Един последен валс

Сергей Станишев не е Ердоган, България не е Турция и политическият инатлък, който показва, може да му излезе сълзотворно накрая.

Дори и заради факта, че Партията на справедливостта и развитието има седем поредни победи и спечели за трети пореден път парламентарните избори през 2011 г. с мнозинство, като само 4 гласа не й достигнаха за квалифицирано от 2/3.

В краката на Станишев се разбиха няколко мита и той продължава да стои върху отломките, повтаряйки с вледеняващ се глас нещо си за някакви кукловоди, корпоративни интереси и др.

Първият мит: Управляващата коалиция не се ползва с подкрепата на "Атака". Днес Сергей Станишев и БСП ще се опитат да измолят от Волен Сидеров да завърне своите в парламента. В противен случай 42-ото НС се разпуска и следват предсрочни избори.

И ако това не е зависимост, значи е шведска тройка. Впрочем БСП е в позиция да се моли на "Атака" - заедно с ДПС, коленопреклонно и с непразни ръце. Властта увисна на един сидер. Егати властта.

Вторият мит: Протестите са само в София. Ех, др. Станишев говори като истински провинциалист, макар и да не е ял филии с мас. Та нали всичко започва от София - сбирката в градинката пред "Кристал", големите митинги през 90-те, вълненията през зимата на 1997-а... Всичко това беше само в София, така както става и в много други страни по света.

Да се опитат да омаловажат протестите, сравнявайки броя на гласувалите за тях с бройката на протестиращите е нелепо и едва ли някой ще се върже.

А и щом не се притесняват за подкрепата си, какъв е проблемът да отидат на поредни предсрочни избори? Ако българите толкова са харесали плана Орешарски, може и да удвоят подкрепата си и БСП да управлява, без да виси на кукичката на "Атака".

Третият мит: Протестите са дело на кукловоди. Всъщност обърка парламентът с протеста. Това високомерие от партията, която нарича себе си лява и социална, всъщност е обяснимо - висшата "социалистическа" клика не се е променила особено от времената, когато семейство Станишеви са се ползвали от специалното снабдяване и всички предимства на висшата партийна номенклатура.

Затова и няма как сега да различи кой е истинският глас на гражданите. Но може да ги чуе лично, ако иска - стига да му стиска да излезе да говори с тях.

Четвърти мит: Президентът не се държеше като държавен глава, представляващ интересите на всички български граждани. Напротив, президентът се държеше като държавен глава, който също като протестиращите иска да демонтира мафията от държавата. А тази власт май искаше да я монтира там.

Идете си в мир, както призова и Едвин Сугарев с гладната си стачка. Не е добре да се стиска така кокала на властта - понякога с него падат и зъбите.

#1 Red_General 26.06.2013 в 15:02:21

Няколко думи за Мит номер три. Който иска да ми вярва, който иска, да ме приеме за провокатор. Моя позната ми сподели, че са й предложили 40 лв., за да отиде на антиправителствения протест за четири часа. Момичето не е политически ангажирано и няма никаква причина да ме лъже. Не казвам, че всички протестиращи са платени. Много от хората са ентусиасти, изразяващи гражданската си позиция. Но в основата си според мен протестите са организирани от ГЕРБ. И реално цялата работа е просто сблъсък между Цветан Василев и Иво Прокопиев кой да грабне по-голямо парче от баницата от предстоящия програмен период на еврофондовете догодина.

#2 Профилът е закрит 26.06.2013 в 15:04:38

Това за президента ме спечели Майтапчия...

#6 Conspirator 26.06.2013 в 16:10:24

''В краката на Станишев се разбиха няколко мита и той продължава да стои върху отломките, повтаряйки с вледеняващ се глас нещо си за някакви кукловоди, корпоративни интереси и др.'' Така се пише!Браво на автора! Да дадем пешкир на ДомОФчийска за сълзите и сополите.

#8 Прокопи 26.06.2013 в 16:34:52

Да не говорим че тези от протестиращите, които имат работа, поне половината от тях работят за олигарси, пряко или косвено.... Така е устроен света.

#10 Оня Дето Го Трият 26.06.2013 в 16:52:22

Домовчииска Това вече е патология. Час по час някой се жалва, че е тъп и грозен (без никой да му го е казал) и се очаква протестиращи да дойдат да го успокояват - не си бе, не си, умен си и ти. Кажи миличка, теб кой те засегна на тъпа или грозна? От площада ли някъде ти го извикаха или откъде? Или сама се нарочи за такава и вмени вината на горките протестиращи, а...

#12 Ico-2 26.06.2013 в 17:37:49

Елисавета, Нима Вие наистина искате Пеевски за шеф на ДАНС? Или за министър ония архитект, получавал помощи за безработни във Франция? Или искате да Ви управлява ония, който ни нарече лумпени (в това число и Вас)? Аз не искам! Тези протести закъсняха с години - трябваше да ги има още по времето на "Мишо бирата" и когато някои звъняха по телефона на едно ЕГН и се чудеха защо никой не се обажда. Но нищо - и сега не е късно. Тъкмо в комплект ще си отидат и ГЕРБ, и БСП и ДПС и Атака.

#13 Lil B The Based God 26.06.2013 в 18:29:28

Госпожице Домовчийска, Lil B иска да изкаже своите съболезнования, заради ужасната болест, с която сте се заразила. За съжаление политическият фаворитизм, особено насочен към БСП, е една от най-смъртносните болести в България. Тя води до пълно затваряне на очите за "стабилизиращите" мерки на "ескпертното" правителство. Lil B иска да ви попита защо при положение, че няма икономически растеж и бюджета се е свил до почти нищо, БСП вдигат повечето социални помощи? Във други всички държави, осовено в тези, които има ниска продуктивност и сравнително голяма безработица както в нашата, се взимат мерки да се постигне икономически разстеж и да се създадат нови работни места първо. Но тъй като всички знаем, че дамите и господа от това правителство са "ескперти" и никога не биха използвали популистки мерки, това ме води до мисълта, че ставаме свидетели на нов революционен похват за икономическо развитие, разработен от господата Станишев, Орешарски, Местан и Сидеров. Stay based, Lil B The Based God a.k.a. God's Father

#14 koce 26.06.2013 в 21:01:36

Всеки който подкрепя БСП желае унищожението на българската нация БКП винаги е била антибългарска партия В последните 70 години тя е на власт и българската нация е пред изчезване Унищожени хилядолетни български родове и фамилии, обезлюдени вековни села и градове Грехът на БСП е огромен и всеки койото драска по форуми за тях го споделя

#15 Лешникотрошачка 26.06.2013 в 21:06:14

Прекрасна госпожице Домовчийска, виждам че току що сте се върнала от анти протестите, които наброяваха невероятната бройка от над 100 човека - всички красиви, млади, прекрасни - точно като вас. Който не вярва - може сам да види с очите си тези прекрасни създания в нета или медиите. С изумителната си одухотвореност ни съсипаха. В събота ще ни унищожат съвсем

#16 pepe 26.06.2013 в 23:00:29

Всъщност според мен Президента се държи доста достойно и забележително добре за български политик. Не го познавам лично, не знам колко пари има в офшорки и как ги е натрупал, но поне има вид и се държи като разумен човек с премерени реакции. Което за мен до голяма степен му оправя образа след ПР дизастъра от преди няколко месеца.

