Вероучение - от неверници, за невярващи

Българската православна църква готви най-голямата си публична акция от години насам. В петък, 24 септември, свещенослужители, монашествуващи и миряни от цялата страна са свикани на литийно шествие от НДК до катедралния храм "Свети Александър Невски" с искане за въвеждане на задължителен предмет по православно вероучение в основното училище.

Църковните камбани в цяла България ще бият четвърт час - от 12 до 12.15 часа. Главното мюфтийство (от името на Мустафа Хаджи) подкрепи инициативата на църквата, с добавката, че мюсюлманските деца трябва да учат задължително мюсюлманско вероучение, и се готви да прати свои представители на шествието.

БПЦ и другите основни вероизповедания у нас отдавна преговарят с държавата на най-различни нива - просветно министерство, парламентарна образователна комисия, за задължителното изучаване на религията в училище. Не за светското й, а за доктринерското й изучаване.

Като не пропускат да обосноват необходимостта от това и със съвсем "светски" мотиви - че децата иначе трудно различават добро от зло, че са оставени да подражават на налагани от медиите идоли, и че дори не могат да разберат половината Вазов, хумора на Елин Пелин и даже антиклерикалната публицистика на Ботев, както казва един от публично най-активните представители на църквата - пловдивският митрополит Николай.

Едва ли православното духовенство мечтае за реституция на образователното статукво до 1944 г., когато вероучението е било задължителен предмет от 1-и до 12-и клас. Странно е защо обаче не се използват и сегашните немалки образователни възможности?

Религия във варианта православие, католицизъм, мюсюлманство и прочие може да се изучава в момента под формата на свободно избираем предмет - стига това да реши конкретното училище и родителите на децата в него. Очевидно обаче интересът към този предмет е бил отчайващо слаб, защото още когато е бил въведен експериментално през 2005 г., са го записали едва 13 000 деца - под 1% от всички ученици тогава.

Да оставим настрана, че претенцията за задължително вероучение е в директно противоречие с принципите на светската държава и светското образование. Проблемът е какво би се получило от едно силово наложено вероучение?

Първият сигурен резултат е, че няма да се пръкнат хиляди нови вярващи. Защото вяра в 21 век не се налага със сила, та ако ще и прилагана в най-невинна възраст. Ако пък е само въпрос за опознаване на основните постулати на православието, неговата символика и литургични особености, то това ще е знание на невярващ, придобито по един външен за вярата начин, а това може да осигури и всяко светско образование по религия. В крайна сметка задължителното вероучение нито ще произведе повече и по-добри християни, нито ще напълни църквите.

Но да допуснем, че, доколкото училището е и възпитателна институция, децата от малки могат да бъдат моделирани в "правилната посока". Пък и християнството дълги векове се е налагало не само чрез свободен избор, но и с огън и меч.

Какво обаче ще се случи после? Колкото повече порастват - дори още в гимназиалните класове, толкова повече моделираните иначе православно правилно в невръстна възраст деца ще се сблъскват с православната реалност. В нея църковният клир има много малко общо с християнските ценности и дори с елементарното приличие.

Клирът масово е потънал в разврат, докато анатемосва мъжеложството и раздава награди на поборници срещу гейпаради. Митрополитите търгуват с църковни имоти, докато чакат държавата и частните дарители да оправят рухващите храмове и да строят нови. Свещениците се надпреварват да освещават мерцедеси, имения и бизнес-сгради, докато словесно громят чалга-културата.

Православието традиционно е крепител на държавата, независимо кой е на власт. Но това не е някаква национално-отговорна верноподаническа позиция, а най-обикновено блюдолизство, превърнало църквата в обслужващ персонал на силните на деня. От които се чака решаващата помощ за всички проблеми на църквата - сама тя не е способна дори само да опита да ги разреши.

Миряните са само едно безгласно паство, което трябва да бъде натирвано с държавна принуда в правия път, включително да учи вероучение. Неслучайно в словото си на Царевец по случай Деня на независимостта Великотърновският митрополит Григорий нахока редовите мирияни, че не са отилши на сутрешната литургия в църквата (която предвидливо е била изтеглена в 7.30 часа, за да не пречи на държавните мероприятия по-късно), докато, видите ли "цял вицепремиер", в лицето на Цветан Цветанов, съвсем примерно се черкувал.

Затова докато за висшия клир вицепремиерите са цели, а редовите граждани - половинки, вероучението напълно заслужено трябва да си остане половинчато - свободно избираем, а не задължителен учебен предмет.

#1 lk 22.09.2010 в 19:48:56

До истината може да се достигне по три пътя - Религия, Наука, Езотерика. Качественото обучение и въспитание в ценности не зависи от това какви предмети се включват в програмата.

#3 ot4eto 23.09.2010 в 08:13:43

lt, до коя истина точно може да се достигне? Относно религията в училищата, ами в момента всеки желаещ може да посети извън училищни занимания, ако има желаещи може и свободно избираеми паралелки да се посетят. Не виждам смисъл вероучението да бъде ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Това е лишаване от избор, когато става въпрос за вяра. Това което бих приел е да се изучава световната религия в час по философия - Християнство и десетките му секти, мюсюлманство и сектите му, хиндуизъм, будизъм, древногръцка митология, келтска и северна митология и тн. Но не това имат предвид от БПЦ според мен.

#7 Astarot 23.09.2010 в 11:11:36

Може да се изучава предмет "Религия", но според мен той не трябва да напъхва децата в поставените от църквата рамки. Тя и самата църква не е цвете за мирисане. Трябват специалисти, които да обяснят на децата фундаментите на всички най-популярни религии и философията заложена в тях. Така религията няма да бъде използвана като форма на разделение, а на толерантност и добра информираност. Наблягайки основно на фундаментите на религиите, а не на детайлите и различията в тях, най-комплексно ще се създадат ценности в подрастващите. А е факт, че във всяка една религия има много ценни философски и етични позиции.

#8 Art Pepper 23.09.2010 в 11:30:42

Някой от вас да е чувал за Бранислав Нушич и неговата Автобиография? Намерете книгата и прочетете главата със задължителното Вероучение - това е най-смешната и най-тъжната част от книгата.

#9 nik_name 23.09.2010 в 11:54:40

Призовавам младежа от коментар номер 5 да се събуди и да разбере, че църквата не е нищо друго освен инструмент за контрол над масите. А в последно време се използва и за натрупване на значителни капитали - вид бизнес. От това ми се повръща... Относно коментар номер 7 мога само шапка да му сваля на човека. А това което аз съм научил от религията е много просто и се съдържа в едно изречение: "Повярвай и ще се спасиш". Въпросът е кой как тълкува тези думи. Според мен не трвбва да се вярва сляпо на нещо, като идеята за църквата, а да се вярва в доброто което изповядва религията. Ако всички сме добри и толерантни един към друг само тогава ще отидем в рая. Всъщност няма да се наложи да ходим до там, защото вече ще живеем в него!

#10 porcupine 23.09.2010 в 13:07:41

Отеца Николай е шестващ ортодоксален фундаменталист. Не виждам никаква разлика между него и ислямистите например. Това са последните издихания на тези порочни организации, които държат да запазят монопола си върху "спасението на душите" ни. Бог и доброто никога не са били в църквите, а поповете никога не са били божии наместници или там както се определят.

#11 aiger 23.09.2010 в 13:40:17

Браво за статията, много реална и естествена. Подкрепям всеки един детайл от нея защото такава е действителността в България.

#12 vanko1 23.09.2010 в 16:14:56

Вярата никога не е учила човек на лоши неща. За Църквата не съм сигурен... Спомнете си, че в името на свободното изповядване на вярата по начина, по който я разбираш, са създадени първите колонии в САЩ... Съвсем друго са испанските конкистадори. Вероучението в училищата, естествено, е малоумие. Освен това някой преди това - кой???, трябва да набие/вдъхне НЯКАКВА вяра и на родителите

#13 animel 23.09.2010 в 17:15:40

Za poreden put Bulgarite pokazvat che sa absolutno neaadekvatni i oburkani hora. Po Velikden i drygi xrstianski praznici, se biat v gurdite che sa xristiani. Obache ako triabva da se izychava religiata a ne da se sedi na masa neshtata se promeniat. Tozi narod ima nyzda ot religia ,a ne samo ot omraza kum drygite religii, zashtoto decata sa izgybeni v chalgi, narkotici i ceks. Ne go li vizdate? Otkude mislite che shte se nauchat na moral?Ot MTV li? Tova e nai- bezboznata strana i rezultata se vizda.

#15 Konstantin 23.09.2010 в 22:43:47

И в 20 и в 21 и 22 век и до края на времето истината ще си остане една. Просто две истини не могат да съществуват! Ти, приятелю от предния пост, съществуваш, и не би могъл да приемеш да истина твърдението, че не съществуваш! Така е и с истината, която носи Църквата: тя е основана от Бога, Който слезе при нас в плът! От Възкресението Му досега в Църквата има две обединени същности - тази на Бога, Който невидимо пръствува, и човешката. човешката е слаба и може да се излъже, да пропадне, да твърди нещо противно на това, което е твърдяла предишния ден, но с Бога не е така. "Окови" наистина ни стягат в краткия ни живот, но тези околи не са истините на вярата, а клишетата на измисления атеизъм, който иска да повярваме, че човекът се е самосъздал при някакъв ненаблюдаем в природата процес наречен "еволюция"... А, ние като вярващи да искаме да се учи вероучение в училищата, за тези деца, които искат това,това е наше право, нали така?

#16 v guza 24.09.2010 в 00:03:37

Вашето право си го имате и сега, както неведнъж стана ясно. А колкото до същността на църквата, аз виждам друга истина. А именно, че е потисническа, алчна, свръхконсервативна, човеконенавистна и мракобесна институция, чиято единствена цел е да удължи колкото може повече безмисленото си съществувание. Не стига, че тия социални паразити ги храним и поим и яхти им купуваме и мерцедеси и ролекси и намкво си, не стига че никаква работа не вършат (за разлика от други секти, които наричате еретични, вие православните не се опитвате дасе занимавате със социална дейност), ами сега искат още една цица, от която да смучат. Щото само това ги интересува. Сега ще искат да назначат училищни свещеници, инспектори и намкви си още хрантутници. Аре не!

#17 Konstantin 24.09.2010 в 02:58:08

Ти, не храниш и не поиш никого и на никого не купуваш мерцедес. Собствено живееш за това, което си извел като псевдоним. Това, което уж виждаш в Църквата, която не познаваш по никакъв начин, си ти самият, това е твоето огледално отражение! Само дълбоко ерозирали същности имат толкова омраза към Църквата, която е и омраза към Бога. Този сайт се продуцира от масони, това е ясно от антицърковния му характер. А, сега внимавайте: това което проповядвате чрез гнусните си изстъпления по адрес на Църквата и Бога, образите, които обрисувате в мрак и воня, това е вашето бъдеще, но не просто бещещето време, което може да дойде и да отмине, а бъдещето във вечността! Тоест, това, което толкова страстно желаете на Църквата, това и ще получите в същата мяра. Освен, ако не се покаете, но гордостта върви с гнусотата!...

#18 Българолюб 24.09.2010 в 05:21:45

Да доста тенденциозна и болшевишка статия напълно лишена от обективност ибезпристрастност напротив по комунистически маниполативна и злобна към православното християнство!Аз съм твърдо за изучаване на првославно вероучение в училищата защото това е пътя за спасение на всеки един от нас както и нацялата ни нация.както е рекъл писателя Васил Друмев има православие има български народ няма ли няма и България!Наистина страшно много ретроградни комунисти болшевици в този сайт както и автора на тази помия насочена срещу нас християните.Но бясните кучета нека си лаят кервана си върви както се казва и никое бясно псе не ще навреди на църквата христова вашта мамка комунисти.И дякона Ледски беше поп и Паисий и Евтимий и ще пребъдва православната ни вяра во век и веков!

#19 heat 24.09.2010 в 09:09:10

И аз съм ЗА религиозното образование да е задължително, господа. Комунистите ни смениха чипа и станахме бездуховни и нихилисти, трябва да се смени едно поколение за да поникнат попарените ценности. За първи път виждам хора, които да се хвалят с това, че са осакатени от комунистическото възпитание - хвалят се, че са атеисти. Религията трябва да се познава преди да пишеш за нея. Автора отхвърля религията само заради 2-3 случая на злоупотреби с власт при пастирите. Нима има хора които не грешат? Църквата само ни показва пътя, ние сами трябва да си отворим вратата, ако не искаме, защо да пречим на другите да го правят? Когато има неразбиране на нещо тогава има омраза и страх от него, затова съм на мнение, че децата трябва да разберат що е религия за да направят своя информиран избор.

#20 ot4eto 24.09.2010 в 09:23:02

Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи. Конституция на Република България. Виждам че една група хора е с противоконституционно поведение. Желае да отнеме правата на други хора - такива като мен, атеисти, агностици, скептици. Желае да наруши принципите на светската държава и да се опита да натрапи на децата ни, своите въображаеми приятели. Това е отнемане на човешките права и ние,имаме пълно право да се защитаваме. Това е антидемократично. В момента религията е избираем предмет. Религиите се изучават в часовете по История и Философия. Така че драги религиозни фанатици, желаещи с един замах да отнемете нашите права, какво повече искате?

Новините

Най-четените