Саниране, но само след укрепване на конструкцията

За да се възползват собствениците на сгради от националната програма за енергийна ефективност, те трябва да се съгласят и на укрепване на конструкцията, подмяна на инсталациите за вода, ток и парно, ако това се налага. Това обясни регионалният министър Лиляна Павлова пред Дарик радио.

Ако собствениците откажат, ще трябва да върнат парите за техническо обследване на блока и автоматично отпадат от програмата за саниране. Павлова беше категорична, че няма как да се правят промени само по външната част на сградата. Целта е да се удължи животът на сградите и тяхната конструктивна устойчивост.

Ако се налага, ще се ремонтират и връзките между панелите на сградите. Това означава, че хората трябва да осигурят възможност да бъдат ремонтирани носещите панели, а след това ако решат да направят ремонт на жилището си, то той би бил изцяло за тяхна сметка.

Според Павлова хората не трябва да се притесняват от подмяна на вертикални щрангове, защото не сеправели никакви разрушения в имота - прави се малка дупка, която след това се измазва.

Първата жилищна сграда, завършена по Националната програма за енергийна ефективност, ще бъде готова най-рано през пролетта или лятото на 2016 година.

Павлова каза още, че следващата година с европейски пари ще могат да се санират и еднофамилни къщи, както и по-малки сгради с под 36 апартамента.

#1 pepe 07.02.2015 в 14:32:30

Така представена тази програма става абсолютно безполезна. Не знам тази важната госпожица не разбира ли, че така никой няма да се навие да рискува "обследване", или най-малкото във всеки блок ще се намери поне един човек, който ще откаже. А докато се прави структурното укрепване и пълна подмяна на инсталации и т.н - чисто технологичното време за което е повече от месец и с размотаването дори при "добра организация" сигурно ще отиват от 3 до 6, хората, които живеят в тази сграда къде ще се дянат? А всичките им мебели, електроуреди и друга покъщнина къде ще се сложат и койще ги пази, докато строители се разхождат в жилищата им, къртят, събарят, бетонират...? Дори при най-голяма доброжелателност и благоразположение от странана държавата и администрацията това е голям проблем и трудно решение за живеещите в една сграда. А ако администрацията направи какъвто и да било опит да се налага, да принуждава и поставя условия от типа "всичко или нищо" - просто забравете господа. Можете да си я заврете такава програма сещате се къде.

Новините

Най-четените