Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Американците нямали кухня? Да бе, да!

Кой би отказал едни сочни крилца в сладко-пикантен сос или пък южняшко пържено пиле, гарнирано с царевица или хрупкави картофки?

В галерията ще видите осем типично американски ястия, които да изпробвате и във вашата кухня: Снимка: iStock
Кой би отказал едни сочни крилца в сладко-пикантен сос или пък южняшко пържено пиле, гарнирано с царевица или хрупкави картофки?

В галерията ще видите осем типично американски ястия, които да изпробвате и във вашата кухня:
Крилца "Бъфало"Те са сред най-популярните ястия, които съпровождат вечер пред телевизора или напрегнат футболен мач. За тях ви трябват 800-900 грама пилешки крилца, които овкусяваме със зехтин, сол, пипер и чесън на прах, след което запичаме до златисто. Междувременно в тенджера на котлона разтапяте 4 супени лъжици масло, 2 супени лъжици мед и малко лют сос на вкус и бъркате докато сместа се хомогенизира.

След това прехвърляте крилцата в дълбока купа, добре ги овалвате в сладко-лютата смес и ги сервирате още много топли. Идеално си вървят с нарязани на пръчици моркови и краставички. Снимка: iStock
Крилца "Бъфало"

Те са сред най-популярните ястия, които съпровождат вечер пред телевизора или напрегнат футболен мач. За тях ви трябват 800-900 грама пилешки крилца, които овкусяваме със зехтин, сол, пипер и чесън на прах, след което запичаме до златисто. Междувременно в тенджера на котлона разтапяте 4 супени лъжици масло, 2 супени лъжици мед и малко лют сос на вкус и бъркате докато сместа се хомогенизира.

След това прехвърляте крилцата в дълбока купа, добре ги овалвате в сладко-лютата смес и ги сервирате още много топли. Идеално си вървят с нарязани на пръчици моркови и краставички.
Пържено пилеВредно ли е? Да. Но също така е много вкусно и можем да си го позволим от време на време. Пилешко по избор - крилца, бутчета или гърди - се накисва в литър студено мляко с две-три лъжици ябълков оцет. Оставяме да се маринова, по възможност три-четири часа, но най-добре - за цяла нощ.

След това смесваме равни части царевично и пшенично брашно, овалваме пилешките парчета в сместа и пържим в силно загрято олио. Отцеждаме на кухненска хартия и сервираме пилешкото топло. Снимка: iStock
Пържено пиле

Вредно ли е? Да. Но също така е много вкусно и можем да си го позволим от време на време. Пилешко по избор - крилца, бутчета или гърди - се накисва в литър студено мляко с две-три лъжици ябълков оцет. Оставяме да се маринова, по възможност три-четири часа, но най-добре - за цяла нощ.

След това смесваме равни части царевично и пшенично брашно, овалваме пилешките парчета в сместа и пържим в силно загрято олио. Отцеждаме на кухненска хартия и сервираме пилешкото топло.
Кремообразна царевицаТова ястие е чудесна гарнитура към месо или пък едно по-необичайно предястие, а освен това се приготвя изключително лесно. В дълбок и широк тиган загрявате 80 грама масло и запържвате в него една ситно нарязана глава лук. След това прибавяте две консерви царевица и чаша вода и слагате капак, за да се задуши добре. 

После подправяте със сол, пипер и половин лъжичка захар (не я пропускайте, защото иначе ще се изгуби автентичният вкус на ястието) и изсипете 125 грама течна сметана. Можете да прибавите и малко настърган чедар. Гответе, докато сметаната се сгъсти, и сервирайте топло. Може да сервирате царевицата и като дип. Снимка: iStock
Кремообразна царевица

Това ястие е чудесна гарнитура към месо или пък едно по-необичайно предястие, а освен това се приготвя изключително лесно. В дълбок и широк тиган загрявате 80 грама масло и запържвате в него една ситно нарязана глава лук. След това прибавяте две консерви царевица и чаша вода и слагате капак, за да се задуши добре.

После подправяте със сол, пипер и половин лъжичка захар (не я пропускайте, защото иначе ще се изгуби автентичният вкус на ястието) и изсипете 125 грама течна сметана. Можете да прибавите и малко настърган чедар. Гответе, докато сметаната се сгъсти, и сервирайте топло. Може да сервирате царевицата и като дип.
Царевичен хляб с бекон

Не се чудете повече как да оползотворите изостаналото царевично брашно. Запържете в тиган 6-7 ленти бекон до златисто и ги отцедете добре на кухненска хартия. В дълбока купа смесете чаша и половина царевично брашно, чаша брашно, едно пакетче сода и чаша и половина прясно мляко. Към сместа добавете и лъжичка сол, две яйца, четвърт чаша кленов сироп и бекона.

Печете сместа в добре намаслена тава на 180 градуса до получаването на коричка на хляба. Извадете тавата и оставете царевичния хляб да изстине много добре, преди да го режете на филии, в противен случай ще се натроши.
Месно руло/ МийтлоуфТрябва ви 900 грама не много мазно смляно телешко месо с най-много 10-15 процента мазнини. Към него в дълбока купа прибавяте едно яйце, една глава накълцан лук, чаша прясно мляко и чаша галета или сухи хлебни трохи. Подправете със сол и пипер и разбъркайте добре, след което разпределете в правоъгълна форма за печене.

