Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Японският омлет Омурайс - когато Изтокът целуне Запада

Лесен за приготвяне и у дома Снимка: iStock
Лесен за приготвяне и у дома

Япония има великолепна кухня, която не се изчерпва само с рамен и суши. Там сред огромния списък с угощения попадат и мисо супата, якитори шишчетата от пилешко, сладките уагаши и много, много други. И въпреки това японците са обсебени от кухнята на Запада.

Те обожават йошоку - термин, с който назовават смесицата между японски и западни вкусове и рецепти.

Омурайс е едно от тези ястия - съчетание между фин омлет, пържен ориз и често съвсем западняшки кетчуп.

Често към него се добавят и пържено пиле или свинско и запържени зеленчуци. До края на XIX век японците нямат навика да ядат яйца, най-малкото защото будизмът го забранява.

С навлизането на все повече европейско и американско влияние обаче хранителните навици и продуктите се променят сериозно.

Снимка: iStock

Така през 1900 г. в Токио, в квартал Гинза един шеф-готвач изобретява омурайс. Той цели да сътвори бързо и лесно ястие, което се яде само с лъжица.

Наоколо вече има пържен ориз със зеленчуци и към него решава да прибави омлет и кетчуп. Тази версия е оспорвана от ресторант в Осака, който претендира да е родината на омурайс. Оттам твърдят, че през 1922 г. решават да овкусят пържения си ориз с кетчуп, за да му придадат сладникав привкус.

След това го завили в тънък омлет и го сервирали на изключително изморен клиент, който имал нужда от питателна храна.

Независимо коя версия е вярна, фактът е, че към средата на XX век омурайс вече е невероятно популярен.

Освен в ресторантите, омлетът често се приготвя и за кутиите за обяд, които са обичайни за много от японците. Омурайс се приготвя и в Тайван и Южна Корея с малки разлики от оригиналната рецепта.

Понякога вместо с кетчуп омлетът се сервира със сос, подобен на британското грейви.

В някои ресторанти експериментират и с морски дарове вместо пилешко, с тофу и дори заменят ориза с японски нудли. Въпреки известността си омурайс може да се яде само в заведенията, посветени на вече споменатата йошоку кухня, която смесва Изтока със Запада.

Япония обаче си има и специални будки и магазини, които продават само и единствено този тип омлети. В тях японци и туристи могат сами да си изберат добавките към ориза и подправките.

Омурайс е лесен за приготвяне и у дома, защото продуктите са достъпни и не особено екзотични.

Ето и съставките за две порции:

  • 330 грама сварен ориз
  • 100 грама сварено пилешко
  • Зеленчуци по избор - грах, моркови, чушка
  • 1 малка глава лук
  • 4 големи яйца
  • 2 супени лъжици масло
  • Сол, пипер, соев сос и кетчуп
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Първо си приготвяме плънката от ориз като запържваме накълцаната глава лук, след което прибавяме накъсаното пилешко месо и зеленчуците. Когато се запържат добре, изсипваме и ориза и подправяме със соев сос. Запържваме, докато получим хрупкав пълнеж.

За омлетите в две купички разбиваме по две яйца до хомогенна смес. Посоляваме и подправяме със сол и пипер.

В тиган, загрят на средна степен, слагаме лъжица масло и изсипваме едната купичка яйца. С японски клечки за ядене бъркаме енергично в средата на яйчената смес, докато омлетът се сготви наполовина.

Изсипваме ориза и го загръщаме в омлета. Целим омлетът да остане с рохък център и сготвен външен слой.

Процедираме по същия начин и с другата порция и сервираме омурайс, гарниран с кетчуп.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените