Вълната, която ще удави Европа

Само за една година над 2500 мигранти са изгубили живота си в Средиземно море вследствие на потъването на претъпканите с хора кораби, които се опитват да стигнат бреговете на Италия или Гърция.

Потокът от отчаяни бегълци от Близкия Изток и Африка, които преследват надеждата си за по-добър живот в Европа, вече надвишава значително нивото от същия период на 2014 г.

Тенденцията показва, че все повече хора изминават опасния маршрут през Западните Балкани, за да достигнат крайната си цел - Германия или друга северноевропейска държава.

Ето отговорите на някои от ключовите въпроси около кризата:

Колко души бягат към Европа?

От началото на годината над 300 000 мигранти са опитали да прекосят Средиземно море към Европа въпреки животозастрашаващия морски преход, по данни на ООН.

За сравнение - общият брой на средиземноморските мигранти за цялата 2014 г. е около 219 000 души.

Близо 200 000 от мигрантите са стигнали до бреговете на Гърция, а 110 хиляди души са акостирали в Италия.

По-голямата част от хората, търсещи вход към Европа през Гърция, идват от турския бряг. Обикновено достигат до островите Кос, Хиос, Лесбос и Самос. Тъй като маршрутът им не е твърде дълъг, често използват малки надуваеми или дървени лодки.

За сметка на това пътуването от Либия до Италия е по-продължително и много по-опасно.

2015 г. беше година на трагични инциденти, довели до смъртта на стотици имигранти:

500 души загинаха при потъването на две лодки на 27 август на заминаване от Зувара в Либия. Телата на 71 души, сред които и малки деца, бяха намерени в изоставен камион в Австрия в същия ден. Близо 800 мигранти загубиха живота си при крушението на претоварен кораб край бреговете на Лампедуза през април.

Хаосът в Либия всъщност дава пълна свобода на трафикантите да експлоатират "клиентите" си.

Оцелелите след тези катастрофи често свидетелстват, че са станали жертви на насилие и физическа разправа от страна на каналджиите. Голяма част от хората, търсещи път към Европа, са принудени да плащат на трафикантите на хора хиляди долари за всеки член на семейството си.

Според данни на Фронтекс - европейската служба по външните граници - през 2015 г. има двойно увеличение на мигрантите, използващи канали за трафик през Западните Балкани. Още по-голям е годишният ръст на онези, които пресичат Егейско море от Турция през гръцките острови.

Откъде идват мигрантите?

Най-голямата национална група сред мигрантите е тази на сирийските бежанци - хора, които се опитват да избягат от бруталната гражданска война в родината си.

На второ място по численост се нареждат афганистанците и еритрейците. В повечето случаи хората бягат от бедността и нарушаването на човешките права в собствените им държави.

Големи групи се образуват около мигрантите от Нигерия и Косово. Най-голямата част от косовските емигранти са бедни маргинализирани роми.

Новите мигранти от Еритрея формират най-голямата група в Италия, следвани от нигерийските преселници. През Гърция влизат най-много сирийци, следвани от афганистанците.

Накъде отиват мигрантите?

До момента Германия е одобрила най-голям брой молби за бежански статут в сравнение с всички останали страни от ЕС, като Берлин очаква да приеме 800 000 бежанци до края на годината.

Тенденциите показват, че основният маршрут на хиляди бежанци е по линията Гърция - Македония - Сърбия - Западните Балкани или Унгария - Австрия - Германия или друга страна от Северна Европа.

Според данни на ООН, всеки ден около 3000 нелегални емигранти пресичат границата между Гърция и Македония, като се очаква напливът да се запази през следващите месеци.

Голяма част от тях се озовават в Сърбия; службите в Белград твърдят, че от началото на годината са заловили около 90 000 мигранти.

Само през юли 2015 г. 34 000 мигранти са засечени при опита им да пресекат границата между Сърбия и Унгария, за да влязат в Шенгенското безвизово пространство.

В опита си да се справи с бежанската вълна Унгария строи 175-километрова ограда от бодлива тел по границата си, която (без особен успех) цели да спре навлизането на мигрантите.

