Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Обяд в кутия: Едно различно сирене по шопски

Лесно, вкусно и без да се цапат една камара съдове Снимка: Webcafe.bg
Лесно, вкусно и без да се цапат една камара съдове

Ястията в гювече са ми огромна слабост.

Няма друг съд за готвене, в който съставките да се съчетаят по такъв неповторим начин, а в същото време няма и нужда от един куп тенджери, тави и тигани, за да стане истински апетитно.

Сиренето по шопски пък е олицетворение на тези думи.

Сочни домати, подправки за аромат, бяло саламурено сирене, което се обича с доматите, масло и яйце - как да не харесаш такава комбинация? Огромният въпрос е как този разкош да бъде пренесен в обяда в кутия, защото няма как да сложа гювече в чантата си.

Отговорът е една префасонирана рецепта за сирене по шопски, която, признавам, няма вкуса на ястието в гювече, но пък е лесна, вкусна и също толкова нецапаща. 

Съдържа точно същата смес от домат, сирене и яйце, която небцето е приучено да харесва от доста ранна възраст, поне в България, и която има от всичко по малко - свеж вкус от доматите, солен и плътен - от сиренето, и засищащ - от яйцата.

За нея използвах алуминиева тавичка за еднократна употреба - лека, елементарна за пренасяне и, не на последно място, рециклируема, след като се изплакне от хранителните остатъци.

Снимка: Webcafe.bg

Освен това за една от по-малките тавички, която е достатъчна да нахрани един гладник, са необходими:

  • Един средно голям домат
  • Две яйца
  • Около 100 грама сирене
  • Около 100 грама кашкавал или настъргана моцарела (тук е с готова настъргана моцарела)
  • Малко зехтин
  • Подправки на вкус - сол, пипер, червен пипер, лют пипер, магданоз, риган, босилек (тук съм използвала сол, черен пипер и сух риган)

Начин на приготвяне:

Дъното на тавичката се намазва пестеливо със зехтин. Доматът се нарязва на колелца и се реди на дъното, като не е проблем резените да се застъпват.

В купичка се разбиват двете яйца с подправки на вкус - сол, пипер, накълцани пресни подправки или сушени такива. Поради липса на пресни подправки, аз добавих сушен риган. Яйцата отново се разбъркват, за да поемат подправките.

Върху наредените домати също се наръсват малко сол, пипер и подправки и върху тях се реди натрошеното саламурено сирене. След него се реди и слой кашкавал или моцарела и сместа се залива с разбитите яйца.

Пече се в загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути, тоест до апетитен загар на сирената.

В рецептата могат да се сложат и други зеленчуци - чушки, гъби или предварително сварени картофи, както и колбас по желание - шунка, кренвирш и други. Ако искате да използвате месо - пилешко, свинско, кайма - също трябва да са предварително сварени или запържени.

Предимството на това претворено сирене по шопски е, че е вкусно и студено.

 

Най-четените