В друга купа смесете една трета чаена чаша кетчуп, две супени лъжици кафява захар, две супени лъжици горчица, чесън на прах и съвсем малко оцет. Глазирайте месното руло с тази смес и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Сервирайте със свежи зеленчуци. Снимка: iStock
Месно руло/ Мийтлоуф

Трябва ви 900 грама не много мазно смляно телешко месо с най-много 10-15 процента мазнини. Към него в дълбока купа прибавяте едно яйце, една глава накълцан лук, чаша прясно мляко и чаша галета или сухи хлебни трохи. Подправете със сол и пипер и разбъркайте добре, след което разпределете в правоъгълна форма за печене.

В друга купа смесете една трета чаена чаша кетчуп, две супени лъжици кафява захар, две супени лъжици горчица, чесън на прах и съвсем малко оцет. Глазирайте месното руло с тази смес и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Сервирайте със свежи зеленчуци.
Рачешки кексчетаЗа тази рецепта ви трябва рачешко месо, което вече се намира в редица от големите хипермаркети, но в много краен случай можете да използвате отцедена риба тон в собствен сос. Към месото прибавяте 300 грама намачкани сварени картофи, накълцани пера зелен лук, накълцан магданоз, сол, пипер и едно яйце. 

Охладете сместа за 30 минути в хладилник, след което оформете кюфтенца. Печете на леко намазнен тиган по пет минути от всяка страна и сервирайте с чеснов сос, сос тартар или друг сос по избор. Снимка: iStock
Рачешки кексчета

За тази рецепта ви трябва рачешко месо, което вече се намира в редица от големите хипермаркети, но в много краен случай можете да използвате отцедена риба тон в собствен сос. Към месото прибавяте 300 грама намачкани сварени картофи, накълцани пера зелен лук, накълцан магданоз, сол, пипер и едно яйце.

Охладете сместа за 30 минути в хладилник, след което оформете кюфтенца. Печете на леко намазнен тиган по пет минути от всяка страна и сервирайте с чеснов сос, сос тартар или друг сос по избор.
ГъмбоГъмбо е странна южняшка смесица от морски дарове, най-често скариди, и наденичка, превърнати в питателна яхния. Основата на гъмбо е брашно, запържено в масло за поне 30-40 минути, докато придобие хубав кафеникав загар. Към него се прибавят целина, зелени и червени чушки на парченца, лук и магданоз. 

След като зеленчуците се позапържат се добавя и наденицата на кръгчета, както и добре оцедените скариди. Долива се малко пилешки бульон и се готви до сгъстяване. Гъмбо се сервира с филии хляб или плоски питки. Снимка: iStock
Гъмбо

Гъмбо е странна южняшка смесица от морски дарове, най-често скариди, и наденичка, превърнати в питателна яхния. Основата на гъмбо е брашно, запържено в масло за поне 30-40 минути, докато придобие хубав кафеникав загар. Към него се прибавят целина, зелени и червени чушки на парченца, лук и магданоз.

След като зеленчуците се позапържат се добавя и наденицата на кръгчета, както и добре оцедените скариди. Долива се малко пилешки бульон и се готви до сгъстяване. Гъмбо се сервира с филии хляб или плоски питки.
Американски палачинкиТе се правят малко по-трудно от европейските си събратя, но резултатът си заслужава. Отделяте белтъците от жълтъците на три яйца на стайна температура и в една купа разбивате жълтъците. Към тях прибавяте постепенно една чаена чаша брашно и едно пакетче бакпулвер и бъркате до получаването на хомогенна смес. 

В друга купа разбивате белтъците с щипка сол до получаването на пухкава смес, след което обединявате всичко в една голяма купа. Печем палачинките в добре загрят тиган, намаслен с малко масло, и поднасяме с плодове, течен шоколад или сладко по избор. Снимка: iStock
Американски палачинки

Те се правят малко по-трудно от европейските си събратя, но резултатът си заслужава. Отделяте белтъците от жълтъците на три яйца на стайна температура и в една купа разбивате жълтъците. Към тях прибавяте постепенно една чаена чаша брашно и едно пакетче бакпулвер и бъркате до получаването на хомогенна смес.

В друга купа разбивате белтъците с щипка сол до получаването на пухкава смес, след което обединявате всичко в една голяма купа. Печем палачинките в добре загрят тиган, намаслен с малко масло, и поднасяме с плодове, течен шоколад или сладко по избор.

Бургери, поамериканчена пица, вреден и мазен джънк, комбиниран с дежурната диетична кола - свикнали сме да мислим, че американската кухня се изчерпва с това.

Действително мнозина, които са стигнали до САЩ, не експериментират и предпочитат да заложат на добре познатата бърза храна или международни ястия като паста, месо на скара и китайска кухня, която всъщност никак не е китайска.

Само че в Северна Америка със сигурност има какво да се опита.

Американската кухня изобилства от доста калорична храна, няма какво да се лъжем, но освен това редица от традиционните за нея рецепти са и греховно вкусни и ни подканват да направим едно угощение без задръжки.

Та кой би отказал едни сочни крилца в сладко-пикантен сос или пък южняшко пържено пиле, гарнирано с царевица или хрупкави картофки?

Да не говорим, че няма човек, който да не е бил изкушен от пухкавите американски палачинки, сочните макарони на фурна с жълти сирена и, да, изкусителните бургери, които си позволяваме от време на време.

Затова в галерията ще видите осем типично американски ястия, които да изпробвате и във вашата кухня.

 

Най-четените