Властите в Будапеща отправиха призив към останалите страни от ЕС да спрат да връщат нелегални имигранти към тяхната територия, въпреки че имат регистрация в Унгария. Според регламента от Дъблин, обаче, отговорността за одобряването на молба за убежище се пада на първата държава от ЕС, в която са регистрирани мигрантите.

Унгария не е единствената държава, която показва, че не може да се справи с бежанската вълна.

Австрия също очаква поне 80 хиляди искания за предоставяне на убежище през 2015 г.

Хиляди мигранти живеят в лагери около Кале в Северна Франция, а голяма част от тях са готови да пожертват живота си в опит да преминат Ла Манша, за да влязат във Великобритания.

Какъв е отговорът на властите?

Повечето спасителни операции, свързани с мигрантите по външните граници на Европа, се изпълняват от служителите на Фронтекс.

След тежки спорове между европейските лидери през април финансирането на службата беше утроено, като бюджетът набъбна до 120 млн. евро.

Четири месеца по-късно обаче се оказва, че голяма част от парите не достигат до Фронтекс. Службата се оплака, че не получава достатъчно средства от държавите-членки на ЕС, за да може да помогне на Гърция и Унгария да се справят с миграционния натиск.

Италия се отказа от поддръжката на мисията Mare Nostrum за издирване и спасяване при бедствени ситуации в Средиземно море, след като няколко европейски държави декларираха, че вече не могат да си позволят да издържат програмата. Решение, което беше остро разкритикувано от множество правозащитни групи.

През април ЕС се ангажира да подсили военноморските патрули в Средиземно море, които да могат да прекъсват мрежите на трафикантите, като унищожават корабите им още преди мигрантите да бъдат натоварени на тях. Всяко действие на военните обаче трябва да съответства на изискванията на международното право.

Сериозни противоречия има и около въпроса какво се случва с мигрантите, които все пак успяват да влязат на територията на ЕС.

Брюксел се опитва безуспешно да убеди държавите-членки да приемат квотна система, според която 40 000 сирийци и еритрейци да бъдат разпределени във всички страни от съюза в рамките на близките две години.

В крайна сметка, се реши да бъдат приети само 32 500 мигранти и то - на доброволни начала по инициатива на приемната държава.

Петстотин души от тях ще дойдат в България. Страната ни настояваше за специално отношение и беше против предложената първоначално квота от общо 788 души.

Още 20 000 бежанци, които се намират в лагери на ООН, стоят в очакване да бъдат прехвърлени в ЕС, но окончателно решение по този проблем също не е взето.

Справедливо ли е разпределението на бежанците в ЕС?

В продължение на години ЕС се опитва да хармонизира политиката по отношение на предоставянето на убежище за външни лица. Опитът се сблъсква със сериозни трудности поради характеристиките на отделните 28 страни-членки, всяка от които разполага с независими правоохранителни органи и съдебна власт.

Лобирането в полза на правата на бедните имигранти също не е лесно на фона на нестабилния икономически климат в Европа, в която има страни със значителна безработица и опасения от отнемането на работни места от чужденци.

Самите държави от ЕС са разделени по отношение на разпределянето на бремето от огромния външен наплив.

Гърция, която е претрупана с молби за убежище като първа страна от ЕС на пътя на бежанската вълна, успя да се договори с част от европейските страни да не връщат нелегалните имигранти обратно към Атина.

Германия обяви, че няма да прилага регламента от Дъблин, и реши да предостави убежище на всички сирийски бежанци, независимо как са пристигнали в Европа.

Финландия също е сред страните, които спряха да експулсират имигранти към Гърция.

По данни на Евростат броят на молбите за бежански статут в ЕС е достигнал до 626 065 заявления през 2014 г., докато година по-рано броят им е бил 435 190. Най-голямата част от тях са одобрени от Германия, следвана от Швеция и Италия.

Как мигрантите получават бежански статут в ЕС?

Кандидатите за убежище трябва да докажат пред властите, че бягат от преследване в родината си и че ако се върнат обратно, рискуват да бъдат подложени на репресия или дори да загубят живота си.

