Къде е София според Бирения индекс 2015

София се нарежда сред 20-те най-привлекателни дестинации за любителите на бирата, според годишния бирен индекс на сайта GoEuro.co.uk, потребителски портал за туристи от цял свят.

Индексът сравнява цените на бирата, предлагана в магазините и в баровете, като включва петте най-разпространени вносни бири и основната местна марка.

Така София се позиционира на 17 място в класацията от общо 75 "бирени столици".

Според изчисленията на сайта, средната цена на бутилка бира от 330 мл в търговската мрежа в София е 0,74 паунда (1,02 евро), a по заведенията малка бира може да се купи за 2,22 паунда (3,07 евро). Средната стойност нарежда България между Сантяго, Чили и Будапеща, Унгария.

Северните ни съседи са начело на класацията по най-висока годишна консумация на бира - 133 литра на глава от населението.

Данните на Go Euro показват още, че в Краков се пие най-евтината бира (0,55 евро в търговската мрежа), докато в Женева малка бутилка бира в магазините минава 1,67 евро, а в ресторантите - стига до близо 10 евро за 330 мл.

Авторите на индекса уточняват, че при формирането на стойностите в категория "заведения" са използвали ценоразписите на световните хотелиерски вериги в съответния град.

Новините

Най-четените