Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Те превръщат хляба в бира и искат всеки да последва примера им

А идеята да направиш от насъщния - пиво вече се предава нататък Снимка: Getty Images
А идеята да направиш от насъщния - пиво вече се предава нататък

След последния доклад на ООН, който обяви "код червено" за промените в климата, темата за рециклирането е по-актуална от всякога.

Затова и една белгийска пивоварна иска не просто да произвежда бира, но и да отведе рециклирането на едно съвсем ново ниво.

Brussels Beer Project са първите в Европа, които превръщат хляба в бира.

И за да е напълно затворен кръгът на рециклиране, от остатъчните продукти от производството на бира те произвеждат... хляб. Малката пивоварна е основана още през 2013 г. в сърцето на белгийската столица с идеята да възобнови най-традиционните белгийски методи за правене на бира.

Пивоварната започва да използва хляб, който не е успял да се продаде, за да произведат своята бира с името "Вавилон" - вдъхновено от древна Месопотамия, където бирата е ферментирала именно от хляб.

Един от съоснователите на компанията е Себастиан Морван, който пред "Политико" посочва, че хлябът най-често се превръща в хранителен отпадък, особено в Брюксел и покрайнините му. Морван обяснява, че фирмата му прави бира "Вавилон" от 2015 г. и оттогава насам е успяла да рециклира над 50 тона хляб.

А идеята да превърнеш насъщния в бира вече се предава нататък.

Brussels Beer Project вече са споделили рецептата за бирата си с Тристрам Стюарт - активист за опазване на околната среда и пестенето на храна, а оттам нататък се създава Toast Ale, лондонска пивоварна, която рециклира хляба в бира.

Британската компания вече е спестила 42 тона въглеродни емисии откакто е създадена през 2016 г. Морван от своя страна е категоричен, че няма да налага патент над бирата си, защото "кръговата икономика" трябва да се насърчава. А големите белгийски пивоварни също вече се замислят за подобна идея.

Един от белгийските гиганти в бранша вече дари непродадените си барели със светло пиво на верига пекарни, които да произведат хляб от бирата по време на пандемията. Те не са единствените, които се стремят да затворят цикъла.

Brussels Beer Project произвеждат брашно от обработените зърна в процеса на варене и след това го продават на местните пекари.

През октомври 2019 г. компанията пък представя нова "бира с нулев отпадък", която се произвежда от изостанали натрошени пакети бисквити. След това една местна пекарна опозотворява зърната, използвани в процеса на ферментация, за да произвежда нови бисквити.

Отработените зърна отиват и за производството на ексфолиращ сапун.

А колкото повече расте, толкова по-зелена става фирмата. По принцип при производството на бира се използва изключително много вода и енергия, а когато компанията стартира през 2013 г., опазването на околната среда не е приоритет, признава Морван откровено.

Загрижеността за природата започва едва преди "две или три години" и то под натиска на някои служители, затова сега Brussels Beer Project се стремят към нулев отпадък и нулев пластмасов отпадък. Сега компанията гледа към създаването на "борд по околната среда", който ще функционира заедно с изпълнителния съвет.

Наскоро фирмата се ангажира да намали използването на вода и електроенергия с 10 процента годишно.

Освен това Brussels Beer Project гледа и към втора пивоварна, която вече се строи и ще бъде колкото се може по-енергийно ефективна.

Целта е пивоварната сама да произвежда необходимата ѝ електроенергия, като в случая компанията ще работи ръка за ръка с белгийски енергиен холдинг за зелена енергия.

Заедно с това, подчертава Морван, усилията ще бъдат насочени към популяризиране на производството на бира по този позабравен начин.

 

Най-четените