Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Там, където световната кухня среща самоковските картофи

От ресторанти до фермерски пазар и ферма  – OKOL Lake Park ще има всичко Снимка: OKOL Lake Park
От ресторанти до фермерски пазар и ферма – OKOL Lake Park ще има всичко

Когато човек избира място за живеене, приоритетни са много фактори - локация, инфраструктура, архитектура и интериор на жилището, а на много по-късен етап идва храната.

Неизбежно се появяват въпросите: "Къде да хапнем?", "Откъде да поръчаме?", "Къде ще пазаруваме?".

OKOL Lake Park - селището от нов тип, което се строи на 40 км от София - има готов отговор и на тези въпроси както за бъдещите собственици на къщи там, така и за туристите, които ще го посещават за ден, за да се насладят на кулинарните изкушения.

Защото освен че се намира в живописния район край Самоков, заобиколен е от няколко планини и гледа към язовир Искър; освен че изкушава търсещите нов дом с модерна архитектура, интериор, строителство и поддръжка, предложени в пълен пакет от "Голф Окол" ЕАД, OKOL Lake Park има още едно предимство:

Ще бъде отлична кулинарна дестинация.

В основата на F&B (Food and Beverage) концепцията на селището от нов тип са две локации в него: първо е 5-звездният хотел Pullman OKOL Golf Resort & Spa, в който ще се помещават няколко ресторанта с разнообразни менюта; на второ място, но не по-малко значим, е фермерският пазар - източник на всички необходими продукти за всяко домакинство в OKOL Lake Park, но и социален център за жителите на селището.

Всичко това в колаборация с и в подкрепа на местни производители от района на Самоков, чиито качествени, пресни и свежи продукти - от месо до зеленчуци - ще захранват както ресторантите, така и магазините. Допълвани, разбира се, от млякото и млечните продукти от собствената ферма, и от онези също висококачествени продукти, които не се произвеждат в региона и България.

Консултанти на "Голф Окол" ЕАД в изграждането на F&B концепцията на OKOL Lake Park са Николай Николов и Стоян Кирин, чиито дългогодишен опит в управлението на ресторанти ги прави подходящите хора за такъв мащабен проект.

Те посочват, че в селището трябва да се отговори на нуждите на два типа клиенти - едните са гости на хотела и дневни туристи, другите са собствениците на къщите по индивидуален проект.

Една от целите е да се предлагат такива изкушения за небцето, че храненето в OKOL Lake Park никога да не омръзва, а напротив - с предлаганите качество и разнообразие заведенията там да се превърнат в любими локации за хранене и общуване.

Общуването е от особено значение - все пак основна цел на екипа на "Голф Окол" ЕАД е създаването на общност от хората, живеещи в селището.

Един хотел, много изживявания за сетивата

На територията на 5-звездния хотел ще се намират няколко ресторанта, всеки с различни философия, интериор, кухня и начин на обслужване.

Тъй като до хотела е и голф игрището на OKOL Lake Park, нека започнем със задължителния за всяка голф дестинация Club House.

Той ще бъде специално място както за голфърите, така и за техните семейства.

Снимка: OKOL Lake Park

"Идеята на този ресторант е да предлага интернационална храна; балкански тип храна с български touch - и от Сърбия, и от Гърция, и от Турция. Месото и хлябът ще бъдат в центъра", обяснява Стоян Кирин.

Менюто отговаря на нуждите на голфърите, а след това и на останалите гости - от питателна въглехидратна закуска през леки предложения за обяд, придружени с отлични вина, до голямо разнообразие от хлебчета и специално подбрани стекове за любителите на месото. И, разбира се, десерти, които могат да развалят всякаква диета, без човек да съжалява след това.

Club House-ът ще бъде и мястото, където собствениците на къщи в селището да празнуват националните и личните си празници.

Стоян Кирин
Стоян Кирин

All Day Dining ресторантът от своя страна ще поема основния "трафик" от гладните гости на хотела и брандираните къщи, намиращи се около него.

Тук ще се предлагат закуска, обяд и вечеря на принципа на частичното обслужване - т.е. посетителите избират храна от бюфета, а напитките се поднасят от сервитьори. Николай Николов допълва, че се планират и тематични вечери, в които да се предлагат ястия от определени държави, региони и континенти.

Снимка: OKOL Lake Park

Предложенията ще бъдат интернационални - от континентална закуска с фреш от сезонни плодове и нежни сирена до традиционната баница и дъхав Самоковски зелник с кисело мляко, медени пити от горски билки и прясно мляко от свободно-пасящи стада, криспи бекон, яйца по бенедиктински, немски вурстове, италианска паста, пресни плодове и зеленчуци, разнообразие от колбаси и сирена...

Тук ще се провеждат и организираните мероприятия в по-голям мащаб, тъй като ADD ресторантът е предвиден да може да поеме "грубо казано" около 400 души. Всичко в него ще бъде мобилно, за да позволява преконфигуриране спрямо нуждите на събитието и гостите, разказва Стоян.

À la Carte ресторантът е "мястото за ценителите на храната като изкуство", "галерия на кулинарни шедьоври".

Важен елемент в него са гостуващите шеф-готвачи. Някои от тях ще бъдат канени за един месец, други ще създават свое меню, което посетителите на ресторанта да могат да опитат и в по-късен момент. Отвъд Chef менюто ще има и дегустационно такова, съчетано от сомелиера с подходящи вина.

Снимка: OKOL Lake Park

"Ще се съобразим и с региона, за да обърнем внимание на регионалната кухня, пречупена през по-модерен поглед", казва Стоян Кирин. Посочва, че хората свързват Самоков и околностите най-вече с картофите, но освен тях наоколо се намират например и ферми за телета и рибарници, т.е. акцент ще има и върху различни видове стекове и рибните предложения.

