Нудълсите (инстантни спагети) са леко пренебрегван продукт.
Из интернет обикалят десетки шеги, че това е храна, подходяща за дните преди заплата, и за студенти, за които готвенето е сред последните приоритети.
Нудълсите обаче са продукт с богата история и не бива да ги пренебрегваме.
Те се появяват преди повече от 4000 години в Китай, като легендата разказва за готвач на име Уан. Той обожавал да пътешества, но при едно от пътуванията си останал без храна и бил принуден да търси варианти.
В себе си разполагал само с брашно и с малко вода успял да замеси тесто и да го превърне в питателно ястие.
И така през вековете нудълсите достигат до нас. Те са гордост не само за Китай, но и за цяла Източна Азия, която се надпреварва да измисля все нови и нови рецепти, чиято основа е този тип източна паста.
Някои я предпочитат с много сос във вариант, който наподобява рамен супа, само че както в Европа, така и на изток все повече хора предпочитат нудълсите без прекомерни количества сос и добавки. Често най-простите рецепти са и най-вкусни, защото така изпъква вкусът на съставките, и в Азия знаят това отлично.
А като говорим за прости рецепти, вече разполагаме и с удобството на инстантните нудълси, за които на практика ни е необходима само гореща вода и малко фантазия.
Именно затова ще използваме тях в днешната идея за обяд в кутия.
Първо, защото се приготвят изключително бързо и можем да си спретнем топъл обяд дори и преди да се отправим към работното си място. Второ, защото търпят импровизации с продуктите и може да се комбинират с всичко, налично в хладилника - зеленчуци, замразени зеленчуци, колбас, месо, подправки.
Нека си признаем, че на всеки му се случва да има изостанало парче колбас, зеленчук и подправки, които се чуди какво да направи. Е, тази рецепта е за такива като нас.
И трето, но не на последно място, защото нудълсите няма да се превърнат в кулинарен погром, докато ги пренасяме от вкъщи до офиса в кутията за обяд. Тези спагети са с текстура, която попива сосовете като гъба и задържа вкуса им, без да придобива неапетитен вид.
А рецептата, която сме подбрали днес, е и с точно този лек и ненатрапчив азиатски привкус.
За една порция са ни необходими следните продукти:
- 1 пакет нудълси
- 3-4 ленти бекон
- Малко царевица от консерва
- 3 супени лъжици соев сос
Начин на приготвяне:
Спагетите се приготвят според инструкциите на пакета, след което се изцеждат от водата.
В дълбок тиган се запържват нарязаните на кубчета ленти бекон, после се добавят спагетите и накрая - зеленчуците. Нудълсите се подправят със соев сос и се разбъркват, докато се покрият добре с него.
Изчакваме да изстинат, преди да ги приберем в кутията за обяд и да добавим няколко чери доматчета за свежест.
Други комбинации, с които тези нудълси си подхождат, са скариди със зелен лук, пилешко месо с чушки, свински късчета с чушки и моркови и други. Сосовете също са въпрос на наличност и настроение - соев сос, терияки, оризов оцет или пък малко къри за любителите на пикантното.
Към рецептата могат да се добавят и малко ядки и свежи подправки като магданоз и кориандър. В такъв случай те се прибавят най-накрая в тигана, за да запазят свежестта си.