Граждански раздразнения около вярата

Все по-често сме свидетели на граждански раздразнения на тема религия, съвсем като онези, които гледаме в другите сфери на обществения живот. Циркулират нагледи, които показват, че духовната власт тъне в разкош по подобие на светската; дядовците-владици биват разобличавани от жълтите медии в разврат на една и съща страница с останалата светска хроника; дават ви доказателства за "задкулисието" в църквата, което вярващите дори не си дават труда да наричат "сатана" или "зъл дух", ами направо - с името на съответния бизнесмен.

Започнаха граждански протести срещу реституцията на имоти - по-смели, когато става дума за мюфтийството, защото, нали - турското робство. По-плахи при искания на православната църква. При вторите гражданите издигат аргумента, че щяло да се похаби културното наследство, например свещите в действащ храм свещите щели да се опушат стенописите.

Разбира се сериозният мотив на недоволството е съвсем друг: вече никой не иска да се примирява, че една уж света организация се превръща в най-едрия собственик на недвижимости, строи хотели и върти бизнес с богаташи, криейки се зад също така свещената частна собственост.

Напреженията около Ванга, чиито дом един свещеник наскоро се осмели да освети, са от по-друг порядък: гражданите се ядосват на това, че църквата като институция, опитва да налага рамки на вярата им - нещо, което е правила хилядолетия. Този конфликт е добре известен на историците: местната общност се бори за канонизиране на своя чудотворец, когото светият Център първо забранява, после проверява, адаптира към свещените книги, докато накрая го приеме или отхвърли според съотношението на силите.

По въпроса няма истина във всекидневния смисъл на думата. Дали появилият се лик на Ванга върху прозореца на къщата й преди Великден е знамение или не, ще се реши с мерене на силите между управляващите канона и вярващите маси. Впрочем защо да не приемем за знамение и появата на сериала "Вангелия" тъкмо преди Великден - само защото едно време телевизия не е имало ли? Ами по времето на Исус и стъкла не е имало на прозорците, на които да се отрази ликът на кандидат-светицата.

Работата е там, че днес институцията на църквата е дълбоко подкопана - също като науката, медицината, правосъдието. За науката - всеки втори ден някаква сензация, която отменя предишни сензации. За медицината - бунтуват се срещу ваксините, лекуват рак със сода. За правосъдието... впрочем какво точно беше това нещо?...

Няма причина в този процес на де-институционализация именно църквата да бъде пощадена. Ако поне можеше да гори хората на клада, поне щеше да вдъхва някакъв страх, но днес, в един свободен свят на личния избор тя трябва да се съобразява с клиенти, както всяка медия, всеки бизнес.

Представете си промяната в исторически план: по-рано човекът е принадлежал към енорията, свещеникът е бил негов духовен баща от раждането до смъртта, който той не е можел да го избира, както не избираме родителите си. Днес вярващият се вдига от единия край на града да се ожени на другия, защото там църквата била по-шик, защото някой му е казал, че попът е по-симпатичен. Това е съвсем друг свят: неговият крайъгълен камък не е властовата институция, а индивидът-потребител. В един момент той може да смени изобщо деноминацията, да стане будист, да се отдаде на някаква неформална духовност в жанра "абе, има Нещо"...

Това прави положението на църквата крайно деликатно: хората искат да признае Ванга за светица, но ако се подаде на натиска, ще наруши канона и ще загуби своята идентичност, своьтя запазена марка /да ме прощава господ/. Оттук едно непрекъснато разочарование: за едните, понеже не е отстъпила, за другите - понеже не е била достатъчно твърда в отстояването на принципите си.

И ако цялата история с Ванга и магическите трепети на обикновения човек, който опитва да се пазари с отвъдното, можем да отнесем към популярната култура, другата дилема пред църквата се разполага в регистъра на национално-възвишеното. Едни искат Левски за светец, други напомнят, че революционерите са обратното на светците. За едни православието ни поставя до Русия, за други то ни прави част от западната цивилизация, противостояща на исляма.

В учебниците ни пише, че вярата е запазила "българщината", читателите на Евангелието обаче знаят, че Исус проповядва универсална вяра, която откъсва човека от общностния му егоизъм... Тези принципни дилеми се изразяват в непрестанни раздразнения конкретни поводи. С православните или с НАТО? Християнска помощ на бежанците или охрана на християнската национална територия?

Отново: каквато и да бъде конкретната позиция, тя рискува да е разочароваща. Защото там, където сме стигнали, раздразнение генерира всеки, който се опита да прави, да казва. Не знам дали това е нов стадий на демокрацията; дали е свързано с дигиталните комуникации, където твърде лесно взимаме думата и твърде трудно се съсредоточаваме; дали - с относително безгрижните следвоенни десетилетия, които разнежиха духа ни.

Но институциите имат тежък проблем: все по-нервно настояваме да действат, все повече се вбесяваме, когато направят каквото и да било. Какво се случва?

И политическата власт, и науката, и всички останали започват да се учат от мъдростта на църквата: да пеят и благоговеят, да чакат различните мнения да отшумят и да отлагат сериозните решения, докато паството се занимава с битови неща като какво да се яде за славата божия и кога точно да се боядисат яйцата.

#1 explorer 16.04.2014 в 10:36:08

Това са детски болести. По времето, когато нашата вяра и народност са оцелявали под турско робство, в другата част на Европа църквата се е развивала и дори е преживяла Реформация. По същото време само Руската Православна Църква, комай не е трябвало да оцелява...не, че това е непременно показател за Божие благоволение;)

#5 Vincent MoFo 16.04.2014 в 13:20:32

Вяра да. Религия НЕ ! Религията и чичо ви господ са за маймуните. Аме не е много сигурно, че те вярват на глупости !

#6 sim4o 16.04.2014 в 13:29:19

Проф Ивайло Дичев : "Работата е там, че днес институцията на църквата е дълбоко подкопана ..." ----------------------- Институцията на Църквата - това са местните християнски общини ... В по-малките градове, в Чужбина .. много от българите се обединяват, именно около Българските Православни общини ... събират се заедно, жените почистват помещението ( като правило то е малко и бедно) мъжете правят ремонти .. за Великден украсяват ... за 3- март, довеждат дечица и правят програма с "Аз съм българче" .. правят неделни училища, правят училища по български за децата ..и т.н. Тази институция- църковната община - освен всичко друго участва и в църковния живот .. има касиер- има председател, продават се свещи и има приходи, които се отчитат пред събрание и се разпределят .. намират свещеник, който да води службите - определят делегати, за Църковните събори ... Сигурно има места - където общините и въобще църковните институции, да са дълбоко подкопани , както твърди Ивайло Дичев .. не си ремонтират църквите .. не подсигуряват дърва за зимата, не са намерили свещеник ... Какво да кажа - ами ПОМАГАЙТЕ българи .. където има подкопаване - намесете се лично ..идете, боядисайте нещо, поправете керемидите в храма на родното ви село .. ако сте в чужбина - дайте пари за Неделното училище ... отидете да помогнете за почистването и украсяването по Великден .. Мислете за кои делегати гласувате на Събранията! .. мислете и за общината - кой да ви е касиер, кой да е председател - избирайте с ум ! И така - ще премахнем подкопаването, за което така интелектуално говори професорът. Толкоз!

#8 Борката 16.04.2014 в 14:19:36

Извинявам се, ама днес честваме Търновската конституция.Дали от кафето ще узреят и дали ще постнат някоя съвсем мъничка статия по въпроса?

#9 sim4o 16.04.2014 в 15:00:40

"Vladimir Pavlov | 16.04.2014 13:52 А на най-религиозните мога да предложа да живеят както е угодно бог и както ги е създал, без математика, медицина, физика, химия т.е. голи под дърветата със средна продължителност на живота, като тази на вишите примати /нищо, че според бог не сме произлязли от тях, а ТОЙ ни е създал по свой образ и подобие, твърдение подобно на всички останали от религиозно естество без нито едно доказателство/. ... " ----------------------------------- 1.Бог е създал всички хора с ум ..дал им е заложби и умения. .. включително и да се сетят и да се подслонят някъде, та да не ги вали дъжд, и да си построят къщи и да се сетят как да се излегуват .. и как да се стоплят и нахранят .. ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ОТХВЪРЛЯ ТОЗИ ДАР ОТ БОГА - се не сещам ??? 2.Тезата на Академик Опарин - за случайно възникване на живота НЯМА НИТО ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО .. Па и НЕ САМО НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВО ,Ами И ПРОТИВОРЕЧИ на основни математични , химични и термо-динамични принципи ... Животът и спонтанната самоорганизация на материята - във висши , мислещи структури - противоречи НА ОСНОВЕН ПРИНИЦИП на нашата вселена - стремежа към ентропия ... Ако приемем Материализма и неговите постановки - СЪЩО ЗА РЕЛИГИОЗНИ ВЯРВАНИЯ ... - тогава съм съгласен ... няма нито едно доказателство за твърденията на Материалистите за случайно възникване - а от гледна точка на Математичната Теория на вероятностите - подобни техни твърдения са пълна глупост .. Поздрави! П.П. Да си Материалист е също религиозно вярване ...

#10 Борката 16.04.2014 в 15:46:12

Според мен за еклектиката между различните ъгли на животовъзприятието е казано всичко от Умберто Еко.

#11 янаки 16.04.2014 в 17:45:26

Владко, ти много се увлече, бе човек. Още малко и ще обвиниш Негово Светейшество Патриарх Неофит за съраданията на Галелео Галилей и за изгарянето на Джордано Бруно. По-яваш с обвиненията. Инквизицията е практикувана от католиците, пребиването с камъни е еврейски обичай, така че и Православната църква и Патриарх Неофит, ако го смяташ за виновен, са невинни в това отношение. И още нещо, старобългарската книжнина, ако си чувал за нея е дело изключително на монаси, същото се отнася и за Западна Европа.Монасите са били образованите хора до преди няколко века. При манастирите са били големите библиотеки. Там са се превеждали трудовете на Платон, на Аристотел, на Евклид, на Птолмей.......на големите арабски учени...... Религиозни са били и учените :монасите и миряни – Коперник, Паскал, Декарт ,Нютон ....... И те, мога да те уверя, не са ходили голи и не са се катерили по дърветата.........

#13 sim4o 16.04.2014 в 19:20:03

.... "Deqn Ivanov | 16.04.2014 18:20 Така, всеки има право да вярва в каквото пожелае. Самият аз не съм вярващ, но не мисля че е правилно да се обиждат хората които са такива. .. " ------------------------- Не бива да ги обиждаме - като иска да ВЯРВА в нещо - ДА ВЯРВА .. въпреки,че Добрият Бог на всеки е дал ум и с помощта на тоя ум, може и ДА СЕ МИСЛИ, А НЕ САМО ДА СЕ ВЯРВА ... .. Не бива да ги обиждаме, но можем любезничко , да им предоставим информация за размишление, за да разберат, колко са смехотворни идеите им ... Ето вече разгледани някой от нещата, във форум ... http://www.segabg.com/replies.php?id=235801 .... ..... "По-долу представям два текста авторът на които, Granville Sewell, е креационист. Аргументите му обаче според мен са убедителни и ако допуснем че е прав, има само две решения на проблема: (А) Животът на Земята е възникнал в резултат на Сътворение, не на спонтанна еволюция на материята. (В) Вторият закон на термодинамиката е невалиден и спонтанен преход от по-прости към по-сложни (включително живи) системи е възможен по принцип. ... " Та - какво да ги обиждаме ... трябва да ги посъветваме, да отворят ,да четат и да мислят ... Поздрави !

#14 sim4o 16.04.2014 в 19:42:36

и въобще , какво и кого трябва да считаме за "неуки" и чии твърдения за "ненаучни" .. На Креационистите, които се основават на Математическите теории на вероятности, на принципите на Термодинамиката, на математическата логика , на химията и биохимията .. Или на Антикреационистите - които се задоволяват монотонно да повтарят ... : "това не е така, защото просто не може да е така .." Всеки може да прочете Емануел Кант, или носителя на Нобелова награда по физика за 1968 - Луис Уортър Алварес , или Лайбниц и ДА ПОМИСЛИ ... Но ако иска - ЧОВЕК МОЖЕ ДА ВЯРВА .. да вярва на Мичурин, на Академик Лисенко, на академик Опарин .. воля негова .. Наистина не бива да се подиграваме на низшите духом - тяхно, ще е Царството Небесно ... Поздрави

#15 sim4o 16.04.2014 в 22:22:03

За любознателните .. споменах няколко имена .. примерно професор Granville Sewell - ето .. http://en.wikipedia.org/wiki/Granville_Sewell ето и един от текстовете ... http://bio-complexity.org/ojs/index.php/main/article/view/70 Ето част от публикациите на креационистите ... http://en.wikipedia.org/wiki/A_Scientific_Dissent_from_Darwinism .. Всеки може, да отвори, да попрочете и да се замисли в КАКВО ДА ВЯРВА .. ! ето и за нобеловия лауреат Luis Walter Alvarez - Physics Institutions University of California, Berkeley ... "До Алварез (а за мнозина учени и до ден-днешен!) съществуваше дълбокото убеждение... .... За укрепването на тази недоказана и недоказуема дата .... и да потвърди някои от най-оспорваните твърдения .. на Дарвиновата еволюционна теория. ... Парадоксалното е, че в тази кампания многократно беше цитирано името на Алварез, който бил доказал... " Та ПРЕДИ ДА СЕ ВЯРВА, НЕ Е ЗЛЕ ДА СЕ МИСЛИ. ... Всички вярващи, дори и антикреационистите, имат право на уважение, заради своите вярвания в Лисенко или Мичурин .. Но и ВСЕКИ, БИ МОГЪЛ ДА ИЗТЪКНЕ АРГУМЕНТ , основан на логиката и разума - така както изтъкват професорите Granville Sewell или пък Luis Walter Alvarez .. Мичуринистите, трябва да са така добри, да не отговарят с обиди, а да оспорят, ако искат твърденията на креационистите , основавайки се на същите тези Биохимия, Геология, Физика, Математика, Термодинамика ... Иначе се губи всякакъв смисъл, не само за спор, но дори и за разговор с вярващ Мичуринист ... Поздрави .

#16 boris 17.04.2014 в 09:40:07

Някой от вас, може ли на мен -аз, човек който не съм сляп и не съм далтонист да ми обясни какво е червения цвят. Ей така да ми обясни, че да ми стане ясно?

#17 tatu 17.04.2014 в 16:13:45

Vladimir Pavlov | 16.04.201413:52 Хубаво е, мисля, поне тези няколко дни да се смирим и да помълчим. Но ме провокирахте да ви попитам, според вас църква и вяра едно и също нещо ли са? Не са ли църквите институции, водещи свои си политики, съобразени с нуждите им, а не точно с човеколюбието, което религията проповядва. И не е ли вярата духовност, която поражда в нас човеколюбието, заради което понякога пренебрегваме собствените си нужди. Истински вярващ не си затваря очите за тези неща. Просто той знае, че ,,Заради наш Иван не бива да намразим и свети Иван". И наистина ли си мислите, че ,,Божият ни образ и подобие,, означават точно анатомичните ни особености, а не разумът, свободната ни воля, творческите ни пориви... Както и да е... Най-страстно спорят и порицават най-невежите. Съжалявам за грубата дума. И накрая един малко елементарен цитат, но все пак : ,,Науката казва ,,докажи ми и ще повярвам'' , а религията - ,,повярвай и ще ти докажа''. Вярващ или не, пожелавам ви светли празници!

#18 tatu 17.04.2014 в 16:43:13

Наистина съжалявам за грубата дума. Визирах единствено познанията ви в конкретната област.

#19 sim4o 17.04.2014 в 17:03:51

.... "tatu | 17.04.2014 16:13 ------------------------- Vladimir Pavlov | 16.04.2014 13:52 ... И накрая един малко елементарен цитат, но все пак : ,,Науката казва ,,докажи ми и ще повярвам'' , а религията - ,,повярвай и ще ти докажа''. --------------------------------------- Абсолютно трябва с разбиране и кротост, да се отнасяме и към най-отявлените Мичуринисти , колкото и на пръв поглед идиотски да са идеите им ... Единственото- което би трябвало да искаме от тях .. ако ще спорят с Креативитистите .. е да бъдат така добри, да ползват същия Научен апарат .. Термодинамика, Теория на вероятностите, Математичен анализ, Биохимия, Геология ... ...ако не искат, или не могат, да се придържат към подобни правила на спора, и не могат да извадят разумни аргументи за вярванията си .. .. ами оставяме ги, да вярват в каквото си искат - в Академик Опарин , в Мичурин, във възникването на Живота, по естествен път- от морска пяна, на брега на остров Кипър и т.н. и пр. ...естествено - ще знаем, колко са "разумни" вярванията им ... но просто не бива да им обръщаме внимание .. Иначе - да вярват в Мичуринизма , колкото си щат , но да не се опитват да пропагандират схващанията си сред хората, ей така -без да ги придружават с разум и логика .. Не нам, не нам ...... Поздрави

#20 sim4o 17.04.2014 в 17:24:41

Да се уточним обаче ... не става дума за Вярване и Невярване, а става дума за ДВЕ ВЯРВАНИЯ ... Едното - на антикреативитистите - мичуринисти ... те вярват, че животът и разумът, са възникнали, ей така . ... някак си, и са се развили... Другото вярване - е на креативитистите .. Те твърдят - че това е невъзможно, като подкрепят идеите си с Научен апарат и с научни данни - Биохимия, Термодинамика, Математика, Физика ... Без да съм Нобелов Лауреат, като Алварес, нито да съм професор в Бъркли, като Колуел ... лично аз, съвсем повърхностно запознат с проблема СЧИТАМ ЕДНОТО ВЯРВАНЕ - ЗА СЪВСЕМ ИДИОТСКО ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД ... Но Мичуринистите .. са свободни във волята си .. и в схващанията си! Да не казват обаче "АЗ СЪМ НЕВЯРВЯЩ " - което не е коректно .. а да казват "Аз съм вярващ МИЧУРИНИСТ, ВЯРВАМ В МИЧУРИНИЗМА" ... По този начин - нещата са коректни .. Поздрави

Новините

Най-четените