И дишане уста в уста няма да помогне

В САЩ увеличението или спадът на новите работни места е тестът за американската икономика и влияе върху борсовите индекси повече и от президентска реч.

В България тия данни не влияят върху нищо, дори върху рейтинга на властта, който по традиция се основава на трансцедентални влияния, поръчани и платени социологически проучвания и последната телевизионна изява на Бойко Борисов.

А не влияят, понеже не се и мерят както трябва - Агенцията по заетостта и НСИ не броят хората, които отдавна са се отказали да търсят работа и са обезкуражени, нито работещите на черно. В САЩ всеки път преди оповестяването му докладът с информацията за новите работни места се пази като извънземното от Рокуел.

В България данните за заетостта от последните три години показват опасната тенденция на намаляване на работните места, непрекъснато увеличение на безработните, структурна безработица, при която десетки хиляди нискообразовани са без препитание и се лумпенизират и криминализират.

В последните 6 месеца от мандата на това правителство, министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че приоритет му е справянето с безработицата. Оказа се, че го мисли през ... програми за временна заетост, любимият номер на социалната министърка от тройната коалиция Емилия Масларова.

Няма как да се измислят програми срещу трайната безработица, ако икономиката пълзи по дъното и, както се вижда, от началото на мандата на ГЕРБ са изгубени над 270 000 работни места. Вместо да подкрепят и разширяват бизнеса на големите си акули-приятели, управляващите би следвало за помислят, първо, за образоването на полуграмотните и, второ, за мерки за малкия и среден бизнес.

Симеон Дянков обяви, че заедно със социалния министър Тотю Младенов и икономическия - Делян Добрев, разработват специална програма за алтернативна работна среда в Сопот, където 3200 души, кажи-речи почти всички работещи в малката община от две населени места, са във ВМЗ-Сопот, а там, както разбрахме, заплати не дават.

Горчивата истина е, че тримата не могат да разработят никаква програма и това е ясно като бял ден. Нито има къде да преместят, да речем, 1000 работещи, защото след приватизацията най-вероятно ще има съкращения, нито могат да осигурят друга алтернатива на тези хора и семействата им. Въпросът е да тушират напрежението, защото този проблем тлее, за него се говори и... влияее на рейтингите.

Другият вариант е да натиснат бъдещия собственик да поеме ангажимент поне в първата година след приватизацията да не намалява работните места. Това е изходът. Колкото от ДПС създадоха алтернативен на тютюна поминък на хората от Родопите, толкова и тримата ще разработят обещаната програмка.

Държавата е най-големият работодател в България. Затова и напливът за чиновническо място е особено голям, което нито повишава административния капацитет, нито говори добре за икономиката ни, тъй като армията от чиновници не създава продукт.

Така че нека напомним - единствените работни места, които може да отвори държавата, са на чиновниците. Само че те би трябвало да намаляват, в случай че главата на административната реформа Дянков ни осведоми докъде е стигнало е-правителството. А че няма как за 6 месеца да създаде добра бизнес среда, това е ясно. Просто икономиката е толкова умряла, че дори и дишане уста в уста да й прави Бойко Борисов, пак няма да я съживи.

#1 Borracho 09.01.2013 в 18:32:40

"структурна безработица, при която десетки хиляди нискообразовани са без препитание и се лумпенизират и криминализират." Ауу, то щото баклававрите и магистралите са цъфнали и вързали, едни доходи, една заетост, едно чудо - само класическа музика слушат и се хранят във френски ресторанти, облечени в костюми. И това рядко, защото се спукват от работа за тея камари от пари! Всичките са в една и съща смърдяща кочина. Тука таме някой работник програмист с ново беемве и тва е, до тук със достойните заплати

#3 Чинчифон 10.01.2013 в 10:47:39

В правителството ни са хора,които знаят всичко за властта,за заповеди,указания и нареждания,а в същност нищо да не разбират от управление.Те са кухи медийни фотомодели,които упорито стоят там,защото за нищо друго не стават.А лошото е,че ги защитава цяла армия от кръгли идиоти.

#4 lele male 10.01.2013 в 14:04:06

Времето е в нас и ние сме във времето, но управляващите са в... друго измерение!

