Гнил технологичен капитализъм

Всеки има право да се поглези на сватбения си ден. Но не и колкото Шон Паркър и неговата мултимилионна венчавка в Биг Сър, Калифорния.

364-ата гости бяха облечени във вдъхновени от творчеството на Толкин костюми (направени от жената, която е отговаряла за облеклото на героите във "Властелинът на пръстените").

Стинг пя любимата песен на двойката, а Паркър (създател на Napster и първи президент на Facebook) беше раздал покани с кожена подвързия и дизайн, вдъхновен от обявлението за коронацията на английската кралица от 1953 г. Всичко това - като илюстрация на "приказката" с главни герои той и половинката му.

Потресаващо скъпата комбинация от фентъзи и откровен кич се превърна в преломна точка за технологичната революция. До този момент нейният елит остана встрани от борбата между свръхбогатите и останалите 99% от населението по света. Участниците в "Окупирай Уолстрийт" бяха изключение, когато отидоха при хората, дали в ръцете им iPhone-и и iPad-и.

И те са като всички други

При всяко положение, през 2014 г. ще расте недоволството на обикновените потребители от владетелите на киберпространството. Силициевият елит вече няма да се приема като техничари, които по стечение на обстоятелствата са потресаващо богати, а като потресаващо богати хора, които по стечение на обстоятелствата са техничари.

До момента те успешно се бранеха от данъчните власти и останалите акционери. Марк Зукърбърг държи 29.3% от Facebook, а Лари Елисън има 24% от Oracle. За сравнение, най-големият отделен дял в Exxon Mobil е в размер на едва 0.04%.

Техничарите се оказаха едни от най-безмилостните капиталисти. Преди няколко години новата икономика беше като Дивия Запад. Днес тя е в ръцете на шепа олигополи. Google и Apple държат 90% от операционните системи за мобилни устройства. Facebook счита половината от населението на Северна Америка и Европа за свои клиенти.

Господарите на Интернет правят всичко възможно, за да свалят разходите. Те наемат само критичния минимум служители: за Google работят 5 пъти по-малко хора, отколкото за General Motors, въпреки че стойността на компанията е шест пъти по-висока ($290 млрд.).

Технологичните богаташи вече се държат точно като банкерите - щедро приемат всякаква държавна помощ, но гледат след това да платят възможно най-малко данъци. Това е особено болезнено за САЩ, които са инвестирали огромни средства в развитието на Интернет и всичките заобикалящи го технологии.

Глезотии и политика

Олигарсите на XXI век загърбват спартанското си минало и все повече парадират с парите си. На партита показват тигри и маймуни, а Google има свои частни самолети и хеликоптери. Някои наливат средства в проекти, които граничат с научната фантастика - космически програми, технологии за забавяне на стареенето и други.

Най-богатите са само върхът на айсберга - под милиардерите и милионерите има хиляди младежи, които изкарват по над 100 000 долара годишно.

Техните шефове вече играят и на полето на политиката чрез армии от лобисти във Вашингтон, след като още преди няколко години са се съгласили да сътрудничат на безогледно следящите и подслушващи тайни служби. Някои от технологичните богаташи си купуват и медии като Washington Post (Джеф Безос) или New Republic (Крис Хюз).

Все по-голямото забъркване с политиката ще спечели на тези плутократи силни врагове. Класическите десни политици не приемат отношението им към имигрантите. Други ги критикуват за колаборацията със спецслужбите.

Пук!

Всички разумни хора ги сочат с пръст като лицемери: подкрепят „прогресивната политика" в областта на трудовия пазар и екологията (с всички последици за по-малките компании), като междувременно пренасят малкото работни места, които създават, в Китай.

„Живеем в балон и нямам предвид технологичен балон или такъв на раздутите цени. Говоря за балона, който представлява нашият малък свят", каза шефът на Google Ерик Шмит. Този балон до момента се ползваше с имунитет в битката срещу неравенството. Пукането му ще е една от най-големите промени в политическата икономия на капитализма през следващата година.

#1 Borracho 22.11.2013 в 11:07:15

Кво са виновни технологичните олигарси, че стадото по цял ден иска да цъка лайкове и да гледа чужди снимки?!?!

#4 dedogo6 23.11.2013 в 11:31:31

Да си спомним това , когато следващият път децата ни, или ние, цъкнем гуглето за да потърсим нещо, което ни трябва.Или пък се наложи нещо да се напише за училище , и децата ни просто го преписват от сайт, който са намерили с гугъл... , , вместо да го прочетат от учебника, и да си направят труда да мислят.... .Ето това им е страшното на тези технологични чудеса - те превръщат новото поколение в безмозъчна лайкваща и не мислеща маса... , с което в последствие могат да управляват която си поискат държава (не слушкаш - няма ФБ и гоогле за вшата държава ) Та така... Не ,че имам нещо против чудесиите , ползвам ги всеки ден, ама подрастващото поколение без тях е кръгла нула, с малки изключения, те не могат да направят едно съчинение без гугъл и уикипедия.

#6 John Smith 24.11.2013 в 09:56:21

Охо...Айдука ,привет бе баце. Начи , доколкото те разбирам, когато имаш нет и гугъл си умен, а кога нямаш си прост Тва обяснява резултатите от изборите, няма WIFI в стаята за гласуване

#7 dedogo6 24.11.2013 в 10:48:37

@Йорданов, нещо не си ме разбрал май... Той Оня ти го е казал, ама аз ще пообощя малце Нека вземем младеж на 15 израсъл с компютри,нет,гугъл и с всичката технология. Ако можеше (а няма как) да вземем и младеж на 15 , расъл без тия неща . Туряме ги в една стая без нет.Поставяме им проблем , решим с материала , който са учили (евентуално). Да ти кажа ли кой ще вземе по бързо и по рационално решение? Ако мислиш , че машини и програми ще изместят хората, поне на този етап, значи живееш във време с 50тина години в бъдещето.Не ,че няма да стане, но не и сега. Казваш , че със играене на стратегии, се взимали повече, и по рационални решения - така е ,но живота не е игра, а ако си лекар примерно , не може да питаш гугъл каква диагноза да поставиш на пациента ,или да гледаш клип как да го оперираш, докато той е на масата... , защото ще умре.Така че, помисли .

#11 Мина 24.11.2013 в 15:00:03

Абе мене ме потриса нещо друго- че тези "техничари" не са създали НИЩО кой знае какво от технологична или научна гредна точка, но са направили мега гига успешни, но диста ПРОСТИ всъщност продукти, които им носят пари... А другите, дето не разбират много си мислят, че са коооой знае какви гении... Не, не са компютърни гении, по-скоро са бизнес такива... За Бога няма НИЩО сложно в алгоритмите на Гугъл! КОЛКО по-сложни алгоритми се правят от научните работници по цял свят.... Еми същото е като футболисти да получават милиони за ритане.... Е, малко на по-високо ниво са, все пак си изкарват парите с акъл, а не с крака...

#12 Борката 24.11.2013 в 17:31:59

Минке,ма те направо интелектуални инвалиди бе!Както си ги наредила-па на тех направо козата им е изяла буквара! На гол ... си е чисто .....,Минке!

#15 Fedar 25.11.2013 в 00:53:04

14 Blagovest Iordanov | 25.11.201300:35 @ Раденко Технологиите ще помогнат по-лесно да се открие новият Паганини. Естествено масата хора, опитващи да свирят нямат необходимия талант, но възможността да се споделя в Youtube дава големи възможности да бъдат открити таланти. Виж напр. Funtwo и Mattrach (извинявам се за стиловата отлика) ---------------------------- Прав си, Благо. Те даже технологиите и Youtube вече го откриха тоя нов Паганини. Казва се Джъстин Бийбър. Нали именно от Youtube се наложи. Ей, ама колко се дразня когато интелигентни хора сами си слагат интелектуални юзди и подобно на някой фанатизиран идиот, отричат и алтернативната перспектива на дадено явление. Да, технологиите имат безспорни предимства и са неизбежни. Но имат и много тежка цена, и тя е най-вече в културен и интелектуален план.

