Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Вечният омлет в пет интересни варианта

Спасение за "гладни" ситуации Снимка: iStock
Спасение за "гладни" ситуации

Няколко яйца, малко продукти от хладилника или шкафа и щипка фантазия.

Това е всичко, което е необходимо за вкусен омлет, готов за броени минути. Именно омлетът спасява редица "гладни" ситуации - от закуска до късна вечеря.

Само че зад тази вкусна дума биха могли да се крият и невероятно интересни вариации.

С омлетите експериментират навсякъде - от Далечния Изток, през изтънчената френска кухня и чак до Южна и Латинска Америка. А ето и някои от най-любопитните варианти:

Тамагояки

Снимка: iStock

Или японски омлет.

Лек, въздушен и много апетитен. За него първо се запържват зеленчуци по избор - зелен лук, спанак, моркови, чушки и домат на ситно. Когато зеленчуците омекнат, ги оставяме настрана и разбиваме две яйца с малко соев сос и черен пипер.

Изсипваме в същия тиган, като целта ни е да постигнем много тънка и фина палачинка. Когато долната част започне да стяга, изсипваме зеленчуците и внимателно навиваме омлета.

Сервираме с още малко соев сос.

Тортия

Снимка: iStock

Испански омлет - богат, топъл и засищащ.

Не се учудвайте на комбинацията от яйца и картофи, невероятна е. А за да я постигнем, първо режем на не много тънки шайби 2-3 средни картофа и ги запържваме. Разбиваме 4-5 яйца с картофите и глава лук, накълцана на ситно.

Изсипваме сместа в намазнен с малко олио и малко масло тиган и запичаме от едната страна.

След това, с помощта на чиния, обръщаме и печем и от другата страна. Сервираме тортията топла със салата. Подхожда си и с малко заквасена сметана или гъсто кисело мляко. 

Омлет с пармезан/ Пармалет

Снимка: iStock

Както говори и името му, това е омлет с пармезан.

Вместо него, разбира се, можем да използваме друго твърдо жълто сирене като грана падано, пекорино или хубав твърд кашкавал. Трябва ни една чаша сирене, която насипваме по дъното на леко намаслен тиган и разпределяме равномерно.

След като сиренето образува коричка, върху него изсипваме две яйца, разбити с малко вода, сол и пипер. Покриваме с капак тигана и оставяме омлетът да се сготви.

Сервираме с още пармезан и малко свежи зеленчуци.

Куку Сабзи

Снимка: iStock

Родината му е или Иран, или Персия, а омлетът смайва с яркия си зелен цвят, който се дължи на подправките.

За омлета се реже един картоф на не много ситни кубчета, връзка зелен лук, връзка пресен чесън, връзка магданоз, връзка кориандър и шепа орехи. Всичко се омесва добре. 4 големи яйца или 5 по-малки се разбиват и се смесват с подправките.

Изсипва се в тиган на не много тънко и се пече и от двете страни.

Омлетът се сервира със зрънца от нар, още орехи и кисело мляко. Ако нямате пресен чесън и лук, можете да използвате и стари, само цветът няма да е като на снимките.

Омлет "Пулар"

Снимка: iStock

Или "омлетът на майката-кокошка".

Той е малко по-пипкав, но резултатът си заслужава. Белтъците на три яйца се отделят от жълтъците, след което и двете се разбиват с щипка сол до пухкава смес. Тиган с дебело дъно се намазнява и в него се изсипват жълтъците.

Когато много леко започнат да стягат, се изсипват и белтъците и тиганът се покрива. Готви се до стягане на белтъците. В някои френски кухни този омлет се приготвя и на средна фурна.

Сервира се със салата.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените