Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

5 ястия с остатъци от Коледа, които нямат вкус на ястия с остатъци

Няма нужда да изхвърляте храна Снимка: iStock
Няма нужда да изхвърляте храна

Коледният ден още не е минал, а изостанали продукти и ястия вече се трупат застрашително. Много скоро въпросът какво ще направим с цялата тази храна ще надвисне над хладилника и шкафовете застрашително.

А, знаем, храна не е добре да се изхвърля. Особено по празниците.

Няма и нужда. С изостанало месо от пълнената пуйка, сирената, които не са доядени, или пък коледните сладкиши може да се изобрети нещо бързо, с нулев отпадък и, най-най-важното, невероятно вкусно.

Толкова вкусно, че никой няма да се досети, че е от остатъци. Ето и пет идеи:

Тарт с лук и сирена

Снимка: iStock

Почти цялата рецепта е в заглавието ѝ. Можем да използваме готово тесто от хладилника, можем и набързо да замесим обикновено тесто от брашно и мая, активирана в топла вода с малко захар и брашно.

След това разстиламе тестото в подходяща форма и запичаме до много леко покафеняване.

В дълбок тиган запържваме няколко големи глави лук, нарязани на полумесеци. След като омекнат, прибавяме изостанали парчета сирене - бяло, кашкавал, чедар, гауда, синьо, пармезан. Можем да добавим и листа спанак, сушени домати, моркови.

Когато сирената се разтопят, пълним с тях тестото и запичаме отново, докато тартът придобие златиста коричка. Сервираме леко охладен или напълно изстинал - вкусен е и по двата начина.

Паста в един тиган с пилешко/пуешко

Снимка: iStock

Остатъците от пилешко често са сухи и си мислим, че не могат да станат апетитни отново. Е, могат. Започваме като накъсваме изостаналото пилешко или пуешко (патешко) месо на ситно или го режем на дребни кубчета. В дълбок тиган запържваме 2-3 скилидки чесън на ситно и добавя пилешкото.

Готвим, докато поомекне, и изсипваме пакет паста според наличностите, литър бульон и подправяме с черен пипер и босилек.

Когато пастата започне да омеква и бульонът да се изпарява, наливаме чаша течна сметана и лъжица доматено пюре, разбъркваме и оставяме, докато се получи гладък сос. Ако нямаме течна сметана, можем да оставим бульонът да се изпари изцяло, да настържем малко кашкавал или пармезан и така да сервираме.

Сервираме с още малко босилек.

Хлебен пудинг

Снимка: iStock

Това е изключително вкусен начин да употребим позасъхнал хляб, независимо дали е бял, пълнозърнест или черен. Даже можем да използваме няколко вида, за да ги оползотворим, само трябва да ги нарежем на средни по големина кубчета.

Изсипваме в тава или форма за печене заедно с колбас според наличностите - шунка, салам, бекон. Разбъркваме, за да има колбас навсякъде.

Приготвяме си смес от 6 яйца, чаша мляко, сол и черен пипер и заливаме хляба. Печем на 180 градуса до образуване на апетитна коричка. Вадим, ръсим с настъргано жълто сирене - кашкавал или гауда например - и запичаме отново, докато сиренето се разтопи.

Поднасяме веднага.

По-интересните картофи с яйца

Снимка: iStock

Това е идея за бърз обяд или дори закуска с останали варени или печени картофи. Режем ги на кубчета и ги запържваме в голям и дълбок тиган с глава лук и 2-3 скилидки чесън. Тук можем да добавим и колбас или изостанало месо - накъсано или на кубчета.

След това прибавяме 2 супени лъжици кисело мляко и малко лют сос тип "Табаско".

Бъркаме, докато се получи кремообразен сос около картофите, и подправяме със сол, черен и червен пипер. По желание можем да сложим и лют червен пипер или чили. Отново разбъркваме и чукваме отгоре няколко яйца.

Когато яйцата са готови според вкуса ни - рохки или не - разделяме на порции и сервираме топло.

Запържени филии панетоне

Снимка: iStock

Панетонето е все по-популярно, само че обикновено не се изяжда наведнъж. На другата сутрин можем да му вдъхнем нов прочит, като си приготвим смес за френски пържени филии - 3 до 4 яйца, една чаша прясно мляко, чаена лъжичка ванилия и чаена лъжичка пудра захар.

Всичко това се разбива с телена бъркалка или миксер.

Парчетата панетоне се потапят едно по едно от двете страни и се запържват в нагорещен тиган с малко олио до получаването на коричка. Сервират се с плодове, течен шоколад, сладолед.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените