно най-минималната присъда, която позволява закона. Така хем ще ни хвърлят прах в очите, хем ще си спестят главоболията! А това, че е убито дете - е, голяма работа, какво им пука на управляващите за децата?! Предният път един световен шампион пиян уби едно дете и почти уби второ, за което получи само условна присъда - сега просто някакъв циганин-милионер пак е виновен за смъртта на дете, само че непряко... Защо пък точно сега да са по-строги?!

#4 KingoftheROAD 28.09.2011 в 00:19:13

3 Гризли Има и трети вариант, както се пееше в една народна песен: Стани, стани юнак балкански... може пък и това да стане, ако властта се омаже с "цар" Киро, и условни присъди за измислени глупости вариантите са два: 1. Апатията у народа се засилва неимоверно и не гласува за ГРОБ. 2. Бой по канчето на ГРОБ дорде вдлъбне навътре. 3.................. 4..................

#6 Чинчифон 28.09.2011 в 09:26:45

Рашков си е спечелил царски пост,но само в едно село.Друг,далеч по богат от него,иска да "спечели" президентския пост,защото само министър му е малко. И накрая пак Маркс ще излезе прав,че алчният капитализъм ще се самоунищожи,поради своята ненаситност!

#7 Гризли 28.09.2011 в 09:33:34

Ами как да няма страх от властта, като тази власт винаги го е подчинявала! Коя власт досега е дала право на българите да покажат капацитета си, коя е стимулирала някой, коя власт е помогнала на някой законно да се издигне над другите?! Затова го е страх народа - защото ако вдигне глава и край! Преди беше ясно, тоталитаризъм... А сега какво е?! Главният прокурор призовава всички прокурори веднага, по бързата процедура, да съдят и вкарват хора в затвора за антиромски (я да внимавам и аз какво казвам ) призиви! Вместо да започне да си гледа работата и да вкара в затвора същите тези роми, правещи секс с малолетни, купуващи и продаващи децата и жените си по пазарите, продаващи децата си за органи, крадящи ток и вода, неплащащи данъци, бягащи от училище, което е задължително до 8-ми клас, .... За съжаление българската власт винаги е била против народа ни! Като целта винаги е била мачкане и наведено положение! Преход от социализъм по руски към демокрация по американски, какво да правиш!

#8 lele male 28.09.2011 в 09:41:11

Най-логичният извод: Киро - мъртъв. Да не пее и да не направи някоя пакост. Ще го изкарат и като дело на мешерето. http://www.razkritia.com/115958/%D0%BC%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B5%D0%BA%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B0%D1%80/

#9 lele male 28.09.2011 в 10:10:36

Зашев, Ша Та приберат за подстрекателство.

#10 чичо Манчо 28.09.2011 в 11:26:57

Гризли, онова дето правят циганите е система - хиляди и хиляди такива престъпления, а протестите срещу тях едва сега започват - много по-лесно е да се покаже "строгостта" на закона срещу нас, отколкото срещу циганията - това в рамките на простата статистическа сметка, а иначе Жоре Гъзо т.е. агент Гоце, демек Президенто само смигна на своя бивш съветник, демек гл.прокурор, та да размаха пръст назидателно, че дори подобие на протест срещу циганския терор ще бъде размазан... а виж самия терор си е нещо "естествено"... е от немай къде сега задържаха баш циганина, докато се успокоят нещата... По-големият въпрос - къде е държавата и защо след тия 22 години "дьемократично избран прьезидьент, дьемократично избран парламьент, свободна пазарна икономика" и т.н. глупости позволи да се стигне до тук - ето това е разковничето за големия страх дето друса цялата управляваща камарила от комунисти, агенти, олигарси и тем подобна сган, дето окраде народа български...

#11 M_I_R 28.09.2011 в 14:40:51

най-сетне и в Уебкафето статия,в която се задавт правилните въпроси

#12 Чинчифон 28.09.2011 в 14:48:56

Агенти на Държавна сигурност и комунисти са затворили Цар Киро в лагера Белене заради нарушаване законите на страната.От "репресията" го е освободила демокрацията,издигнала го е в герой на свободната инициатива и на пазарната икономика!А сега...пак комунистите били виновни?!

#13 Малки Течко 28.09.2011 в 17:44:59

Светльо Витков - Президент! Венци Мицов - Вице! Бюлетина номер 20!

#14 Bobby_gBG 28.09.2011 в 19:55:06

Лайняна работа... Ще го обвинят само и единствено в това което е ясно че не могат да го докажат, най-много да му дадат 3 години условно... После ще има познатата приказка за "ние ги хващаме, те ги пускат" и оправдание с некадърната съдебна система (не че не е такава де, ама с такива доказателства всеки съд в света ще го остави на свобода) Жалка работа, нещастните толерасти не им писна да си натрапват кретенията на всички ни. Ама на нас пък ни е писнало от позитивна дискриминация и свободия за всички "репресирани", дето всъщност имат много повече права от нас "свободните" нормални и работещи хора.

#15 Bobby_gBG 28.09.2011 в 19:57:05

Впрочем лайняната работа е тази дето я правят в момента МВР и властта. Както и платените медии за масова дезинформация и изкривяване на общественото мнение. Статията е добра.

Новините

Най-четените