До 5 години Skoda ще има електрически модел

Чешката автомобилна компания Skoda планира да представи първия си електрически модел през 2020 или най-късно през 2012 година. Информацията идва от президента на Skoda Бернхард Майер, който заяви пред списание Autocar, че „електрификацията на автомобилите няма алтернатива и затова Skoda и другите членове на VW Group трябва да поемат в тази посока".

Досега в Skoda залагаха на конвенционалното задвижване - бензинови и дизелови двигатели, а от гамата на марката напълно отсъстват хибриди в каквато и да е форма. Но това ще се промени с първия електрически модел на компанията, който вече е в процес на развитие и ще бъде базиран на новата MEB платформа на VW Group, предназначена само за електромобили.

Майер акцентира на факта, че Skoda участва активно в създаването и развитието на MEB платформата, а VW вече показа концепта Budd-e, създаден върху тази платформа.

Все още информацията за бъдещия електрически модел на Skoda е крайно ограничена, но от компанията гарантират, че новият електромобил ще се отличава „практичност и много пространство на борда". Не се знае обаче дали той ще е версия на вече съществуващ модел или компанията ще стартира напълно нова моделна линия.

Преди Skoda да представи електромобила си, чешката марка ще дебютира и при хибридите. Това трябва да стане през 2019, когато е планирано представянето на plug-in хибридната версия на флагмана Superb.

За по-далечно бъдеще е насрочено и пускането на електрически версии на популярните модели Fabia и Octavia, но най-вероятно това ще стане реалност, когато се появят следващите генерации на двата автомобила.

Новините

Най-четените