Когато монополите си купят държава

В зората на своето премиерстване Сергей Станишев се срещна с неколцината производители на захар в България, за да се успокоят (ужким) цените на тази стока в България. Срещата отече в сироп от думи, но резултат - като ценово изражение нямаше.

Земята като една човешка длан, където всички са брат'чеди или съпартийци, а останалите - партийни спонсори и електорални кибици, е лесна за напъхване в джоба на монополите. Какво е необходимо за целта - партия на власт, или по няколко депутати в парламентарно представени партии, плюс хора в регулаторните комисии. Те са там на квотен принцип - президент и парламент ги поставят. После е лесно.

Установява се такава нормативна база, която прави почти невъзможен вносът на горива. Затова единственият чуждестранен производител диктува и цените на българския пазар.

Установяват се такива законови промени, поръчани от компанията "Витоша ски" и сервирани тутакси от властта, че зимният туризъм се концентрира в ръцете на един монополист.

Установява се такава незаинтересованост от страна на регулаторните държавни комисии - КРС например, че мобилните оператори намаляват цените на роуминга например в последния възможен срок - въпреки европейските директиви. По същия начин постъпиха и с преносимостта на номерата...

Създава се такава слободия, че държавните търговски дружества, маскирани под неизвестни никому критерии, решават да държат парите си в една от най-малките банки на българския пазар. Преобладаващо - дружествата от енергетиката, а константното им поведение действа вече при второ правителство.

Въпреки предупрежденията и заканите на Европейската комисия, България още не е либерализирала пазарите си на ток и газ. Срокът изтече на 8 март 2011 г. Дотогава трябваше да разделим  собствеността върху тръбопроводите и електрическите мрежи от доставката на газ и ток.

Собствениците на преносната инфраструктура пък трябва да осигурят възможност на всички желаещи доставчици да пренасят енергоносители и енергия по тях. Сега Брюксел ни дава последни 2 месеца срок да го направим.

Част от тази либерализация е и правото на дребните потребители да имат право до 3 седмици да сменят доставчика си на ток и газ. Само че София си прави оглушки и не пуска на пазарите си за газ и електричество нови оператори.

Единствената здравна каса - най-големият купувач на лекарства, пазарува медикаменти по начин и регулация, съставени така от държавата, че да са удобни като ръкавици на производители и вносители. Някои от производителите се явяват и дистрибутори, което означава, че печелят и от факта, че държат необезпокоявани още една част от хранителната верига.

Държавните болници, притискани заради големите си дългове от големите производители и вносители на лекарства и консумативи, купуват пак само от тях - малките се отказват, защото не им плащат и не могат да издържат дълго на забавените разплащания. Така се появява диктатурата на монопола.

Комисията, на която разчитаме да ни пази от монополите - т.нар. КЗК, едва надига глас и обявява някакви проверки, чиито резултати излизат тогава, когато никой отдавна не се интересува от тях. Чудно, с какви ли бонуси са се наградили там за добре свършена работа?

Когато монополите си купят държава, те назначават и висши чиновници в изпълнителната власт. Когато стане скандал и кадрите се "омажат", просто ги сменят с други. Но правилата, по които върви търговията, остават.

Имаше един израз, че другите държави си имат мафия, а в България мафията си има държава. Не е мафията. Пак е с "м" и е по-страшно. Монополите са. При мафията виреят и дребните собственици. При монополите - никой друг.

#1 Borracho 28.02.2012 в 16:11:52

Монополите са навсякъде, те са в основата на глобализма. Не е вярно, че е само в Булгаристан - в америка и европа е същата работа. Даже смешното е, че в Булгаристан тези монополи дори и зор не са си дали, българските чиновници са си евтини ку*ви и те направо са отишли и са се предложили сами.

#2 Krivcho 29.02.2012 в 01:58:41

Моля,моля!В България няма монополи.Тука тъй са се оплели,че по-скоро трябва да говорим за полиполи.Държавата е връзката между отделните звена в една полимерна структура(от гръцките поли - много, и мерос - части)

#3 darcas 29.02.2012 в 11:55:34

България е твърде малка страна за монополи. В България има един октопод с много пипала. БСП и ГЕРБ са двете страни на една монета. На страната и трябват 7 "недосегаеми" човека - премиер, министър на вътр. работи, главен прокурор, шеф на митници, щеф на армията, шеф на НАП, шеф на икономическа полиция. За 90 дни страната може да светне. Само че тия хора, едва ли ще доживеят да го видят.

#4 Бояна 29.02.2012 в 17:44:55

...."При мафията виреят и дребните собственици. При монополите - никой друг..." Браво ! Много точна и вярна диагноза! Какво е лечението обаче?

#5 limula 01.03.2012 в 11:34:26

Авторката, заглавието Само едно малко уточнение: В България, захар не се произвежда. А дали може да посочите имената на "неколцината"...

Новините

Най-четените