Пиши "Турско робство" и да си ходим

Волен Сидеров може и да кротува в тази кампания, но на фронта на русофилския национализъм има нова прошарена глава, която блести с публични действия - Костадин Костадинов - историк, политик и партиен лидер.

Ако досега Сидеров беше човекът, който нахълтваше по различни места, за да иска сметка от този и онзи за накърняване на националните интереси и историята на България, сега го отменя именно Костадинов. Той и представители на неговата партия "Възраждане" се появиха с  плакати "МОН, за кого работите" и "Съд, оставка, затвор" на церемонията по избор на учител на годината.

Какво искат "Възраждане" от МОН и учителите? В най-общи линии - обяснение от министерството защо предметът "История" в училище се преподава по определен начин и защо МОН свиква семинари, за да "налага" този начин на преподаване сред учителите.

Иначе казано - за Костадин Костадинов има турско робство, три синджира роби, еничари, отнемащи децата от майките им и ослепения Балканджи Йово. И той настоява същите тези неща да са акцент, когато се преподава на ученици за този период от историята на България.

Че в МОН има проблеми, има, а учебната програма е вечен повод за критики. Тенденциозното им раздуване и преиначаване обаче не помага на никого. А тук се случва точно това.

На Константинов темата му е стара слабост (даже е писал и алтернативен учебник по Родинознание в този дух) и с началото на предизборната кампания за вкарване на евродепутати реши да се насочи към Османската империя и българите под нейно владичество.

Преди седмица Костадинов излезе с отворено писмо, в което разисква как МОН организира специални семинари през годината за обучение на учители по новите методи за преподаване на историята. Самото писмо е тълкуване на учебното съдържание по "История" в стил "Дяволът чете евангелието".

Темата за "турското робство" и "османското съжителство" винаги е източник на много емоции, и от "Възраждане" добре знаят това. Най-малкото трябва да си спомним за министър Тодор Танев, чиято глава "хвръкна" именно благодарение на заиграванията с тези два термина.

Затова и Костадинов и партията му продължават успешно да се възползват от темата, трупайки малко предизборна популярност по нея.

Избори идват, и моментът за "Възраждане" е подходящ да натрупат популярност и електорално доверие при създалата се политическа ситуация в блока на националистическите и патриотични формации (покрай всички драми с Обединените патриоти). А посланията, че някой лъже децата ни за турското робство се "продават" на публиката далеч по-лесно от всякакво говорене за Европа, европейски институции или европейски ценнности.

На хората в партията вероятно им е пределно ясно, че 5,8% на изборите за ЕП са твърде далечна цел и представителството им на европейско ниво е мираж. Да си подложат за едни следващи избори обаче не е. А какво по-добро за целта, от стария спор за "робството".

Ако това беше просто позиция на Костадин Костадинов, можеше да се подмине, нищо че говорим за човек с претенции и стаж на историк. Когато обаче това се превръща в предизборна политика на партия и се правят показни акции, вече говорим за пропаганда.

Фактът е прост - "Турско робство" има. Това обаче е чисто художествен термин, който е използван от възрожденските автори за постигане на емоционален ефект върху населението по време на освободителната война.

Дали властта на Османската империя по българските земи е била чужда и насилствена - да! И никой не се опитва да убеждава никого в обратното.

Както има "Турско робство" обаче, така има и т.нар. "съжителство". То пък е съвсем друг термин, който цели да опише чисто битовото съжителство между българското християнско население и мюсюлманското население. Защото, каквото и да си говорим, едва ли някой вярва, че всичко е било кланета, тормоз и издевателства. Да, тях ги е имало в историята, но също така е имало и търговия и дори нормални съседски отношения в най-общия смисъл на думата "комшия".

А това, за което очевидно си мислят от "Възраждане", че се отнасят и двата горни термина, историците от много години насам са приели за фактически коректно да се нарича "Османско владичество" или "Османско господство"...

Не е проблем това, че учебниците по история искат да покажат различните страни на османската власт по нашите земи. Проблем е, когато от някоя партия използват темата за историята именно по начина, който така ожесточено критикуват - като пропаганда, която чертае разделителни линии в самото ни общество.

Казано е, че народ, който не помни историята си, е обречен да я повтори. За да не се забравя обаче, тя първо трябва да бъде изчистена от партийни и политически прочити. Просто трябва да подходим към нея най-сетне като към наука, а не като към сборник с митове и легенди.

Какво да кажем обаче за партия, чиято политика се е фокусирала почти изцяло върху учебника по история, и то по-специално само върху една глава от него?

#4 vikki 11.05.2019 в 07:22:05

Не знам защо ПП АБВ не дръннат едно дело на ПП "Възраждане" за подвеждащо плагиатство. Ще падне смях и заглавия от сорта на "Маргинал се репчи на по-голям такъв на тема роден "ренесанс"...