"Място, където качеството е високо, но и цената е малко по-висока", описва Николай À la Carte ресторанта в хотела.

Цели се общото усещане да бъде на високо ниво - от пристигането, през настаняването и вземането на поръчка, до сервирането и подробните обяснения от сервитьорите за качествата на храната и напитките.

Николай Николов
Николай Николов

Когато става дума за храна и напитки, няма как да се пропусне и RoofTop барът.

Намиращ се на последния етаж на хотела, той ще дава на гостите и жителите на OKOL Lake Park избор къде да релаксират - дали да се срещат на разговори на седящите места в него, или да се наслаждават на открития басейн, също обслужван от бара.

Снимка: OKOL Lake Park

"Концепцията там е за средиземноморска кухня", казва Николай и веднага пояснява, че много хора като чуят това погрешно си представят само морска храна, докато всъщност средиземноморската кухня включва и характерни зеленчуци, билки, подправки и зехтин. Тя изкушава със свежест, лекота и деликатен аромат. Когато добавим към това риба, морски дарове, сирена, макарони, ориз, маслини - получаваме едно общо усещане за вкусна и здравословна храна.

Идеята за менюто идва от едно огромно предимство на OKOL Lake Park - гледката. От RoofTop бара ще се виждат околните планини, язовира, голф игрището. По думите на Стоян тази визуална препратка насочва мисленето "пó на юг" - към Южна Франция, Испания, Италия, Хърватска, Гърция.

"Нашата идея беше да направим място, където можеш да усетиш аромата, да вкусиш Средиземноморието", обяснява той.

Хотелът ще разполага и със задължителния Лоби бар, тук със 115 седящи места с ниско и високо сядане, и изцяло остъклена фасада с поглед към язовир Искър.

Там фокусът е върху напитките и сладкарските шедьоври. С работно време от 08:00 до 00:00 ч. лоби барът ще дава възможност на гостите и жителите на OKOL Lake Park да могат да минат през всички фази на общуването през деня и необходимите напитки - от кафето сутрин до коктейли вечер.

За тези, които предпочитат виното, любимо място ще бъде т.нар. Wine Bar.

В него ще бъдат събрани вина от всичките над 300 изби в България, за да могат гостите да ги дегустират, купят и да научат повече за тях и за винарските райони, в които са създадени.

И ако всичко това не е достатъчно, хотелът ще разполага и с конферентна зала, където ще могат да се правят събития до 500 души, обслужвани както а̀ la carte, така и бюфетно според конкретното събитие. Възможност, каквато може да се открие на много малко места в България извън големите градове.

Сърцето на общността

OKOL Lake Park все пак е замислен като място, чиито жители да не са живеещи един до друг непознати, а истинска общност. Това няма как да стане без възможността за общуване в неформална среда в общи зони.

Такава зона се явява фермерският пазар на OKOL Lake Park.

Името не бива да ви заблуждава - тук жителите и гостите на селището ще могат да открият и банков клон, фризьорски и козметичен салон, химическо чистене и пр. услуги.

От основно значение обаче са магазинчетата, в които ще се предлагат хранителни продукти, много от които от местни производители, доказали качеството на стоката си, за да заслужат място там. Предвидени са месарница, пекарна, магазин за сирена, такъв за плодове... Всичко, от което всеки любител кулинар би имал нужда, за да приготви питателен обяд или великолепна вечеря.

"Концепцията не е да има един супермаркет, а малки специализирани магазинчета, които предлагат местна и прясна храна", обяснява Даяна Каназирева, директор Проектово развитие, Маркетинг и Продажби на OKOL Lake Park.

А защо не просто голям супермаркет? "Защото по-органично се вписва в концепцията, по-лично и бутиково е. И искаме да ядем самоковски картофи, не картофи от Полша", допълва Каназирева.

Присъствието на местни производители само засилва усещане за общност, заради възможността да познаваш месаря по име и винаги да разчиташ на препоръката му спрямо кулинарните си нужди.

Снимка: OKOL Lake Park

Мляко и млечни продукти ще идват и от фермата, която ще се простира на заделени за целта 20 дка. Тя ще е с фокус върху демонстрационния елемент - т.е. ще бъде място, където растящите в селището деца да могат да се докоснат до животните, но все пак ще има и достатъчно производство, за да се самоиздържа.

От екипа на OKOL Lake Park обаче посочват, че не искат да произвеждат всичко сами, а да работят с местните бизнеси.

"Ние сме местни, които искаме да правим бизнес с други местни. Да сме причина някой да отглежда картофи. Да види, че има смисъл", казва още Каназирева.

Възможностите пред фермерския пазар на OKOL Lake Park са огромни, като от екипа ще реагират на нуждите на собствениците на къщи и посетителите, за да оформят окончателния му вид.

Не ти се готви, но и не ти се излиза? Няма проблем

Живеем в ерата на доставките. Понякога домашният уют е по-изкушаващ от излизането навън, особено когато става дума за къщите по индивидуален проект в OKOL Lake Park, където интериорът напълно отговаря на всяко желание и нужда на собствениците.

Когато липсва и времето, а може би и желанието за готвене, OKOL Lake Park ще предлага и доставка на храна от всички ресторанти или фермерския пазар. Нещо повече, ще я има дори възможността готвач от хотела да посети къщата, за да приготви вечеря за семейството.

Доставките завършват визията на OKOL Lake Park като богата кулинарна локация. Но най-вече като място за живеене, в което от самото начало е помислено за храна

 

Най-четените