#5 Зелен Бетон 10.01.2013 в 14:52:37

Властта изобщо не опитва да прави никакви спасителни процедури, това е само камуфлаж. Основната цел е да се направи така, че всички да са зависими от държавната машина. Ама като казвам всички, значи ВСИЧКИ. Държавните чиновници са зависими по дефиниция. Средният бизнес е зависим поради нуждата си от работа по държавни поръчки и програми. Който слушка, получава. Дребният бизнес е зависим поради безбройните и непрекъснато множащи се идиотски изисквания и ограничения. Който не слушка, му пращат проверки. Селянинът е зависим, защото властта нарочно не прави нищо, за да разкара посредниците, изкупуващи селскостопанската продукция за жълти стотинки и печелещи многократно повече. Обикновеният гражданин е зависим, защото винаги може да бъде изловен за нещо. Я за остатък от марихуана в джоба, я бил паркирал на тротоара (или на мястото за тротоар, където няма такъв), я защото не бил карал с 2 км/ч през дупката (което би било „съобразена скорост“ в случая), я по някой друг параграф 22. Вярно, работещият в частния сектор е относително независим, защото няма пряко вземане-даване с държавата. Обаче зависим от нея е неговият работодател – което се пренася и върху работника. Единствените независими са едрите монополисти. Но всъщност те и властта са едно и също. Или най-малкото не можеш да кажеш къде свършва едното и къде започва другото. Властта може много лесно да даде възможност за разкриване на работни места. Само трябва да остави на бизнеса малко въздух да диша по естествен път. Няма нужда да пише никакви програми, нито да прави някому изкуствено дишане. Обаче не. Властта няма вяра на бизнеса, защото като живне, и става непокорен. Затова гледа тя да създава работни места, въпреки че това е много по-трудно и неефективно – за да може „уредилите се“ безработни да са зависими пряко от нея. А понеже се знае какво представлява, и е наясно, че чиновник не може да управлява бизнес, прави програми за „временна заетост“. Сиреч, хем започналият да работи по тях пак да не е сигурен, че има работа (т.е. има, докогато властта прецени), хем ако някоя програма се издъни, нейните автори да могат веднага да се оправдаят, че тя и без това поначало е била „временна“. Всичкото това е от страх. Защото ако властта допусне броят на независимите от нея хора да се увеличи, те ще я изритат. И ще развалят грижливо плетените две десетилетия схеми за облагодетелстване и възпроизвеждане на властовия модел. Тъй че, когато става дума за програми за заетост по инициатива на властта, това не са програми за заетост, а нови клетки за бройлери. Даже не за щастливи кокошки, а именно за бройлери. На които във всеки момент могат да им се спрат лампите и смеските и да бъдат оставени да мрат от студ и глад. Гладни и премръзнали бройлери има предостатъчно. И пред всяка нова клетка със сигурност ще се извият опашки. А властта ще се пъчи доволно и ще вика ау, колко съм социална...

#6 AlahAkbar 10.01.2013 в 18:00:22

Май само имигрантите са независими. Ма и те пращат пари на близките си - та дано оцелеят ...

#7 deowin 10.01.2013 в 22:38:51

>А не влияят, понеже не се и мерят както трябва Хайде сега, още един самопровъзгласил се майстор-статистик (анонимен) иде да дава акъл на НСИ как да брои това и онова. Ай сиктир! Най-вероятно каквито проблеми има българската НСИ, такива имат и щатския еквивалент, и френския, и ботсуанския. Поне. Систематични проблеми със статистиката има навсякъде. Въпросът, който би следвало да си задаваме, е защо българския народ не вярва на статистика и се уповава на възможни проблеми с НСИ за да рационализира това си безверие. А отговорът се крие в самия тон на статията - защото българинът по природа е недоверчив. Дай му да критикува защо нещо не е наред, защо някое число не е каквото би му се харесало, защо в портфейла му няма толкова пари, колкото му се искат и т.н., стига виновникът да е външен - НСИ, БАН, МВР, политиците, евреите и американците. Хайде вместо да се тюхкаме, че НСИ не си върши перфектно работата (което е силно вероятно), да се замислим дали държавата ни нямаше да е на по-добър хал, ако обръщахме повече внимание на статистиката, била тя компрометирана на известно ниво.