Според правилата на ЕС бежанецът има право на храна, първа медицинска помощ и подслон в приемен център. За всеки бежанец трябва да бъде направена оценка на потребностите. Настанените в приемните центрове имат шанс да получат бежански статус "на първа инстанция". Ако молбата им не бъде одобрена, те могат да обжалват отказа пред съда.

Всеки бежанец би трябвало да получи право на труд в рамките на 9 месеца след пристигането си в приемащата страна.

Кризата с бежанската вълна е без прецедент в историята на Европейския съюз.

Самият ЕС е принуден да се справя с още серия вътрешни проблеми - като финансовата криза с Гърция, проблемите на южните страни-членки с безработицата и срива на икономиката, политическия възход на антисистемни партии, терористичната заплаха след атентатите във Франция, Дания и Белгия, и др.

Липсата на лидерска визия за справяне с мигрантската вълна обаче може да се окаже най-сериозното изпитание за страните от ЕС. Някои от тях - като Великобритания и Франция, например - вече усещат последствията от провала на интеграцията на мигрантите от бившите си колонии в Близкия изток и Африка.

Бездействието на ЕС не само задълбочава проблема с притока на мигранти, но и създава благоприятна среда за мощно развитие на транснационални организирани престъпни групи, които се захранват с пари от трафика на хора.

В дългосрочен план резултатите от този хаос могат да бъдат унищожителни за ЕС.

#4 Шамито 31.08.2015 в 14:00:55

Един призовава новия фюрер,друг ни призовава за хуманна кастрация.Никой не призовава–МОЛЯ НЕ СЕ МЕСЕТЕ В ЦЕННОСТИТЕ НА ДРУГИ КУЛТУРИ.Налагайки нашите ценности получаваме адекватен отговор.ДИАЛЕКТИКА.

#5 Дара 31.08.2015 в 14:21:21

Те нека да дойдат. Ние къде ще отидем? А от друга страна,трябва ли да се страхуваме? Ето ви извадка от статия от 1990г. ``To be honest, when we heard the Bulgarians were invading Newfoundland, we had lots of doubts and concerns. `` http://articles.chicagotribune.com/1990-04-25/news/9002030365_1_gander-international-airport-newfoundland-refugees

#7 VK 31.08.2015 в 20:08:08

Има една приказка - алкохолът и висшето образование на никой не прощават! Как пък се събраха всите нацистчета тука, че и се подкрепят един друг... Как се изхранваха досега тия хора? Как не им пречеше сушата, кишата или "Гришата" ? Кви климатични промени , кви 5 лева....Променила се средната температура с 1 градус за 100 години Леле страшно станало! Та ще продаваме квоти за въглеродни емисии на абдалите и всекви диващини, само и само да стане некой по-богат . А разните номера с продажба на семе за посев и патентовани сортове са най-хуманното нещо. Сталин е работил по въпроса с посевите и други направления , и добри резултати е докарал - некъде 40 милиона разход. Ама вие сте доста по амбицирани кат гледам.... Требе половината човечество да изтребим, та останалата половина да си живее живота с кеф. Егати изводите, егати моралните ценности.... Той, Хитлер, направо Майка Тереза в сравнение с вас, бе! Дано не се случи, да се докопат такива като вас до неква власт, че страшно ше стане!

#8 dimis 31.08.2015 в 22:09:15

Интересно, защо намаляването на потреблението е по-голямо табу, отколкото намаляването на населението? Намаляването на потреблението (по-точно намаляване на екологичния отпечатък - но само за тези, които живеят разточително) е по-лесния и по-хуманен начин за справяне с най-сериозните проблеми. Но процеса, чието засилване наблюдаваме в момента, ще задълбочи проблемите, защото когато емиграните пристигнат в "обетованата земя", те ще претендират за много по-висок стандарт, отколкото са имали в родните си страни (а ясно е, че много от тях не са военни, а икономически бежанци), независимо дали ще работят или ще чакат социални помощи. Но да говорим в цифри. Ще дам пример с екологичния отпечатък (ecological footprint) на седем държави (източник: www.footprintnetwork.org/ecological_footprint_nations/). Данните са за 2011 г.("ecological footprint per capita"->EFC, "biocapacity"->BC, "ecological reminder"->ER): EFC BC ER Total Китай 2.5 0.9 -1.6 3500 (1-во място) САЩ 6.8 3.6 -3.1 2100 (2-о място) Канада 6.6 14.6 +8.0 230 (13-то място) Египет 1.7 0.5 -1.2 140 (21-во място) Румъния 2.5 2.6 +0.1 55 (42-о място) Сирия 1.5 0.6 -0.9 32 (58-o място) България 2.6 2.9 +0.3 19 (82-о място) Всички единици са gha/person, т.е. "global hectare" - която е мярка за това колко хектара на средно индивид са нужни за да поддържа начина си на живот, както и мярка за биокапацитета на Земята, на отделните държави и географски райони ("Total" е в millions gha; за този показател се отнасят и посочените места). В крайна сметка най-важното е колко е общото отпечатък на всяка държава, т.т какъв е нейния дял в рамките на цялата планета. Изключително интересни са и графиките за всяка страна, които показват какви са тенденциите за периода 1961-2011 г. Посочени са данните за 144 държави. Мисля, че посочените данни трябва да се разглеждат с оглед на цялостната ситуация, а не сами по себе си. Например Канада има положителен баланс от 8 gha/person, но тя е една от държавите с изключително разточителен начин на живот и изключително вредни индустрии (например катранените пясъци, добив на злато). Но страната има толкова голям биокапацитет, че въпреки старанието на канадците, все още не могат да я съсипят цялата. Да, природата не се интересува от понятия като "морал", "справедливост" и "ценности", но ние живеем в човешко общество, а не в прайдове. Затова, въпреки, че от биологична гледна точка сме животни и изцяло зависим от т.нар. "екологични услуги", които ни предоставя природата (и за които имаме много малки заслуги, но ги използване безумно разточително), то ако нямаме адекватни ценности, морал и етика, просто сме чудовища.

#9 dedo adji 01.09.2015 в 00:10:31

...алкохолът и висшето образование не прощават на никого... Не са простили и на дежурния громител на фюрери, нацисти и всякаква друга политически некоректна пасмина - световно неизвестния ВиК. Алкохолът най-вероятно от цар Киро, висшето най-вероятно АОНСУ. ...как са се изхранвали досега? как не им пречеше сушата... и т.н.... Не са се изхранвали ВиК. Откак свят светува Азия е бълвала хиляди и милиони, които не е можела да изхрани. Оттам са дошли първите българи през 2в. сл. Хр., Оттам са тръгнали хуни, хазари, печенеги, татари, монголи, турци и др. Не само за завоевания, а от глад. В наше време се прибавя натискът от Африка. В прогимназиалния ми учебник по география населението на Африка беше 250 млн. За 50 години оттогава, при редовни гладомори, редовни епидемии, редовни граждански войни и масивна емиграция се е увеличило над 3 пъти - абсолютен световен рекорд. Благодарение на постиженията на съвременните технологии и медицина, внесени от гадните колонизатори. И всички те напират към уредения свят на западната цивилизация. Към която се присламчваме и ние, колкото и тя да на ни признава за свои. Ами сега кво праим? ВиК, когато приемеш в дома си някого, чужд на тебе по всички показатели, който ще претендира да промени всичко в дома ти по свой образ и подобие, тогава ще ти призная правото да морализаторстваш. Но и тогава, стой по-далеч от моя дом.

