Най-бързото кабрио в света

Американската автомобилна компания Hennessey Performance отбеляза 25-ата си годишнина с нов световен рекорд за скорост, поставен от нейния модел Venom GT Spyder, с което колата стана най-бързото кабрио на планетата. Естествено, когато става въпрос за серийни автомобили, колкото и условно да е това за коли като Venom.

Рекордът е бил поставен на 25 март, като зад волана на Venom GT Spyder е бил директорът на школата за пилоти на Ford Performance Брайън Смит, който е постигнал максимална скорост от 426,5 км/ч.

Това постижение е по-слабо от заявената максимална скорост на Venom GT Spyder, но пък с лекота е подобрен досегашния рекорд от 408,77 км/ч, поставен от супер автомобила Bugatti Veyron Super Sport Vitesse.

Venom GT Spyder, който е изграден върху шаси и с каросерия, идващи от Lotus, но със сериозни промени, се задвижва от 7-литров V8 бензинов мотор с две турбини с мощност 1451 конски сили. Моторът работи с 6-степенна механична предавателна кутия, а кабриото ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,4 секунди.

За да отбележи новия световен рекорд Hennessey ще предложи на клиентите си супер ограничена серия от 3 коли, кръстена Venom GT Spyder World Record Edition. От компанията отказаха повече подробности за автомобилите, но потвърдиха, че цената на всеки един от тях ще е 1,3 милиона долара.

Новините

Най-четените