Япония има великолепна кухня, която не се изчерпва само с рамен и суши. Там сред огромния списък с угощения попадат и мисо супата, якитори шишчетата от пилешко, сладките уагаши и много, много други. И въпреки това японците са обсебени от кухнята на Запада.
Те обожават йошоку - термин, с който назовават смесицата между японски и западни вкусове и рецепти.
Омурайс е едно от тези ястия - съчетание между фин омлет, пържен ориз и често съвсем западняшки кетчуп.
Често към него се добавят и пържено пиле или свинско и запържени зеленчуци. До края на XIX век японците нямат навика да ядат яйца, най-малкото защото будизмът го забранява.
С навлизането на все повече европейско и американско влияние обаче хранителните навици и продуктите се променят сериозно.

Така през 1900 г. в Токио, в квартал Гинза един шеф-готвач изобретява омурайс. Той цели да сътвори бързо и лесно ястие, което се яде само с лъжица.
Наоколо вече има пържен ориз със зеленчуци и към него решава да прибави омлет и кетчуп. Тази версия е оспорвана от ресторант в Осака, който претендира да е родината на омурайс. Оттам твърдят, че през 1922 г. решават да овкусят пържения си ориз с кетчуп, за да му придадат сладникав привкус.
След това го завили в тънък омлет и го сервирали на изключително изморен клиент, който имал нужда от питателна храна.
Независимо коя версия е вярна, фактът е, че към средата на XX век омурайс вече е невероятно популярен.
Освен в ресторантите, омлетът често се приготвя и за кутиите за обяд, които са обичайни за много от японците. Омурайс се приготвя и в Тайван и Южна Корея с малки разлики от оригиналната рецепта.
Понякога вместо с кетчуп омлетът се сервира със сос, подобен на британското грейви.
В някои ресторанти експериментират и с морски дарове вместо пилешко, с тофу и дори заменят ориза с японски нудли. Въпреки известността си омурайс може да се яде само в заведенията, посветени на вече споменатата йошоку кухня, която смесва Изтока със Запада.
Япония обаче си има и специални будки и магазини, които продават само и единствено този тип омлети. В тях японци и туристи могат сами да си изберат добавките към ориза и подправките.
Омурайс е лесен за приготвяне и у дома, защото продуктите са достъпни и не особено екзотични.
Ето и съставките за две порции:
- 330 грама сварен ориз
- 100 грама сварено пилешко
- Зеленчуци по избор - грах, моркови, чушка
- 1 малка глава лук
- 4 големи яйца
- 2 супени лъжици масло
- Сол, пипер, соев сос и кетчуп

Начин на приготвяне:
Първо си приготвяме плънката от ориз като запържваме накълцаната глава лук, след което прибавяме накъсаното пилешко месо и зеленчуците. Когато се запържат добре, изсипваме и ориза и подправяме със соев сос. Запържваме, докато получим хрупкав пълнеж.
За омлетите в две купички разбиваме по две яйца до хомогенна смес. Посоляваме и подправяме със сол и пипер.
В тиган, загрят на средна степен, слагаме лъжица масло и изсипваме едната купичка яйца. С японски клечки за ядене бъркаме енергично в средата на яйчената смес, докато омлетът се сготви наполовина.
Изсипваме ориза и го загръщаме в омлета. Целим омлетът да остане с рохък център и сготвен външен слой.
Процедираме по същия начин и с другата порция и сервираме омурайс, гарниран с кетчуп.