Реванш на съдбата

Месеци след като Холандия стана световен вицешампион, България се радва на сериозно „оранжево" присъствие. Общо четирима представители на втората футболна сила в света през този сезон ще се подвизават по родните терени. Трима от тях ще опитат да помогнат на Левски в амбициозната задача да излезе от групите на Лига Европа, последният е във вечният враг на „сините" ЦСКА.

Любопитно е, че зад Дъсти Мюлдер, Сержиньо Грийн и най-новото попълнение Андвеле Слори стои един и същи човек - техният мениджър Уини Хаатрехт. Агентът, който е олицетворение на поговорката, че това което не ни убива, ни прави по-силни.

Цялото му име е Уинстън Хаатрехт, но във футболните среди, къдете вече десет години е един от най-успешните агенти, е познат като Уини. Феновете на Левски го видяха на два пъти на мачовете на „сините" - на този с Локомотив (София) и снощи срещу Видима-Раковски. Първият път в компанията на Грийн, втория в тази на Слори.

Сред играчите, чиито права представлява, са още звездата на Ливърпул Райън Бабел, холандския национал Джани Зьойверлоон и бразилеца Афонсо Алвеш - голмайстор и футболист номер едно на Ередивизи през сезон 2006/07.

Настоящият професионален успех на Хаатрехт обаче идва след разтърсваща трагедия, сполетяла него и семейството му и преобърнала целия им живот.

В началото на 80-те години Уини и брат му Джери, като много други хлапета ритат по улиците на Амстердам заедно с приятелите си Рууд Гулит и Франк Рийкард и мечтаят за едно - да станат футболисти. Желанието им се сбъдва, след като попадат в юношеските формации на Аякс.

Предричат им голямо бъдеще заедно с други таланти като Сони Силой и Марко ван Бастен.

Уини и Джери обаче не успяват да подпишат професионални договори с Аякс и пътищата им се разделят, като заиграват съответно във Вилем II и Камбюр.

Бъдещият агент минава още през отборите на АЗ Алкмаар и Хереенвеен.

Заради суринамския си произход през 1989 г. е поканен да се присъедини към отбор футболисти също с корени от американската колония на Холандия. Той трябва да пътува до страната на родителите си за приятелски турнир.

Уини обаче отказва поканата заради ангажименти с Хееренвеен и на негово място заминава брат му Джери. По време на полета Джери сменя мястото си в самолета с Еду Нандлал. Впоследствие това се оказва фатално.

Самолетът така и не успява да стигне до крайната си дестинация след тежка катастрофа. На борда му има 187 пътници, 176 загиват при инцидента. Сред тях са и 15 от играчите от сборния отбор, включително и Джери Хаатрехт.

Съотборникът, с когото е сменил мястото си - Еду Нандлал е сред тримата оцелели играчи. Останалите са Сиги Ленс, Радайн де Хаан.

Уини Хаартрехт преживява трудно трагедията, но въпреки мъката си три дни след катастрофата излиза в решителен мач за Хееренвеен.

Две години след трагедията с брат му Уини губи и майка си. Тя умира от рак, получен вследствие на стреса и шока от инцидента.

Напрежението от огромното внимание към него в този момент го кара да се премести в швейцарски отбор. Не след дълго клубът фалира и Уини се връща в Холандия.

Кариерата му обаче не прогресира, а с годините все повече футболисти го молят за съдействие при преговорите с клубове.

В даден момент Уини започва да им взима пари за услугите и така стартира дейността му в бранша на мениджърите. Още когато е на 20 години, той планира да стане футболен агент заедно с приятеля си Сиги Ленс, който е сред оцелелите в ужасяващата самолетна катастро. И Ленс се насочва към същото професионално поприще, а сред клиентите му са Патрик Клуйверт, Михаел Райцигер, Джовани ван Бронкхорст, Андре Ойер, Дени Ландзаат.

Успешната мениджърска кариера на Хаатрехт не променя само две неща в живота му. Агентът продължава да избягва медийното внимание и рядко говори пред журналисти. И почти никога за трагедията, при която губи брат си. Правилото е нарушено само веднъж - на двайсетата годишнина от инцидента.

Съдбата обаче си връща за нанесените удари и позволява на Уини да възкръсне професионално за света на футбола.

Новините

Най-четените