Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пивки петъци: 5 супер лесни коктейла, идеални за студентския празник

Бързи, лесни и с малко съставки - перфектните напитки за забавен купон Снимка: Webcafe
Бързи, лесни и с малко съставки - перфектните напитки за забавен купон

Студентският празник отново е тук и десетки хиляди представители на висшето образование в България се подготвят за пищни купони. Хотелите по зимните курорти са пълни, дискотеките - резервирани до последното сепаре, а хижи и вили за гости доволно потриват ръце.

Ако в първите два случая купонът е малко или много организиран от други хора, то за онези, които предпочитат да празнуват в по-обрана обстановка някъде на вила, партито има нужда от малко подсилване.

А коктейлите са точното решение за този въпрос.

Коктейлите могат да придадат чар и класа дори на най-семплите събирания по домашно. Освен това с тях стават супер яки снимки за Instagram.

Тук възниква малък проблем - опитът показва, че когато се пазарува за студентски празник, малцина са тези, които се сещат да заредят с Ангостура битър, да си вземат ликьор от виолетки, или въобще да се сдобият с някои от онези ценни бутилки, които са необходими за повечето коктейли.

Затова ние имаме пет предложения за ефектни, но същевременно с това много прости коктейли, с които да разнообразите студентския си празник.

Те изискват съвсем малко съставки, но за сметка на това компенсират с прекрасен вкус. А с малко старание, могат и да бъдат поднесени по изключително ефектен начин.

1. "Морски бриз"

Снимка: Webcafe

От времената на Сухия режим в САЩ този коктейл е претърпял множество трансформации, преди да приеме сегашния си вид - комбинация от водка, сок от боровинки и сок от грейпфрут. "Морски бриз" има ясно изразен кисел вкус от боровинките, свежест от грейпфрута и елегантен, но все пак осезаем удар от водката.

Официалната рецепта на Международната барманска асоциация дава следната рецепта:

  • 40 мл водка;
  • 120 мл сок от боровинки;
  • 30 мл сок от грейпфрут.

Коктейлът се приготвя директно в чашата - слагате кубчета лед, след което сипвате първо водката, а след това сока от грейпфрут и сока от боровинки.

В този си вариант коктейлът е доста кисел, така че ако искате да балансирате малко вкусовете, можете да намалите боровинките до към 75 мл и да вдигнете грейпфрута също до 40 мл. За по-силен коктейл вдигнете водката до 50 мл.

Традиционната украса е резен лайм, закрепен върху ръба на чашата, но можете да добавите разноцветни бъркалки, сламки или някое коктейлно чадърче. Добра украса се получава и от кората на грейпфрута, оформена по интересен начин.

Добра алтернатива на този коктейл можете да намерите и тук: 

2. Весела лимонада

Снимка: Webcafe

По същество това е един от най-лесните за правене коктейли, който е идеален както за лятото, така и за сегашното мрачно време. Лимонов сок, захарен сироп, сода, подправени с приятно количество водка.

Рецептата е повече от проста:

  • 30 мл лимонов сок;
  • 20 мл захарен сироп;
  • 80-100 мл сода;
  • 50 мл водка.

Най-лесният вариант е да изсипете основните съставки (всичко без содата) в шейкър с лед и да раздрусате хубаво за десетина секунди, след което да изсипете съдържанието във висока чаша, пълна с лед. След това досипвате със содата и разбърквате деликатно.

Украсата може да е колело лимон, свежи листа от мента (ако намерите) или лимонова кора, оформена по интересен начин.

Коктейлът може да се направи и в цяла кана, като там важното е да следвате съотношение 1:1 водка към лимонов сок и захарен сироп, а содата я допълвайте на вкус, докато постигнете онази комбинация, която най-добре отговаря на вашите вкусове.

3. Грог

Снимка: Webcafe

Старата моряшка напитка се е превърнала в един от най-разпознаваемите, обичани и сервирани топли коктейли, идеални за студеното време навън.

Историята на тази напитка има няколко века зад гърба си, като тя е създадена не от желание за партита, а от нуждата на моряците на дългите презокеански плавания да пият чиста вода.

По онова време водата за пиене на корабите се държала в дървени бъчви, но седмица след началото на пътуването в тях вече се образувала плесен, способна да натрови моряците. За да я направят годна за пиене, корабните готвачи сипвали вътре алкохол - ром за обикновения екипаж и джин за офицерите.

Някои капитани строго налагали правилата, карайки моряците да си взимат дажбите вода с ром в точно определени часове от деня, за да не мамят и да си крият част от рома за поркане по-късно.

Впоследствие към дажбата е добавен и лимонов сок за витамини, за да не получават моряците скорбут.

И така, докато в един момент водата не се заменя с чай, към него не започват да се добавят различни подправки, захар, мед и т.н., докато не се получи днешната магия за студеното време.

Рецептите тук варират, но ние ви даваме една от най-популярните:

  • 50 мл тъмен или спайсд ром;
  • 1 чаена чаша мед;
  • 15 мл лимонов сок;
  • Пръчка канела;
  • 120 мл черен чай.

Сипвате чая в чашата, като към него се добавят медът, лимоновият сок и ромът. Поставя се и канелата, след което се разбърква и се поднася. Може да се украси с резен лимон с набучени в него пирончета карамфил.

Ако сте почитатели на уискито, можете да пробвате алтернативата на грога - Хот Тоди.

4. Дайкири

Снимка: Webcafe

Прост, лесен и невероятно вкусен коктейл с ром, дайкирито е една от вечните коктейлни класики. За него се изискват само три съставки - бял ром, сок от лайм и пудра захар.

Коктейлът произхожда от куба, като е кръстен на една мина за желязна руда близо до Сантяго де Куба. Най-вероятно комбинацията е създадена от американския минен инженер Дженингс Кокс, който е бил в Куба по време на Испанско-американската война.

В класическия си вариант напитката се сервира във високи чаши, пълни с натрошен лед. Върху леда се изсипва чаена лъжичка пудра захар, а след това отгоре се изцежда сокът на един или два лайма. За финал се добавят 60 мл бял ром.

В този си вариант тя става любима за мнозина в САЩ, включително за президента Джон Кенеди и за писателя Ърнест Хемингуей, който дори има своя рецепта с двойно повече ром и сок от бял грейпфрут, известна днес като "Папа Добле".

В днешно време по-популярна е следната рецепта за дайкири:

  • 60 мл бял ром;
  • 30 мл сок от лайм, прясно изстискан;
  • 22 мл сироп от кафява захар (става и с обикновен захарен сироп, но хубавата кафява захар дава много по-пълноценен вкус).

Съставките се слагат в шейкър с лед, като се раздрусва енергично за около 10-15 секунди. Сипва се в чаша без лед и се украсява с резен лимон.

Ако не сте почитатели на белия ром и предпочитате по-плътния аромат на обикновения или дори тъмния ром, спокойно можете да замените алкохола и да се насладите на своя версия на питието.

5. Джин тоник

Снимка: Webcafe

Вечният коктейл. Тази напитка е класика още от времената, когато британските офицери, изпратени в Новия свят, са борели маларията с хининов тоник, разреден с джин, за да се размие горчивият вкус.

Съотношението варира според вкусовете, като ние препоръчваме рецепта 3:1 тоник към джин, подправено с малко сок от лимон (15-20 мл). Украсата е лимоново колело - просто, стилно и ефикасно, като самия коктейл.

Останалото е да се забавлявате и да си изкарате добре на студентския празник. 

 

Най-четените