Рататуй

Здравейте,

Това ястие е познато в цяла Европа, но с различни варианти при приготвянето му. Думата "рататуй" произхожда от Окситания, област в Югозападна Франция (спомнете си богомилите-катари).

Под това име го познават в Прованс.

Но печените и смесени по различен начин зеленчуци са ви познати и като гювеч, и като имам баялдъ, и като томбе.

Начин на приготвяне

Нарежете измитите патладжани на колелца и ги поставете в купа с подсолена вода за 15 минути. Измийте и залейте с обилно количество зехтин и посолете леко.

Подредете колелцата в тава с хартия за печене на един ред, без да се застъпват, и печете 15-20 минути в загрята до 200 градуса фурна. Извадете в купичка и оставете леко да се охладят.

Обелете доматите и ги нарежете на кубчета. Нареже лука за соса на ситно и запържете в 3-4 с.л. зехтин до прозрачност.

Добавете нарязания на филийки чесън, а след около минута - и доматите. Разбъркайте добре, сложете още малко зехтин, посолете и подправете с черен пипер, сложете няколко клонки мащерка и гответе 20 минути, като разбърквате отвреме навреме.

В края на готвенето добавете захарта.

Нарежете тиквичките, лука, чушките и доматите на колелца.

В съд за печене изсипете доматения сос и започнете да подреждате зеленчуците, като ги редувате.

Може да подредите в кръгла или правоъгълна тава.

Полейте със зехтин, сложете прясна мащерка, сол и черен пипер. Покрийте съда с капак или алуминиево фолио и печете на 200 градуса 40 минути. Махнете фолиото и печете още 10-15 минути, за да се запекат зеленчуците.

Поднесете с хляб, сосът e страхотен.

Част от продуктите винаги остават - можете да запържите за няколко минути всичко останали зеленчуци и да пасирате в блендер. Сложете в бурканче и приберете в хладилника. Става страхотно песто.

Добър апетит.

Новините

Най-четените