Пайовете, било то с месо или зеленчуци - или в комбинация от двете, са малко трудоемки, в случай че сте решили да месите тестото.
Разбира се, има и готово, ако не искате да си го причинявате, но с домашно приготвено е значително по-вкусно.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете брашното, маслото, солта и мащерката. Разбъркайте добре в кухненски робот или на ръка, докато сместа стане на трохи.
Добавете жълтъка, разбъркайте и сложете 1-2 с.л. вода.
Изсипете сместа на работния плот и съберете с ръце, докато стане на топка. Не месете много, целта е да се получи само гладка топка тесто.
Завийте във фолио и приберете в хладилника за 30 минути, докато приготвите останалите продукти за пая.
Нарежете чушката на тънки колелца, лука на полумесеци, гъбите на тънки филийки, а бекона - на лентички.
Загрейте малко зехтин и част от маслото и задушете гъбите за десетина минути, посолете и подправете с черен пипер и гответе, докато останат на мазнина.
Извадете ги в купичка. В същия съд сложете още малко зехтин и масло и запържете бекона до златисто.
Добавете лука и гответе докато стане прозрачен и започне да се карамелизира, като разбърквате често.
Посолете, подправете с черен пипер и сложете захарта. Разбъркайте и подправете с малко мащерка. Сложете при гъбите, добавете чушката и разбъркайте добре всички продукти.
Разточете тестото върху набрашнена повърхност на тънък лист с диаметър по-голям от съда, в който ще бъде изпечен паят.
Трябва да се покрият и стените. Прехвърлете внимателно в съда за печене и притиснете с пръсти.
Ако се скъса или се получат дупчици, запълнете ги с парченца от излишното тесто.
Набодете с вилица и печете 10-12 минути в предварително загрята до 170 градуса фурна.
В купа сложете белтъка от яйцето, използвано за тестото. Добавете и останалите яйца и разбийте добре.
Налейте млякото и сметаната, посолете и поръсете с черен пипер, добавете настъргания кашкавал и разбъркайте.
Извадете тестото от фурната, разпределете отгоре плънката и внимателно залейте с яйчената смес.
Върнете във фурната и печете около 20 минути, или до готовност.
Преди да извадите от формата, оставете за 10 минути да се охлади.
Добър апетит.