#9 deowin 11.01.2013 в 20:10:17

Levitt, не се прави на ударен, а кажи как мислиш, че България може да си позволи да съществува с общо 50 000 държавни служители, както беше предложил, което включва (най-малкото) полиция, лекари и учители. Разбери веднъж завинаги, че 800 000 държавни служители не означава 800 000 книжни плъха, бюрократи и чиновници из министерствата.

#11 Зелен Бетон 12.01.2013 в 17:28:07

@LevittHostel: Браво! (коментар 10 имам предвид) Дано повече хора го прочетат. И осмислят, разбира се. Бих добавил и още нещо: Със затягането и умножаването на всевъзможните ограничения от страна на държавата се създава една цяла прослойка от контрольори. И понеже има корупция, се създават и контрольори на контрольорите, и контрольори на контрольорите на контрольорите. Това са хора, които не осъществяват никаква производителна дейност. Те в най-добрия случай измъкват някакви пари за държавния бюджет, а в най-лошия – пречат на реалната производителна дейност на останалите. Това, че са на държавно изхранване, и че работните им разходи (включително транспорт, комуникации, доплащане за труд в извънработно време и т.н.) се плащат пак от държавата, е едно на ръка. Оптимистично приемаме, че дейността им поне не е на загуба. Питам се обаче: когато един ден безсмислеността на повечето от тези ограничения стане очевидна и регулациите се опростят (както би трябвало да бъде), КЪДЕ ЩЕ ОТИДЕ цялата тази армия от контрольори? Какво реално и полезно може да прави човек, който 10 или 15 години само е ходил да търси нарушенията на другите? Да не говорим за деформациите в мисленето, които неизбежно настъпват в резултат от такова „професионално поприще“.

#13 Jelev 14.01.2013 в 16:05:28

Млъкни бе, Борисе. Като толкова знаеш, защо не отидеш да свършиш ти нещо ? Мислиш ли, че е лесно да управляваш банда малоумници, каквито без съмнение са повечето ни сънародници. Нямат образование, нищо не знаят да правят, ама искат да работят, искат пари ... Истината е че просто не са нужни. Даже и бизнеса е идиотски ! Не мога да им чета некомпетентните обяви за работа. Това е нашата действителност. Стига сте плюли правителството и стига сте се оплаквали. Никой не ни е виновен, че сме некадърници. Правителството прави каквото може, за разлика от други правителства и това си личи. По някога много ме дразните, вие журналистите, с популистки изказвания! Ако спрете да дрънкате глупости може да не се оправят нещатата, но поне хората няма да са толкова обезкоражени.

#14 deowin 14.01.2013 в 18:45:33

Levitt, сериозно ме разсмя с пожелателния си оптимизъм. Какво викаш, всички болници и училища да станат частни, че да не плащаме данъци за заплати на лекари и учители, а? А че няма достатъчно кадърни, заможни и предприемчиви хора, които да създадат десетки частни болници и хиляди частни училища, да ги напълнят с персонал, и да осигурят достатъчно качество на услугата и на достатъчно добра цена, че да не фалират (не забравяй - те са частници, държавата тях не ги спасява от фалит) - за това не се сетил май. Също май не си се сетил, че понеже ще са частни, служителите в такива болници и училища ще очакват по-високо възнаграждение, отколкото в държавните сега, което ще се отрази на цената на услугата. Като цяло, твоето предложение е напълно нереалистично и непригодно за българскаите икономически условия, така че остава единствено и само пожелателно мислене. Да не говорим, че в същината си е невероятно глупаво - искаш да решиш проблема с 800-те хиляди държавни служители, щото били стрували много на данъкоплатеца, като.. заместиш държавните структури с частни такива, чиито услуги ще струват на гражданите повече, отколкото ще им спестява данъци. И, последно, този призив за все по-малка роля на държавата в икономическия живот е също коренно противоположен на примерите, които ни дават развитите европейски държави - там очевидно предпочитат силна политическа власт, която да разполага и разпределя значителни приходи от високи данъци, вместо да редуцират държавната власт до абсолютния минимум, например с неща като 10% плоски данък, отказ от участие в икономическия живот, или приватизиране на абсолютно всеки аспект от социалния живот.

Новините

Най-четените