Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Непознатото кулинарно бижу - кухнята на Грузия

Може би знаете за хачапури и хинкали, но страната има още какво да предложи Снимка: iStock
Може би знаете за хачапури и хинкали, но страната има още какво да предложи

Храната днес е глобализирана - съвсем естествено е да хапваме и познаваме ястия от цялата планета. Китайско, индийско, корейско, тайландско, турско, ливанско, за европейска и американска кухня да не говорим - всичко ни е известно и достъпно.

Но има едно кулинарно бижу, останало учудващо скрито край южните склонове на Кавказ, което чака да бъде открито от света - грузинската кухня.

Тази смесица от влияния от Гърция, Средиземноморието, Турция и Персия има свой уникален, специфичен и безкрайно богат вкус. Просто невероятно е колко малко позната е грузинската кухня в свят, който постоянно търси нещо различно и неопитвано.

Тук ще ви запознаем с тази не чак толкова известна, но страшно изкусителна храна.

Кухнята на Грузия е отражение на самата страна. Топла, страстна, патриархална, страна с излаз на море и величествена планина, с хилядолетна история и огромна култура. Страна, известна с тостовете и гостоприемството си, тя гощава богато и разнообразно.

Трудно е да представим всичко, което Грузия предлага на небцето, затова събираме знаковите и най-известни ястия на страната:

Хинкали

Снимка: iStock

Храната в Грузия се отличава с разнообразни вкусове, сосове и богати комбинации, затова и вероятно едно от най-известните ястия - хинкали - грузинският прочит на пелмените, са малко встрани от прекалено богатия вкус. Те са сравнително големи, пълнени са с месо и подправки и се варят или задушават на пара.

Тъй като тестото им е доста плътно и дебело, бульонът от месото остава в пелмените и има специален начин за яденето им, така че сосът да не изтече. Той се сърба, а всяка хапка се поръсва с черен пипер.

Лобио

Снимка: iStock

Тук вече с пълна сила навлизаме в богатите и разнообразни вкусове на Грузия. Лобио може да се срещне както като гъста супа от боб, така и като богат дип. Подобно на боба у нас, тя може да съдържа какво ли не още, но в основата ѝ са фасулът и типичните за грузинската кухня кориандър, чесън, орехи и лук. Ястието е пикантно, но не и люто.

В топлия вариант, подобен на яхния, лобио се сервира в гърне и може да има добавени месо или зеленчуци. Върви с плоския хляб мчади - грузински питки от царевично брашно.

Освен това лобио се прави по тези земи още преди фасулът да бъде донесен от Америка - преди векове лобио се е правело от плодовете на долихос, вид бобово растение. В днешно време често се ползва червен боб.

Чакапули

Снимка: iStock

Яхния, обикновено от задушено агнешко, с билки, сред които естрагонът е задължителен. Това е характерно за Великден ястие. Включва и лук, кисели джанки и бяло вино. Приготвя се основно за пролетните празници, тъй като тогава има агнешко и зелени джанки.

Шашлик

Снимка: iStock

Или известен като мцвади, грузинската версия на месо на шиш, но огромна. Обикновено се прави с големи парчета свинско, овкусени основно със сол. Порцията е голяма и се поръчва за няколко души.

Смята се за едно от най-добрите барбекюта, като тайната е в хубавото месо и дървесината, на която се пече - на лоза или овощни дървета.

Сациви

Снимка: iStock

Пилешко или пуешко с паста от орехи, чесън, лимонов сок и билки. Макар и с по-леко месо, се смята за зимно ястие - заради по-тежкия орехов сос. Характерно за Коледа ястие.

Сациви се нарича и сосът, дал името на блюдото, който сам по себе си е неустоим и задължително трябва да бъде отопен до последната капка с хляб.

Чахохбили

Снимка: iStock

Първоначално това ястие се е приготвяло с фазан, но днес той е заменен от пиле. В основата му, освен месото, са доматите и лукът, добавят се и кориандър, риган, чесън и миксът хмели сунели - сушени подправки. Всичко това се задушава в чугунен съд.

Хачапури

Снимка: iStock

Една от най-известните храни на Грузия, и ако трябва да сравним с нашата кухня - нещо като баница или турските гюлземи или дори пиде. В печивото се използва сирене, а богатият му вкус идва от това, че сиренето е много.

Хачапури има десетки варианти - отворен или затворен пай, може да се добавят яйца, месо, гъби, праз или билки. Продава се на всеки ъгъл и най-важното е да се яде прясно изпечено, когато е най-изкусително, а сиренето се топи.

Всеки дом има своя рецепта и легендата гласи, че девойката не може да се омъжи, ако не умее да прави хачапури - толкова важна е тази храна.

А лобиани е хляб, вариант на хачапури, но пълнен с бобена паста.

Пхали

Снимка: iStock

Вид паста за предястие, като видовете са толкова, колкото и хачапури. Най-често се прави от спанак, цвекло, патладжан, чушки, зеле и задължителните орехи, чесън, кориандър, лук и сушени подправки. Обикновено се поднасят няколко различни вида под формата на малка топка, заедно с хляб, например содени питки.

Повечето от тези ястия вървят с две още по-характерни за Грузия неща - вино и гостоприемство. Което е друга необятна тема...

 

Най-четените