#12 Conspirator 01.09.2015 в 02:27:27

Фрида,този лаф за Хитлер,дето се върти в иранската турбина ми хареса.Развесели ме,но и ме натъжи. Наблюдавам една тенденция,откак бежанците "скъсаха''синджира и не подлежат вече на контрол,че редакцията на ''Кафето"взе да прави редовни включвания на дедо Кисинджър и дедо Сорос.Да чете ''простия''народ и да се учи на ум и разум... Направо се чудя,защо не публикуват една статия за плана ''Инон''/ами пишат си хората разни работи,както казваш/,дето черно на бяло и едно към едно си е написано,описано и разписано как ще се разпарчетосат Ирак,Сирия,Египет/и Иран/?Да се пита човек,как така се създадоха условия за ''перфектната буря''в Близкия изток? Кой,Фрида,отвори огромна пробойна в северна Африка/Либия/и още по-интересния въпрос?Защо СМИ мълчат и се правят на ударени,че не знаят КОЙ организира флотилията от параходи лодки и обикновени корита? Мисурата.Чувала ли си за едно,така наречено либийско племе,дето Кадафи се канеше да ги ''прати''в Турция или...Израел.Тези симпатяги били евреи,които приели исляма,известните''дьонмета''.Същите тези симпатяги удариха мощно Кадафи отвътре,като създадоха илюзията за вътрешен бунт и революция.Същите организираха контрабандните канали на жива плът и започнаха да подбират човешкият отпадък от арабите и негрите,за да го сервират на европейците. Номерът с Нобеловата награда на Обамбо/както го наричаш/,явно е удар в ''десятката''.Този президент с пацифизма си се оказа много по-полезен за ''каузата'',отколкото Буш,който стигна до Рим и не видя папата/не удари Иран/. Много интересно ми става,когато светнат медийните прожектори върху последствията и същевременно се въведе медийна омерта за ПЪРВО-причината.Сякаш всички забравят,че вълната/която ще удави Европа/е произведена от епицентър,а за епицентър е обявен Асад и лошите иранци,разбира се.Направо да се чуди човек,КАК три милиона сирийски шиити и около триста хиляди сирийски християни/толкова останаха/,въртят на пръста си пета година цялата световна ''демократична''общност? А,да...Ако се вгледа внимателно човек,лесно може да установи,че "вълната" е изкусно направлявана.Дави избирателно.Унгария с Виктор Орбан си го отнесе заради приказките за някаква национална държаба,но целта на цунамито е Германия.Както винаги.Тази година ще приеме някакви си 800 000 хиляди емигранти.Минимум,за да не им влизат бели мишки в главата.За трети път....

#14 VK 01.09.2015 в 12:46:05

Аре стига с таа екология! Всички простотии на света се с нея се обясняват. щял да свърши петролът и кво - светът свърши вече Що не го погледнеш по друг начин - използва се и като средство за осигуряване на доходи на места, дето няма друг поминък. Има и други източници на енергия , ама айде си представи ква криза ще настане в тия страни, дето с петрол се издържат. Ако рязко спре масовата употреба на петрола, става дума. Таа врява с бежанците в момента ще е като буря в чаша вода в сравнение с онова, което би се случило. А за другата дивотия, дето не можело да се изхранва населението просто не разбирам как хора дето претендират за некви сериозни знания могат да го дискутират изобщо. Проблемите са на друго място и трябва да се решават, ама не е този пътя. Основен проблем е че богатството е съсредоточено в шепа хора и те май нямат никво желание да се промени нещо. И се тресва неква налудничава теория, даже наъчно подкрепена че требе се затрие половината човечество. Ми има неква извратена логика- дръгата половина ще стане два пъти по-богата и може да спре да гледа в канчето на..... А относко конспиративните теории и кой бил виновен за кризата с бежанците и създаването на ИД - посоката е напълно погрешна. Само няколко неща, който иска да мисли, който не да си ръси "конспиративните" дивотии . Къде е центъра на ИД - северен Ирак. С какво се издържа - продавали петрол, поне според публикациите. На кого - ни дума.Разнася го с камили и кофи до борсите сигурно.... Кой се занимава с добив на петрол в тази част на Ирак- а, опааа - Газпром! Кой спира всякаква инициатива в ООН по въпроса за Сирия.Пак познахте! Смешните истории за това как цял свят не може се справи с 10-20 хиляди бандити ... колкото и да са обучени специалисти са шепа хора все пак. Че иракската армия , около милион, и то с опит и Саддам начело за две седмици клекна, та .... Приказки за лека нощ!

#15 dimis 01.09.2015 в 13:12:59

Georgi Marinov.711315, знам, че потреблението не единствения проблем, но не исках да се разпростирам, защото твърде много щях да се отклоня от темата на статията. Но благодаря за информацията, беше ми много полезна.

#16 Conspirator 01.09.2015 в 13:57:10

ВиК,пак плещиш глупости! "Газпром''нямат НИКАКВО участие в добива на нефт в централен и северен Ирак с изключение на два дяла/съвместно с Exxon Mobil и Royal Dutch Shell/в иракски Кюрдистан,но участието е замразено поради изричното настояване на иракското правителство от 2013 година. ''Газнефт''има подписана концесия за находището ''Бадра'',а "Лукойл''разработва най-голямото петролно находище в Ирак-''Западна Курна-2".И двете концесии са на юг.Освен това,добре е да се знае,че две трети от иракския петрол е на юг,една трета в иракски Кюрдистан,а в централен Ирак има символични количества нефт. Точно поради тази причина/предпочитанията на шиитското правителство към руски компании/доведе до рязко фрагментиране.Русия взема иракския нефт на юг, САЩ - в Кюрдистан.От там дойдоха големите проблеми на централното правителство на Ирак.САЩ не бяха допуснати до ''баницата''и се появи....ИДИЛ/ИГИЛ/. Нещо неясно?Има предостатъчно материал в чичо Гугъл.Най-вече на английски.Стига да има кой да чете....

#17 Dox 01.09.2015 в 14:02:21

Како Фридке, Не иранска турбина, а центрофуга ма, како, От тия - нали ги знаеш, дето се обогатява уран. За мирни цели де Турбината е нещо по-друго, како. Конспи, поздравления! Както винаги точно и същевременно интнересно. Гледах и четох разни материали за тия бежанци. Ами те с по 10-15 хиляди евро джобни бе. За семки. Държат се нагло и презрително към коренното население. Сякаш са тръгнали на екскурзия и са възмутени, че им се предлага 3-звезден, а не 5-звезден хотел, за какъвто си били платили. Та през тия дни си мисля - ислямът отрича лихвата и въобще лихварството. Християнството също - но до 15 век някъде. До тогава се е считало за грях равносилен на убийство. И се е наказвало жестоко. Какво ли предстои да се случи наистина, на добрата стара Европа!?

#19 VK 01.09.2015 в 20:22:43

"Така че за какво на теб ти се иска да слушаш и какво не няма никакво значение." ??? Нещо май... Да, прав си! Когато се говори за екология хората трябва много внимателно да слушат! Щото еколозите много добре ги разбират нещата, особено финансовата част. Щото обикновено става дума за пари, и то за много пари! И не става дума за "Био-еко - пет лева връзката" Това са просто трохите. Става дума за големите пари , за изнудване, за нещо, дето може да се нарече "екотероризъм". И екотероризма е не по-малко опасен от оня другия, традиционния, с бомбите. Но за разлика от традиционния, за този мутант не се говори много, та мнозинството дори не е чувало за него. Дори тези, които са се опарили, си траят в повечето случаи по ред причини. Но ти, предполагам, си напълно наясно за какво говоря, нали ! Но май печалбите вече не са достатъчен стимул. Май преминава на друго ниво-политика , власт. Дори само опитите да се обоснове една идиотска идеология, с помощта на екологията (и изобщо някаква наука) са не просто стряскащи, а ужасяващи. Не, че не е правено досега, но мащабите за които става дума са чудовищни. А цинизмът, с който се натрапва, просто е .... "Не разбирате , щото сте прости!" - е началото, а нататък е ясно....

#22 Dox 01.09.2015 в 23:18:07

Хм. Виж ти! За първи път чувам, че центрофугирането ставало и чрез друсане. Никога не е късно човек да научи нещо ново. Мерси за което, како! А относно злодеите - да, тях наистина ги осъждат да се въртят, по-точно - да циркулират, но по една друга схема, докато не им дое акъла в главата /казано образно/. Рано или късно, циркулацията дава нужния резултат в 100% от случаите. За това злодеите не циркулират вечно. Това, което е вечно, е появата на нови и нови такива.

#23 Conspirator 02.09.2015 в 00:19:22

Фрида,що се отнася до дефиницията "изкуствени формирования'',много е лесно към това число да се прибавят абсолютно всички държави в света.Прибавянето става сравнително лесно.Намират се различни категории граждани по оста бедни-богати,бели-черни,християни-мюсюлмани,шиити-сунити и пр.Технологията ти е позната.За това пише и е обяснено достатъчно изчерпателно дори и в популярната литература и публичните медии. Визирането на близкоизточните държави като изкуствени формирования,които рано или късно ще се разпаднат е в услуга на една политика,позната под наименованието ''Разделяй и владей''. Също така,съм сигурен,че ако българското правителство беше проявило характер и ''Южен поток''стъпи на българска територия,вече щяхме да сме в гражданска война по оста християни-мюсюлмани/за по-лесно/или американофили-русофили/за по-интересно/. Всъщност Сирия я удариха,защото юли месец 2011 година се подписа договорът за ''шиитската'' тръба между Иран,Ирак и Сирия.Гражданската война в Сирия започна след няма и месец.Август вече се водеха сражения.Онеправданите сунити срещу злите шиити с допълнителна екстра за сирийските християни-между чука и наковалнята. За тази трактовка на събитията не си права,Фрида,но за една друга част от коментара ти съм съгласен.Демографският взрив в Близкия изток.Увеличение на населението за петдесет години от 4 до 10 пъти!Сам по себе си този факт е революция,стига някой да подпали фитила от правилната/или изгодната/ страна.Изкушавам се да нагазя в евгениката,но знам,че не ти е от любимите науки. Сещам се за един виц.Как нео-либералът отглеждал домат.Интензивна подготовка на земята,брилянтна хидро-мелиорация,най-добрите торове и в момента,когато плевелите надхвърлят по ръст културното растение се обвинява домата в тесногръдие,егоизъм и неприспособимост.Никой не яде домат,но справедливостта е възтържествувала. Май,наистина ще трябва да я започваме наново,Фрида,но първо да видим кой кого първо ще започне и как ще се свърши.

#25 Дара 02.09.2015 в 15:15:21

Като чета Фрида , все едно че чета нацистки идеолог. Само замени араби/мюсюлмани с евреи и картинката е едно към едно. Ми да бяха избили евреите , когато са бягали от Египет с Мойсей начело. Нямаше да има проблеми с палестинците днес. Или, в Израел живеят около 6 милиона евреи, по света - още 8 милиона. Що не ги изпратят обратно? Това е повече от половината народ живее в чужбина . Я да си ходят. Нали си имат вече държава. ( То и 2 милиона българи живеят в чужбина. ) За сравнение, Сииря е около 17 милиона. Чак когато поне 9 милиона от тях се преместят в други страни, ще достигнат израелците по инвазия . Ако прибавим и половината от Ливан (абе те само 4 милиона ли са ?) , половината от Пакистан , а те са около 200 милиона, излиза , че светът трябва да приеме около 110 милиона араби само от тези 3 страни, за покаже същото гостоприемство към арабите , каквото предлага на евреите. И пак за сравнение, Фрида , само в Ню Йорк живеят над 1 700 000 евреи, в цяла Америка - над 6 милиона , или повече , отколкото в Израел. Така че 800 000 емигранти в цяла Германия са капка в морето , сравнени с инвазията на евреите в Америка. И т.н. Впрочем , Фрида, с какво Амал Клуни, от смейство на бежанци, мюсюлманка , родители мюсюлмани, е по-лоша от теб? Добре , че познавам свестни и нтелигентни евреи, за да не си помисля , че всички са зли и надъхани.

#26 Шамито 02.09.2015 в 16:12:08

Дара като те чета разбирам че както еврейската диаспора в САЩ е доминираща–няма проблем и мюсюлманската диаспора да доминира в Германия.А защо да не е и в САЩ?

Новините

Най-четените