Пряко от политическото гробище

Десет години кмет на столица, бивш министър-председател в служебен кабинет, основател на партия и два пъти народен представител. В една друга обстановка това би била биографията на човек, достоен за уважение. В нашата - това е Стефан Софиянски.

Тази седмица той отново излезе някъде от все още неосветените кътчета на София и пусна няколко "бомби". Първата му теза е, че трябва в една нова конституция да определим как бихме могли да напуснем Европейския съюз. (WTF?!) Втората е, че изборите трябва да дойдат доста след заявените желания на всички партии - с местните избори догодина, и на тях да се избере и Велико народно събрание. (Ние трудно избираме нормално, какво остава за Велико).Третата му теза е, че "България без цензура" трябва да стане трайна част от политическия живот, показвайки развитие и да се надгражда над нея. (Да си дойдем на приказката!)

Ето и бъдещата архитектура на този политически колос: Реформаторският блок и "България без цензура" да се обединят и дори неговата партия - ССД да се включи с тях. Да го пита човек за какво му е. Както питаха хората Петър Стоянов, когато излезе да подкрепи Барековото говорене "с достойство".

Проблемът не е, че Софиянски се излага, а друг - в България всеки може да говори каквото си иска, а не следващия ден да говори обратното на това, което вече е говорил. Само става, изтупва си праха и продължава напред. Социолози, политици, анализатори, бивши политици, бивши авторитети, президенти (там нали бивши няма).

В тази политическа ситуация да удариш едно рамо на проект като този на Бареков, не ти струва кой знае какво. А ако има вероятност от това и да извлечеш някоя ползичка, защо не.

Софиянски е човекът, който с годините в политиката загуби усмивката си. Изглежда не пази и ревностно реномето си.

Истината е обаче, че някои политици е по-добре да си останат в миналото.

#3 PetarP 08.06.2014 в 19:37:51

Начи първите два коментара са от хора с мозъчен оток. Как може човек изобщо да защити "проекта на Барека", като той е очевидно скалъпен за бъдещи коалиции като сегашната. Просто си правят 2-3 партии, с които да могат да си правят коалицията, без да се притесняват, че кукувицата Боленчо ще им прецака работата. А относно Софиянски няма причина да му обръщат внимание изобщо. И той е закъсал за парички явно...

#4 MacAllister 08.06.2014 в 20:50:01

Вижте сега, тия работи не се рекламират широко, но от време на време провеждат едни семинари за активни (и не толкова активни) в политиката лица и им обясняват какво да правят. Сега, както виждате, големи завои и големи залози се очертават и вярност и слугинаж могат изгодно да се продават. Огладнелите ни политици от Б групата естествено се опитват да пригласят на по-успешните проекти, та белким и те да влязат в групата на "победителите", а сега имат и по-сериозен проблем - заплахата за легитимността на цялата им съвкупност и къде по-откритите, къде по-заобиколните намеци от гоемите братя (в момента главно Западния Гооолям брат) за това какво ще се слчуи, ако няма легитимност. Тъй, че не се чудете на скелетите излизащи от гардероба на политиката - и те са хора, и те искат да ядат, и те нямат друга професия освен тая на иконома. След всичко, което се случва мисля, че лудия Сидеров не е толкова луд, а червеният Станишев не толкова червен. Сега за нас е добре да вземем да се разбираме със съседите и най-вече Сърбия и Гърция, щото ни чакат интересни времена ("проклети" да са Китайците с техните точни лафове), а ако намерим начин да превърнем евроскептиците в сила, целият тоз скептицизъм може и да даде живот на онуй срещу, което се бори, но виж с еврофилия най-много да услужим на няколко болни Американски сенатори и един контингент от мозъчни тръстове, които колкото и да се големеят така и не разбраха, че истинска политика и истински заговор се прави само, когато се навреш в живота до дупка с всичките му последствия, а не като седиш на добра заплата и сигурно място. Сега имаше семинарчета и май още ще има, не знам какво им говорят точно, сигурно е и различно за различната публика, но знам какво има нужда да кажат и нито Софиянски, нито Костов ме изненадват. Само едно знам - Костов е мръсна лисица и може да казва "да" и аз пак да знам, че има собствено мнение, което ще приложи ако му падне, за Софиянски и почти всеки друг това просто не е вярно.

#5 Оня Дето Го Трият 08.06.2014 в 20:50:42

Ясно е че изборите са адски скоро. Щом троловете на Дудука ни щурмуват с нови сили...

#6 DonTsetsi 08.06.2014 в 22:07:57

И какво като са скоро? И аз ще гласувам за някой който не е доказал, че не става, и ти ще направиш същото. И на двамата партиите няма да имат и 1 процент. Пак ще дойде същата боза от (ужким различни) партии като преди.

#7 AlahAkbar 09.06.2014 в 02:07:33

Много мърша бре - и в нета и сред политиците ни. И не само там за съжаление...

#9 Borracho 09.06.2014 в 10:49:58

Тая година най-ясно си проличава боклука в БГ-политиката за последните 24 години. И Пешо Коня, сега и този си показаха (отново) истинските грозни, мафиотски, купени сурати. Гнус ме е.

#10 Мосю Моне 09.06.2014 в 11:26:45

Много точно заглавие. Кой извади този смърдящ на нафталин човечец. Кой въобще си спомня за неговата партия. Каква членска маса поддържа тази партия. От членски внос ли се издържа? Въобще кой му дава право да се обажда. Това е човек без морал, без капка съзнание и някаква отговорност за думите и действията си.

#11 Калми 09.06.2014 в 12:47:23

Изобщо не съм бил фен на г-н Софиянски, но и двете изразени от него тези не са лишени от основания! Първата му теза е, че трябва в една нова конституция да определим как бихме могли да напуснем Европейския съюз. (Я помислете до момента ползите или вредите от членството ни са повече!?) Втората е, че изборите трябва да се проведат с местните избори догодина, и на тях да се избере и Велико народно събрание (само така може да се "рестартира" сегашният политически батак у нас). Хвалебствията му за поредният популистки балон ББЦ не коментирам...

#12 Svelini 09.06.2014 в 15:16:00

Предполагам, че казаното от г-н Софиянски по отношение на партията на Бареков е било с отвращение. В противен случай как той и Петър Стоянов дето ходят с посинени от удари гърди могат да съвместят десните си убеждения с едни толкова популистки идеи.Пък знае ли се. По същия начин гадая юнаците и юначките от РБ дето се барат за интелигентни и извисени политици как преглъщат Банкянския Венету.

#13 HiFresh 09.06.2014 в 16:37:18

Чудя се на Софиянски защо не си менажира многобройните знайни и незнайни имоти и не да спре да се появява по телевизията!? Понеже т.н. български съд го изкара невинен той пак се взема на сериозно дори и в политическото гробище. Надявам се след последния нов член /Атака/, там да се пресели и Цензурата - последния измислен нов тумор. А дано!

#15 Виктори 13.06.2014 в 02:25:04

Дъщеря ми, когато беше малка, казваше - "Срам и простор".

#16 Citizen X 13.06.2014 в 09:44:01

Бах'ти глупака....

Новините

Най-четените