Бягащият човек

Бойко Борисов със сигурност е най-добрият спортист сред политиците ни.

Кой може да пробяга за мандат и половина през 2 поста, без да стои докрай на нито единия от двата... И да не консумира никакви негативи на нито един от тях. Всъщност ако се измъкне от премиерстването наесен, ще се отърве и от нездраво и трайно омекване на рейтинга. Цял мандат вече го обрича на омраза - достатъчно е да се върне към предшествениците си.

А президентският мандат е дълъг - пет години, и достатъчно безотговорен. Има само правомощия - и правоговор.

ГЕРБ са толкова сигурни, че президентът ще е техен, че вече (Му) разписаха и значително увеличение на бюджета на "Дондуков" 2 в тригодишната бюджетна прогноза. За догодина е с половин милион повече, през 2013-а - с над милион отгоре спрямо тазгодишния - 4.7 млн. лева.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган каза вчера, че ако Борисов се кандидатира за президент, това ще е бягство от отговорност. Няма как да не се кандидатира - по-силно е от него.

Така би могъл да избегне отговорността за АЕЦ "Белене". Както избегна тази за още нерешения проблем на София с боклука и завода. Британската банка-консултант ще обяви решението за втора атомна през септември, а кандидатът на ГЕРБ, както каза Борисов днес, ще е ясен през август. Изборите ще са на 23 октомври. Съвсем на място е една 45-дневна отпуска за премиера, ако се номинира за държавен глава.

Верно, Борисов още не се е номинирал. Но я си представете, ако Изпълнителната комисия на партията мисли, мисли и не види по-достоен от него сред тримцата, сред които "избира"... Може ли Борисов да откаже поръчение на партията си?!

Само човек като него, който всеки ден се къпе в народната и ефирна любов, може да се справи с толкова къса предизборна кампания. (Но дори и да допуснем за миг, че ще е друго от големите лица на ГЕРБ, остатъкът от време няма да е никакъв проблем - пиарът им е ежедневие като прогнозата за времето...)

С поредния дедлайн за кандидат-президента, Борисов ще скъса нервите на другите политически сили, главно на основния съперник БСП, които - съобразили се с предишните изявления на премиера, чакаха кандидата на ГЕРБ най-късно до края на юли. За да кажат своя на събора на Бузлуджа в началото на август.

А сега? Борисов пак ги надбяга...

Какво ще прави ГЕРБ, ако Борисов ги остави насред магистралата? Теоретично, една част спокойно би могла да се отлее в АБВ, а "Атака" и БСП също могат да получат някакви порции комунета и милиционери. Е, и малко ГЕРБ ще остане. Дали пък не е дошло време за народен фронт по подобие на Путиновия за следващите парламентарни избори?

#1 niemen 08.05.2011 в 16:22:04

Бягай, заеко, бягай.

#2 Чинчифон 08.05.2011 в 18:41:31

Много време имаме за "мислите" на Бойко Борисов!Ако за творчеството на Шекспир или Нютон отделяхме поне една десета от това време,нямаше да сме най бедните в Европа.Може би ни харесва да си избиваме комплексите като се сравняваме с посредствените фетомени.

#3 yordanov34 08.05.2011 в 18:51:25

Той бяга - но кой ще избяга.

#5 Оня Дето Го Трият 08.05.2011 в 21:42:09

Само ни трябват и 2 милиона глупаци да гласуват за да стане работата. Но не се съмнявам, че в България и 5 милиона глупаци ще се намерят ако трябват за нещо. И после дружно мрънкане до прималяване - кой ни с*а в гащите?

#6 MacAllister 08.05.2011 в 23:35:43

Чинчифон, съгласен съм с тебе, но и да не искаме да се занимаваме ни занимават. Мисля, че отдавна е време да си запретнем ръкавите и да мислим/работим по нещо по-смислено от омутрената ни и никому ненужна държавна власт - струва си само да споделяме мнения как да я избягваме. Бойковци, Станишевци и сие сами ще се съсипят и колкото по-малко им обръщаме внимание толкова по-бързо ще стигнат до края си. Жалко е, че както казва "Оня" глупаци ще се намерят, още по-жалко е, че е напълно прав, но пък е безпредметно да се опиташ да убедиш глупака в нещо умно с умни приказки - само с глупотевини на неговото ниво може да стане. Никога няма да накараш "народния герой" дето лелее за Татовото време, сигурна заплата и светло бъдеще вечно в бъдещето да се усети колко неподходящи са дори за осъществяването на абсурдната му мечта избраните от него юнаци. Та той народния герой разбира закона като думата на оня на власт и говори за законност, престъпления и наказания точно, както на всеки новонаместил се пишман управник от същото негово тесто му се ще - "щом не си на власт начи закона не излиза от твойта уста - аз щъ ти кажа на тебе". Тъй, че как да покажеш на такъв човек, че Ц.Ц. например е по-страшен престъпник и от най-серийния сериен убиец точно защото налага таз народна недомислица като държавна политика или как да покажеш, че ролята на Бойко в цялата игра е главно ролята на присъствие - нещо като ролята на изрусената мацка на масата в средите, от които е дошъл - харесва се и за туй да седи на масата. Няма полза да се губи време за такива люде, те вместо ум имат страсти и жажди, вместо религия пилеят вярата си по съмнителни субекти точно, както ония тежките случаи на футболен фен превръщат един отбор в божество, на което да се кланят и в името на което да беснеят. Логиката и разума нямат място в такава къща, там е рай за предразсъдъците и деленето на наши и чужди, жалкото е че социализма не беше ад, а нещо по-лошо санаториум или може би пионерски лагер, който несъмнено постигна едно - научи хора като тези, за които говорим да си мислят, че от тях нищо не зависи и могат да играят играта си на предпочитания и делене безотговорно точно като малки деца попаднали на пълен кибрит...

#9 Andi 09.05.2011 в 11:07:22

Интересното е, че Доганчо започнал да изказва и мнение. Той досега никакъв го нямаше, нито да се изказва, нито в Парламента идваше. Какъв депутат е бил-не знам. Сега взел да изказва мнения. А и защо се страхуват, ако спечели Борисов, защо ще бяга от отговорност. Ако е така тогава 10 години имахме един Първанов с дълъг период и достатъчно безотговорен. Нали така пише в статията. А Белене е започнала още по тяхно време и по-отдавна дори, много по-отдавна. Защо не им се търси отговорност за несвършената работа. Нищо чудно да изберат Борисов за Президент, а после Станишев да спечели за Министър Председател. Тогава той ще свърши всичко, което не е могъл да свърши през изминалия му 10годишен мандат. Дано не забрави какво е говорил и какво е обещавал, или пак ще се хили под очилата като някоя.....

#10 Kenobi 09.05.2011 в 11:16:00

пожарникар, секретар на МВР, кмет, министър-председател ..... президент, шеф на Евросъюза, ген-сек на ООН, владетел на галактиката .... доста още има къде да бяга

#11 D G D 09.05.2011 в 11:57:11

"... И да не консумира никакви негативи на нито един от тях. " Самото му присъствие в публичното пространство и в политиката е негатив! Най-вече за нас

#12 Rio Tinto 09.05.2011 в 12:17:18

момчето, което садяло картофи и стана каратист, каратистът, който стана насилствен засраховател.. застрахоателят, който стана генерал.. генералът, който стана кмет.. кметът, който стана премиер.. никой в историята на България не е девалвирал толкова институции, колкото ББ: след него да си садящ картофи, каратист, генерал, кмет или премиер е неуважение към себе си.. сега ще доунищожи президентската институция и ордена стара планина. необходим е пълен рисет на държавата, за да се възстановим от вилнеенето на този джедай.

#13 pueblo 09.05.2011 в 13:36:03

#14 sake 09.05.2011 в 13:42:13

Заекът бяга,това му е в натурата . Бяга ,бяга после пада,дали от ловен отстрел,или по естествени причини,все едно.В един момент достига до финала на своето съществуване.И какво от това? Виновният от вината си не може да избяга,щото тя е негова сянка,ще го намери и на Канарските острови,за да си посвирят на акордеон или на китара,или да потанцуват карате.Нищо чудно и негов колега да го отсвири преди началото на "танца",ами такива са правилата на играта. Време е за следващия заек.

#15 M_I_R 09.05.2011 в 13:56:02

Защо никой журналист не пише за същтността на проблема? - на всички е ясно,че тези,които ни се изредиха последните 20и няколко години са достатъчно компрометирани.когото и да ми предложат за президент аз не му вярвам, не искам да представлява държавата ми и няма да гласувам за него. - ето това е истинският проблем, за който трябва да се пише и трябва широко да се дискутира в общественото пространство.

#17 sake 09.05.2011 в 14:49:51

Може би е време Д-р Бойко Стефанов в качеството си на вещо лице да вземе отношение по наболялата тема.

Новините

Най-четените