#17 MacAllister 27.06.2013 в 06:19:58

Протести?!? Е, да едни хора решиха, че с това правителство е свършено и да знаете - щом са го решили - значи е свършено, колкото и усилия да отнеме. Друг е въпроса - каква е разликата между "независимото" правителство, на което гъза му лъсва в лицето на Пеевски от една страна и красивите млади борци за демокрация, които за пореден път и все по-очевидно осъществяват целите "си" само, когато им ги присадят "партньори" на нашата страна. И демократичните ни стремежи са кухи и олигархичните - световната далавера, пардон "конспирация" и местните "олигарси" май са все бебета с повишено самочувствие и от надиграване се оказваме в безумната ситуация, в която значителни маси го играят статисти в тъпашкия им театър. Извинете ама накрая ще останем без публика - всички ще станат статисти. Понеже чух тук-там да се говори как защитават свободата и демокрацията ония що решават вместо нас, бих ги попитал - ама каква свобода и демокрация може да има след защита, която въвлича всички в постянни масови и все по-режисирани постановки? Изтърква се самия смисъл на цялата операция и хората дори и да не могат съзнателно да го възприемат, все повече усещат, че в любимия ни Западен свят има някакъв брутален фалш. Е, не усещат ли тия баш кукловоди, че в играта между хлапаци и хлапаци накрая някой хлапак увлечен в собственото си участие може да изтърси от амвона на текущия си статус някои нелицеприятни факти за цялостната ситуация - такива дето уж всички ги знаем, ама ако се кажат от устата на някое официално лице ще направят цялата далавера на гъЗ? Вече се проби коритото на няколко пъти тук и там по света - нещата се замазаха, но ... до кога? А тук се сглоби едно "дясно" за два дена след разпад от години. Костов е прекалено независим - толкова, че дори май руското влияние е по-поносимо от неговото. Хартосахме се и ядрото на новата ни съвест и "душа 2013" отново е съставена не от творци, а от прависти, журналисти, обикновени дизайнери и други подобни, общото между които е проблема, който има и гладния Сугарев - еволюцията ги е специализирала за ниша, която съществува само ако има кой да ги храни, за да надават рев от клетките - чакайте свобода от хора, които не могат да се изхранват с друго освен слугуване някому - "народът", колкото и да е обикновен, честен и прочие никога не е плащал на съвестта си. Тя, съвестта, по начало не е нещо, на което да се плаща, ама нали разбирате - има хора абонирани борци за демокрация. Ох, и каква е тая платена демокрация? Протести ... какви протести виждате, аз никакви - и преди и сега никой не знае какво да иска отвъд простичкото желание да спре да му убива чепика. Та, колкото е назависим Орешарски, толкова са независими и противостоящите му сили, които поради липса на свои се нуждаят от спешно присаждане на такива и както започнах така и свършвам - каква е разликата между кадрите-протежета на едните и сглобените набързо от слама алтернативи на други? Цялостното впечатление е, че никой с воля и дух няма право да припари до душата на българина и после се питаме що сме на това дередже - щото едно е прав Сидеров и той лично най-добре го знае - други ни дърпат конците - не само неговите, но на всички ни. Такава крайност не се е случвала никога и никъде по света, аз не мога да разбера как уж световни специалисти по концедърпане не схващат, че напрежението може един ден да избие в неочаквана посока - в техните лица. А за нас трябва да остане един урок - падане на правителства в безтегловност не е падане а летене, ние сме гравитацията, ама все не можем да си ориентираме вектора, затова и ни бутат правителствата с кутре и ни обясняват как плавното носене към стената е падане, пък стената е под ...

#18 baba Jaga 27.06.2013 в 06:33:41

Домовчийска: "какво можем да направим останалите - нищо, освен да си траем, емигрираме или самозапалим" Значи: да емигрирате не можете, понеже никой не иска стари изкуфелници. Да се самозапалите - не ви стига куража. Остава да правите това, което можете (друго просто не можете) - да живуркате в мизерия и да умрете в мизерия.

#19 baba Jaga 27.06.2013 в 06:37:04

MacAllister, кажи на твоя партиен секретар, че по Форумите не се четат постинги по дълги от 10 реда. Да не се напъва толкова, туй не е партийно събрание където едни тъпанари слушат други тъпанари с часове.

#20 Vesso 27.06.2013 в 07:22:46

1Red_General Дай повече информация, че така и така ходя, не,че съм опрял до тези 40 лв., ама що да не ги взема като ги дават. Иначе на килограми го докарвам, но съм далеч над възрастовата граница за "привърженик на Атака". Иди в някои фитнеси или училища около централата на Атака и ще имаш оферта. Преди изборите имах предложение за 60лв.от ДПС. В родното ми село учудващо не чух от ГЕРБ и БСП да е имало офери на тези избори. Някои са взимали от емисари на няколко партии, но са гласували за който си искат.

#22 Оня Дето Го Трият 27.06.2013 в 08:22:12

Специалиста Бойчев Кога са спряли контрабандата, та не сме разбрали? И кой е оправил енергетиката, Пеевски ли? Кажи нещо за Пеевски, за калинки не ни приказвай...

Новините

Най-четените