Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

"Морски кренвирши" - от какво се правят рулцата от раци и вредни ли са

Най-често се правят от обрезки бяла риба Снимка: iStock
Най-често се правят от обрезки бяла риба

Едно време раците и омарите са били храна на бедняците. С ракообразни дори са хранили затворниците в Европа и части от Америка, докато популацията им не намалява и те не се превръщат в лукс.

Заедно с това започват да се търсят и алтернативи на рачешкото месо. Решението, съвсем очаквано, идва от изобретателните японци.

През 1974 г. японска компания на име Sugiyo създава така наречените рулца от раци.

Рулцата имат текстура, сходна с тази на рачешкото месо, и приятен розов цвят, подобен на този на сварен рак или омар.

Идеята на компанията е продуктът да идва на съвсем достъпна цена и да се добавя в салати и други ястия като имитация на морските дарове.

Снимка: iStock

За основа се използват обрезки от различни риби, които се смилат на паста с малко вода, оформят се на рулца и се боядисват в розово.

Първоначално в Япония рулцата от раци се наричат "каникама", но впоследствие стават по-популярни под името "сурими". С това име те стигат и до САЩ около 80-те, където веднага се превръщат в хит, особено в поамериканчените варианти на суши, в които има и сирене "Филаделфия" и какво ли още не.

Най-често като основа се използва евтината бяла риба минтай заедно с други остатъци.

Постепенно рулцата от раци идват и в България, а популярният шеф Иван Манчев находчиво ги нарича "морски кренвирши".

Сурими нямат хранителните стойности на истинското рачешко месо - с по-ниско съдържание на протеини са, за сметка на това са с повече въглехидрати, защото за сгъстяване понякога се добавя нишесте.

В рулцата няма и така ценните Омега-3 мастни киселини, които са в истинските раци.

При производството често се добавят и яйчени белтъци, соеви протеини, растително масло и консерванти.

Снимка: iStock

И все пак, както посочват от медицинското издание WebMD, рулцата от раци са сравнително здравословен избор, особено ако не прекаляваме с тях.

Важното е да купуваме от онези рулца сурими, които са с по-ниско съдържание на сол, въглехидрати и калории и да нямат добавен мононатриев глутамат.

Освен това съветът на WebMD е да комбинираме сурими с пресни зеленчуци и зелени салати, а не с тежки дресинги като майонеза и сметана.

Колкото до консервантите и оцветителите в рулцата от раци - те най-често са напълно безопасни за ядене.

Да, сурими не са най-здравословният и питателен избор за морска храна, но в умерени количества категорично няма да ни навредят. Вместо тях обаче можем да заложим на други сравнително евтини алтернативи като филе от треска, от халибут или от хек.

Скаридите също са чудесен, пресен и вкусен заместител на рулцата от раци.

Снимка: iStock

И все пак сурими могат да са много апетитни в салати с авокадо, със зелени салати и дори панирани.

А ако все пак сме решили да си угодим с нещо висококалорично напук на жегите, бихме могли да си угодим със салата сурими, майонеза и добавки като царевица и кисели краставички.

Знаем, че не са направени от истински раци и нямат качествата на рачешкото месо, но са достъпни, лесни за използване и не чак толкова "черни", колкото някои ги представят.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените