Прокуратурата: Митничарите на "Калотина" са събирали между 800 и 1200 евро на ден от подкупи

По 50 евро на ден на ръка от всеки митнически инспектор е взимал началникът на ГКПП "Калотина". Това стана ясно по време на брифинг на Сийка Милева, говорител на главния прокурор, във връзка с акцията вчера, при която беше задържана цяла смяна митничари на контролнопропусквателния пункт.

В хода на разследването са събрани доказателства, че престъпната група действала от началото на 2019 г. Общо 20 души са привлечени към наказателно производство, като сред тях е началникът на ГКПП "Калотина". Повдигнати са обвинения и на 15 митнически инспектори, на 4-ма служители дирекция Гранична полиция, както и на началника на митницата.

По думите на Милева митничарите са искали такса "почерпка" при влизане на товарни автомобили в страната. Парите били искани от митнически инспектори и гранични полицаи, за да не извършват физически контрол на товара, проверка чрез рентген или щателна проверка.

Прокурорът ги посочи като "членове на група" и обясни, че са получавали пари от турски и български граждани, влизали на територията на България в случаите на транспорт на хранителни стоки.

По думите й искането на подкупите ставало чрез мимики и жестове.

Според събраната информация на смяна длъжностните лица събирали средно от 800 до 1000 евро. От тях всеки заделял по въпросните 50 евро за началника, като сумата била фиксирана независимо колко се събирали.

Престъпната група имала строго изградена пирамидална структура. На върха стоял началникът на митническия пункт, митнически инспектори и гранични полицаи. Имало подавани сигнали както от турски, български и сръбски граждани за искането на подкуп от страна на митническите служители от ГКПП "Калотина".

Любопитен момент е, че ако водачите давали по-голяма банкнота, митничарите им се връщало ресто.

По думите на прокурор Милева по разследването се е установило, че митничарите и граничните служители не давали никакъв шанс да се премине през границата, без да се плати подкуп. Освен това те се държали арогантно. Като пример за това, че държали на таксата за преминаване, на брифинга бе посочено, че дори разваляли пари и вземали и монети.

Според свидетели турски шофьори, единственият начин да минеш през "Калотина", без да дадеш пари, е да прелетиш.

#1 explorer 08.02.2020 в 10:27:39

Тази практика ми е известн аоще от 80-те години на миналия век, когато един набор служи като граничар на близката застава. Нямам годни за съд доказателства, но това се прави с отчитане "нагоре", докъде стига отчета, може само да гадаем. Въпросът е защо, сега....дали е дошло времето това да спре или просто потоците трябва да се пренасочат, следвайки максимата: "дето е текло, пак ще тече"?

#2 dedo adji 08.02.2020 в 12:31:54

Много по-старо е, ХР. По-старо и от мечтата на Алековия герой за Солунската митница. Между другото, виждал съм магазин с такова име. В стари времена по пътищата вилнеели разбойници, а по моретата пирати, които грабели пътниците и моряците. Но към 18-19 век тоя занаят станал опасен и те се преквалифицирали на митничари, да могат да грабят безнаказано. Ако гешев вкара в панделата поне един, ама ЕФЕКТИВНО И С ОТНЕМАНЕ НА ИМОТ, ще го призная за голям прокурор.

Новините

Най-четените