Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Гордън Рамзи, който не може да махне крака си от педала на газта

Той е един от най-известните готвачи в света и звездите Мишлен за него не са нещо трудно за постигане Снимка: iStock
Той е един от най-известните готвачи в света и звездите Мишлен за него не са нещо трудно за постигане

"Ако се оставя да почивам и махна крака си от педала на газта, вероятно ще умра" - Гордън Рамзи

Когато се спомене името Гордън Рамзи, обикновено изкача образа на изключително безпардонен и лесно избухлив готвач, който не се притеснява да нарече човека срещу себе си и с най-цветущия епитет.

Но същността му далеч не отговаря на образа, създаден в британската версия на предаването Hell"s Kitchen, където пиперливият му език събужда истинско възмущение в зрителите, а изводите за това може да направите много лесно. Нужни са ви само малко време и няколко прочетени интервюта с него, за да се убедите в това.

Въпреки че в очите на мнозина Рамзи изглежда работохолик, той всъщност е доста семеен тип и причината за това може би се корени в трудното детство, което има.

Готвачът описва често този период от живота си като "безнадеждно странстване", тъй като баща му дълго време страда от алкохолизъм. Това е и причината семейството му да обикаля различни градове в опит да се справи с проблема.

Така, когато навършва 10 години майка му, която работи като медицинска сестра, брат му и двете му сестри най-после се установяват за постоянно в британския град Стратфорт на Ейвън. На 16 обаче Рамзи напуска дома на семейството си и заживява сам в апартамент в Банбъри.

Докато завърши гимназия, той сменя повече от 17 училища и не е изненада, че заради несигурното си детство и лошата семейна среда, в която израства, сега иска най-доброто за петте си деца и съпругата си Тана.

Ранните му години са белязани и от още едно разочарование - сериозна контузия на коляното завинаги слага край на мечтите му за футболна кариера. Преди това той показва талант в играта и сериозно възнамерява да се отдаде на спорта. Но контузията ми показва, че трябва да търси бъдещето си другаде. 

Но миналото вече е зад гърба му и днес Рамзи е един от само четиримата британски готвачи, носители на най-високото отличие от три звезди Мишлен. Автор е на 27 готварски книги, пет телевизионни предавания и притежава над 30 ресторанта.

"Не обичам да гледам назад. Аз съм от хората съсредоточени в бъдещето. Не съм от тези, които ще седят и ще оплакват нещата, които не са успели да постигнал, дори напротив - твърде зает съм със следващите си цели, за да се занимавам с това", казва Рамзи.

Интересът му към готвенето се заражда, когато е на 19 години.

След като завършва специалност, свързана с менажирането на хотели, той започва работа като готвач в ресторанта на хотел, но сексуалната му връзка с жената на собственика прави нещата трудни (както сами може да се досетите) и той по обясними причини решава да се премести в Лондон.

Снимка: Getty Images

Там започва да работи в кухните на няколко заведения, докато в крайна сметка накрая не решава да разшири познанията си във френската кухня. Това го отвежда в Париж, където през годините той работи с едни от най-известните готвачи. 

Стресът в професията обаче оказва силно влияние върху физическото и психическото здраве на Рамзи, затова той се оттегля за известно време и работи като персонален готвач на частна яхта в продължение на година. По това време обикаля бреговете на Сицилия и Сардиния, откъдето черпи ценен опит за богатите вкусове на италианската кухня.

Пикът в кариерата на Гордън Рамзи започва през 1993 година в Лондон, когато става главен готвач в един от популярните ресторанти в града на име Aubergine.

Тогава все още няма навършени 30 години и в рамките на следващите три той вече е награден с две звезди Мишлен.

Този успех го кара да се замисли за нещо свое. Така се ражда и първият му собствен ресторант. 

Кръщава го на себе си, а с изисканите си ястия и безспорно добрият им вкус, оценката на Мишлен отново не закъснява, давайки му най-високото отличие от три звезди, с което могат да се похвалят не много ресторанти в света.

Но истинското постижение за Рамзи е това, че той успява да ги задържи по-дълго от всеки друг лондонски ресторант. Изключително трудно начинание, поставящо го на челната позиция в тази почти непосилна надпревара.

Въпреки грандиозният резултат, който успява да постигне, в този момент успехът на световноизвестния готвач едва започва - той отваря множество ресторанти по целия свят, включително на места като Катар, Лос Анджелис и Сингапур.

Нарастващата му слава го довежда до телевизията и в крайна сметка започва да прави свое собствено готварско шоу. Следва проектът Hell"s Kitchen, където изгражда имидж на безпардонен и вечно недоволен педант - същност, с която и до ден днешен е свързван от мнозина.

Това е само началото на телевизионната му кариера, превръщаща го в едно от най-разпознаваемите лица в кулинарния бранш.

Многото му и разнообразни предавания продължават и до днес да разкриват тайните от бързото, но вкусно готвене до насладата от внимателно приготвената на бавен огън храна.

Дръзкият му и едновременно с това класически стил на готвене трудно ще ви остави безучастни.

Гордън Рамзи е способен да вдъхнови и най-неопитните в кухнята, показвайки, че най-важното от всичко в процеса на готвене е познанието на всяка съставка, дори мирисът или вкусът да не ни харесат.

Ако сте се вдъхновили от историята на този доста впечатляващ готвач, сме ви приготвили рецептата на една от неговите интерпретации за Ратауй - леко, но едновременно пълно с богат и наситен вкус зеленчуково ястие, типично за френската кухня.

Снимка: iStock

Ратауй

Продуктите, които са ви нужни, за да направите това леко ястие с провансалски вкус, са:

1 средно голяма глава червен лук

1 патладжан

2 чушки (по възможност различни цветове)

2 тиквички

4 или 6 скилидки чесън (според вкуса ви)

1 консерва нарязани домати

2 стръка прясна мащерка

1 дафинов лист

Няколко стръка нарязан на ситно босилек

Сол, черен пипер и няколко супени лъжици зехтин

Започнете с нарязването на зеленчуците - лукът на ситно, а останалите на едри кубчета. Скилидките чесън разрежете на две.

След това загрейте зехтина в по-дълбока тенджера на средна температура. Прибавете лука, поръсен с малко сол и гответе докато стане прозрачен, а крайчетата му едвам започнат да покафеняват. Добавете чесъна и го разбъркайте в мазнината, докато омекне.

При лука и чесъна сложете патладжана, чушките и тиквичките. След като и те се сготвят леко, добавете доматите, стръкчетата мащерка, дафиновия лист, подправете на вкус със сол и пипер и оставете ястието да къкри така на средна температура. 

Когато зеленчуците омекнат, го свалете от котлона и отстранете мащерката.

Сервирайте в дълбоки чинии и за финал поръсете с наситнения босилек.

Рецептата за Рататуй на Гордън Рамзи е изпълнена!

Приятен апетит!

Най-четените