#16 qhasper 25.11.2013 в 07:31:16

Много повърхностно се разсъждава за новите технологии, но много авторитетно се дава мнение за тях, усещам. Първо, компютрите не са умни в смисъла, който най-често се влага в тая дума. Компютрите са просто много бързи и бездушни машини, които изпълняват без да питат. Като се вържат тези им черти с подходящите заповеди и големи количества полезна информация, тогава стават незаменими интрументи за вършене на определени неща. Никой не може да ме убеди да вляза в библиотека, ако трябва да търся нещо, което не знам точно какво е (а дори и да знам), ако същата информация е дигитализирана и индексирана от компютър. Вместо аз да ровя из кубични метри книги няколко дена, мога да възложа тази безмозъчна задача на компютър. Мене ме интересува информацията в крайна сметка, не процеса на намирането й. Има ли човек достъп до интернет, наизустяването на неща става напълно излишно, губене на време, което би могло да се ползва по-рационално в абстрактно мислене. Хората с енциклопедични знания често са смятани в обществото за умни, което е далеч от истината в много случаи. Те просто могат да помнят. Помненето не е мислене. Ако участниците в "Минута е много" за някого са умни, то по същия критерий една неодушевена книга също е умна, защото държи обем информация, даже има предимството, че не може да забравя и не се влияе от моментно психическо състояние. Днес, когато имаме телефони в джобовете си и имаме достъп до интернет почти навсякъде и всякога, стига това, което ни интересува да е достъпно за нас, е все едно мъкнем няколко библиотеки с нас навсякъде и можем да ги ровим с уникална бързина. Това е огромно предимство, защото информацията е нищо, ако нямаш удобен начин да я ползваш, когато ти е нужна. Пак не те прави умен, но един плюс от лесния и светкавичен достъп е, че всеки днес има достъп до неща, до които преди 20 години не е подозирал, че дори съществуват, а това е изключително полезно. Умните хора са умни, заради начина, по който мислят и боравят с информация. Умните хора не знаят наизуст константи, формули, дати, имена, те знаят принципите на работа на вселената. Те мислят на по-високо ниво, ще рече по на едро, мислят за системи, мислят за начина на свързаност между системите, начина им на взаимодействие. Когато е нужна конкретна информация - цък за секунди справка. Интернетът започва да става разширение на индивидуалната памет, но не и заместител на мисленето. Поне засега човеците мислят, компютрите изглаждат недостатъците им в други сфери. Някой преди мен каза, че инженерите били замествани от компютри - смях. Учени и инженери имат може би най-голяма полза от компютрите. Те са иструментите, които позволяват идеи да станат реалност по-бързо или въобще. Няма заместване тука. Проблемът на образователните системи по цял свят е, че главната им цел е по-скоро да направят един изпълнителен и уважаващ властимащите индивид, а не да научат тоя индивид да мисли рационално. Мине ли се началното ниво да те научат на четмо и посмо, вече нататък сам всеки може да борави с информация. Загуба на време е да се изисква от учениците да помнят. Главната задача на учителите е да им отворят очите за процесите на вселената и обществото, в които са се пръкнали. Но кога се учи логика? Към края на средното образование и тогава тя не е акцент. Философия също. Учебниците по който и предмет си изберете са структурирани по сходен начин - парче урок, после фалшиви въпроси и задачи, които изискват от тебе без мисъл да приложиш нещо от текущия урок за достигане на някакъв несвързан с нищо резултат или отговор. Били сте в час по литература. Колко от вас си спомнят да са били редовно поощрявани за мнения, коренно различни от стандартните анализи на произведенията, прочетени някъде или изказани от даскала? И това в час, който уж има за цел да обогатява душевността, но разбира се с такава, която някой предварително е рамкирал... Не ни питат, а ни казват какво трябва да виждаме в едно произведение, казват ни какво трябва да смятаме за автора, казват ни каква е значимостта на произведението... иначе 3ка за остроумност. Научете се сами да мислите и сами да си избирате кумири, иначе ще продължавате да смятате, че броя гледания в някакъв си Youtube e по някакъв начин меродавен и че милиардерите са милиардери от труд или гений, а не от прозорливост и късмет.

#18 opetkov 25.11.2013 в 13:48:52

Статията е толкова елементарна, че не си струва коментара.

#20 deowin 25.11.2013 в 21:51:21

>Знам, че в случая говоря не за точна наука, но това няма значение Ъъ.. всъщност има, и то гигантско значение. Музиката (по-точно свиренето на музикален инструмент) е нещо, което се развива основно с практика, безумно, чудовищно количество време практика, практика, практика. Като такава, тя изисква абсолютно минимални (ако изобщо някакви) способности за критично мислене, рационална мисъл, умение да съчетаваш множество прийоми, често от различни области на науката, в единна, кохерентна, по-сложна конструкция и т.н. - способности, които са принципни, жизненоважни за инженерните специалности и точните науки. Да - гуугъл няма как да замени десетките хиляди часове практика, които са необходими, за да станеш добър цигулар. Но гуугъл може прекрасно да замени хилядите часове, през които в главите на ученици и студенти се наливат голи факти, и да освободи всичкото това време за преподаване на истински важните за тях неща, които съм изброил по-горе. Защото в края на краищата на един математик, физик, програмист, статистик, инженер наистина не му трябва да помни всичките безумни полагания, които ще му трябват за да направи трансформация на Лаплас на някаква заплетена функция. Това, което е важно, е единствено да знае що е то трансформация на Лаплас, за какво може да му е полезна, и как точно се навързва в по-голямата картинка. А за полаганията и всичко останало си има гуугъл и уики.

#21 deowin 25.11.2013 в 22:02:28

>За Бога няма НИЩО сложно в алгоритмите на Гугъл! Ъъ.. Мина, недей, че се излагаш като кифладжия. Май не си много наясно какво правят Гуугъл и си си въобразила, че цялата им фирма и know-how се изчерпват с нещо доволно тривиално като PageRank. Не се. Ама изобщо. Познавам десетки хора от офисите им в МВ, НЙ, Цюрих, и мога да ти гарантирам, че Google работят над купища силно впечатляващи cutting-edge проекти, в които би бил заинтересован произволен университетски професор в областта. Апропо, FB не са чак толкова иновативни, колкото Google, но също работят над доста интересни неща. Това, че произволен сносен уеб програмист може да изцъка нещо FB-подобно за ден-два, не означава, че FB са ебем ти елементарните копелета. Така че я заеби тая академична арогантност. В индустрията също се прави наука, и то много сериозна наука.

#22 deowin 25.11.2013 в 22:10:24

>Помненето не е мислене Именно. Прекрасна илюстрация - съществуват хора с автобиографична памет, които помнят в подробности всеки един ден от историята си. Скоро четох статия за такива, и това което ми направи силно впечатление, е, че нито един от хората с този рядък талант не беше намерил начин да го използва за нещо практическо и полезно, за да създаде или измисли нещо ново, което да е толкова уникално, колкото способността му да помни факти. Всъщност им е малко и като проклятие, защото си спомнят и лошите моменти от живота си, и то с оригиналната, непритъпена от времето, емоционална тежест.

#23 Мина 25.11.2013 в 22:35:14

Ех, де бре, Деоуине! И аз познавам ЛИЧНО хора, които работят в Гъгул или имат поне един Internship. Аз съм в тази област, ако си забравил! Така, че спри с ТВОЯТА арогантност на всезнаещ, ако обичаш!!! Я сега ми кажи откъде идват парите на Гугъл- от супер куул науката, която правят или от търсачката!?? За това говорех! А за Фейса да не говорим... Или не, я да си поговорим. Я ми кажи Зуки КАКВА наука прави!??? Слушам те... А накрая пак ми обясни каква ФУНДАМЕНТАЛНА компютърна наука се прави в индустрията и съвсем ще ти изръкопляскам!

#24 Мина 25.11.2013 в 22:37:26

"Второ, специално към Мина : знаеш ли, че отскоро Гугъл имат самоубочаващи се компютри. Един от инженерите беше признал наскоро, че толкова са напреднали, че вече не разбира алгоритъма им." Абе, вие с Деоуин ТОЛКОВА ли пък не сте ме рзабрали!??? Аз НЕ ГОВОРЕХ за инженерите там, а за ОЛИГАРСИТЕ, мам.а му!

#25 Мина 25.11.2013 в 22:40:34

"Минке,ма те направо интелектуални инвалиди бе!" Не, не са инвалиди, но не са и гении! И да, не е ТОЛКОВА сложно да се индексират бързо милиарди страници, ако имаш ефективен софтуер и/или много (ефекивен) хардуер на разположение!

Новините

Най-четените