Повече интерактивност в час и извънкласни дейности искат децата

Децата имат нужда да говорят за това, което се случва в училище, защото там те прекарват по голямата част от времето си. Това беше основният фокус на петото издание на младежкия форум Voice it: Мнение от значение, посветен на „Моят живот в училище".

Форумът се организира всяка година от Национална мрежа за децата съвместно с младежка мрежа „Мегафон" и в партньорство с УНИЦЕФ България на 20 ноември - Световният ден на детето. Тази година отбелязваме и 30-годишнината от подписването на Конвенцията за правата на детето на ООН.

„Трябва да насочим вниманието си към правото на децата до образование." Това заяви д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България.

Младежи от цялата страна се включиха във форума и изразиха мнения и предложения как трябва да се подобри учебната среда. Сред основните предложения на младежите бяха по-интерактивен начин за преподаване на учебния материал и повече време за извънкласни дейности.

Според децата в момента материалът в училище се преподава по труден за разбиране начин и това пречи на усвояването му, а многото часове в класната стая не оставят време за извънкласни занимания.

На събитието присъстваха и учители от цялата страна. Повечето от тях се обединиха около мнението, че административната работа в училище е повече от преподавателската. Те я оцениха със седем по шестобалната система. Така учителите нямат възможност да се съсредоточат върху преподаването, а това е един от основните проблеми, които възпрепятстват усвояването на учебния материал.

Сред обсъжданите теми беше и тази за учебните помагала и достъпа до тях. Младежите отбелязаха, че те са скъпи и не всички семейства имат финансова възможност да ги закупят. Ани от младежката организация "Мегафон" посочи, че много семейства излизат на "червено" през септември. Ако учебниците от 1 до 7 клас са безплатни, за следващите пет учебни години - не са.

След дискусията участниците бяха поканени да се включат в Базар на каузите и идеите, в който ще имат възможност да обиколят щандовете на различни инициативи и организации, работещи за по-добро училище и образование.

Новините

Най-четените