Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

5 идеи за фритата - бърза, лесна и изкусителна вечеря с каквото имате под ръка

Тя може да се прави с буквално всичко, а единствената задължителна съставка са яйцата Снимка: iStock
Тя може да се прави с буквално всичко, а единствената задължителна съставка са яйцата

Фритатата често е наричана италиански омлет.

Това е удобство от гледна точка на понятията, защото обяснява, че става дума за ястие с разбити и сготвени на тиган яйца.

Фритата обаче няма строгия канон на френския омлет. Тя е едно тези много популярни италиански ястия, които трудно ще срещнете в менюто на ресторант, но често присъстват на трапезата в милиони домове.

Най-хубавото на фритата е, че дава пълна свобода на фантазията и обикновено е нещо, което се приготвя от остатъци или с продукти от типа "каквото има в хладилника". Тя е класическа бърза вечеря за делничен ден, но може да се приготви и за закуска, брънч или обяд.

Принципните разлики с омлета са, че фритата се готви по-бавно и от двете страни, може да се яде и студена и не се налага да се завива.

Произходът на фритата не е особено ясен, но се смята, че това е италиански вариант на испанската тортийя, която представлява дебела палачинка от задушени картофи с яйца.

Фритата може да се направи от буквално всичко и няма правила или особени класики - единствената задължителна съставка са яйцата. Резултатът всеки път е впечатляващ, а останалото може да се яде и на следващия ден - в сандвич или за закуска.

Ето няколко идеи за фритата, които дори не е нужно да спазвате буквално, а само като насоки и вдъхновение за вашата следваща бърза вечеря в забързания делник.

Фритата с паста

Снимка: iStock

Това е вероятно най-гениалният начин за съживяване на останалата от предния ден паста. Можете да използвате всякаква паста - и като форма, и независимо от соса - доматен, сметанов или обикновени спагети Aglio e Olio - паста с чесън и зехтин.

Това ястие дава дори свободата да изберете сами пропорциите - с повече паста или повече яйца, или, ако искате да е по-свежо, да добавите и допълнителни продукти като зеленчуци или сирене. Ние представяме базова рецепта.

Необходими продукти:

  • 150 гр. сварена паста
  • 6 яйца
  • ¼ чаша нарязан кашкавал, пармезан или пекорино

Начин на приготвяне:

Разбийте много добре яйцата, добавете сиренето и овкусете със сол и чер пипер.

Използвайте тиган или друг огнеупорен съд, подходящ за фурна. Първо обаче го сложете на котлона и загрейте малко зехтин. Ако използвате готова паста със сос, сложете само няколко капки, а ако имате само сварена паста - покрийте дъното.

Затоплете добре пастата с мазнината, докато започне да се готви отново и сосът пусне вкуса си. Добавете яйцата в тигана и разбъркайте добре, за да стане хомогенна смес.

Оставете фритатата на котлона, докато яйцата започнат да се втвърдяват и се сготвят в долната им част. След това преместете във фурната или под грила, за да се сготви и горната част на ястието.

Фритата с рикота и спанак

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 6 яйца
  • Половин тиквичка, нарязана на тънки филии
  • Шепа спанак
  • 150 гр. сирене рикота
  • Щипка чили
  • 1 глава лук, нарязана на ситно

Начин на приготвяне:

Подобно на фритатата с паста, разбийте яйцата добре и ги подправете. Внимателно добавете съм тях натрошената рикота и леко разбъркайте, така че парчетата да останат цели.

В огнеупорен съд на котлона задушете чилито, лука и тиквичките. Когато омекнат, добавете и спанака.

Накрая прибавете и яйцата и отново разбъркайте по-внимателно заради рикотата.

Върнете на котлона, докато фритатата е готова от долния си край, а след това изпечете във фурната и отгоре.

Фритата със сирене и домати

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 6 яйца
  • 250 гр. чери домати, разполовени 
  • 1 глава лук, нарязан
  • 1 скилидка чесън, нарязана
  • 125 гр. натрошено сирене
  • Шепа магданоз, накълцан

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата с магданоза, сиренето, сол и пипер. В тиган задушете лука и чесъна, а след това и чери доматите - колкото да омекнат, но не и да станат на сос. Накрая сложете и сместа с яйцата и оставете на котлона, докато се стегне отдолу.

Преместете под грил, за да се сготви и от горната част.

Киш Лорен фритата

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 175 гр. шунка или бекон, нарязани на тънко
  • 8 яйца
  • 200 мл. мляко
  • 50 гр. зряло сирене с по-остър аромат - чедър, пекорино или дори синьо сирене

Начин на приготвяне:

Изпържете леко шунката. Отделно разбийте яйцата, млякото и сиренето и добавете и изпържения колбас.

В тава постелете хартия за печене - включително и нагоре по ръбовете и страните, изсипете сместа и опечете. Преди да сложите във фурната, може да поръсите с допълнително сирене за повече хрупкавост и вкус.

Мини фритати с тиква

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 1 малка тиква
  • 1 глава червен лук
  • 1 люта чушка
  • 6 яйца
  • 100 гр. козе сирене
  • Мащерка

Начин на приготвяне:

Почистете тиквата от семките и нарежете с белачка на тънки ленти. Нарежете и лука на дълги ленти. Задушете ги заедно с нарязаната люта чушка. Оставете ги да се охладят.

Разбийте добре яйцата с натрошеното козе сирене, зеленчуковата смес, мащерката, сол и пипер.

За да станат мини фритати използвайте форма за печене на мъфини. Можете да намаслите със зехтин директно всяка от формичките, но може да ползвате и хартиени подложки за тях.

Изсипете сместа на равни части и печете във фурна. Ако нямате форма за мъфини, може да направите обикновена фритата на тиган и във фурна.

 

Най-четените