#9 jens xp 11.05.2019 в 10:31:40

Какво според кретените, като този под мен, означава "нямат абсолютно никакви права"? Слушай бе, идиот, право на собственост, право на придвижване, право на пътуване, право на образование, право на вероизповедание, това ли са ти абсолютно никаквите права? Нещастен русофилски дебил! Ти за Добри Желязков чувал ли си бе, малоумник? И той ли е бил роб? А Русе, Габрово, Трявна, Копривщица, тях роби ли ги построиха? Ако ти си един селяндур, потомък на селяндури, преживяващи се като роби, това си е твой проблем! То ти и сега си роб! Поздравленя за автора, за пръв път съм напълно съгласен с него! НЕ Е ИМАЛО РОБСТВО! Ако искате да сте роби, вървете при Путин в Русия!

#18 Dox 11.05.2019 в 15:29:11

Понякога ми се струва, че тоя народ изпростява не с години, не с дни, а направо с часове. Достатъчно е да се прочетат коментарите на Канчето Изкормик, на някой си Йенс Хип ли, Хип-Хип-Ура ли беше ...., а Онуфрието отдавна е дал заявка, че от него/нея може да се очакват всякакви "изненади". Шимпанзето не го броя. Канчето, Броят книги, които е прочел Дедо, при това не само на български, но и на руски и на английски, ти няма да можеш да ги изчетеш никога, дори и да се научиш да четеш. Лекотата, с която плещиш заучени правоверни клишета показва, че нямаш собствено мнение, за това си безинтересен. Не съм против да пишеш тук, само ти казвам, че си безинтересен, а понякога и досаден. Същата стока са и някои други тук, бързащи да се подмажат на силните на деня, независимо кои са. И така - интересно ми е и на мен да видя отговора на въпроса, дето Дедо го е задал по-долу - кое точно е русофилското, когато някой иска историята да се преподава и знае такава, каквато е била, а не умишлено изкривена и преправена, съобразно моментни политически и икономически конюнктури? Въобще не ме интересуват гърците. Ако те лъжат за историята си в което не се съмнявам, защото те лъжат много и не само за периода през турско/, толкова по-зле за тях. А авторът на горния текст хубаво да си помисли какво пише. Да не се наложи някой ден да се оправдава, че той всъщност не е имал това предвид.

#20 explorer 11.05.2019 в 15:55:56

брей, напълни се с изкуфели старци, дето чели по много, но не вденали нищо. "Така например, след намесата на холандския вицеконсул във Варна са освободени 825 български жени и деца, готови за транспортиране към Цариград." някой ще де напъне ли да сметне за какъв процент става дума? Защото към днешна дата жертвите на трафик са доста повече. Данъците изброени по-долу съотнесени към днешното данъчн ооблагане, ще се видят нищожни з анякои групи. Кой от коментиращите разбира, че важното е да си извадим поука, защо сме паднали под робство и защо толкова време сме останали там. Доста недалновидно е да твърдиш как сме били насилствено потурчени, но все пак православанта ни вяра ни е запазила като народ. Кое е вярното, че сме били потурчени или че сме се запазили заради вярата си? Жалко е че историята се преподава както и останалите предмети, фрагментарно и тенденциозно. Ако се огледаме в тези 5 века и обходим на длъж и шир земите ни, ще се получи доста шарена картинка. Така че проблема е в опитите за монопол върху истината и то от хора, които не правят разлика между откъслечни факти и истина. Сори дедовци, живота продължава.

#25 deaf 11.05.2019 в 19:59:32

Да отговоря на Експлорър, не сме били под робство. Погледнете фактите - от самото начало българите и турците са се сдушили и са били комбина. Е,постепенно турците са подчинили българите,но то е било в смисъла в който днес шефовете на някоя корпорация подчиняват и мачкат служителите си. Това е обяснението защо българите не са се бунтували за разлика от другите народи на Балканите. Няма друго. Ние сме си паснали с турците. Нима не виждате,че във висшият ръководен орган на ДПС мнозинството са БЪЛГАРИ?! Като почнеш от Пеевски,през Бисеров,та до Данчо-Ментата! Въпреки ужасният "Възродителен процес" турците не са ни обидени и живеят заедно с българите в смесените райони.

#28 Dox 12.05.2019 в 07:52:01

Съвсем точни /в десятката/ коментари на Буум и на Гети - номера 22, 23, 19 и 27. Наистина - идиотската теза, че е нямало робство а някакво си там .... "съжителство" /яко смукане на пръсти е паднало, докато се спрат на този термин/, обслужва именно русофобията, според която в руско-турската война Русия не е никакъв наш освободител, а единствено - завоевател. Така де - след като е нямало робство и така мирно и тихо сме си "съжителствали", що щат тука някакви си руснаци? Отговора е вече ясен - ами те нали по принцип са агресори. Но, това е по-малкия проблем. Основният е, както посочи Буум, че с такива тези ние се самоунищожаваме. Можем да "спечелим" единствено презрението на други народи - първо на тогавашните ни поробители, заедно с освободителите ни, а след това и на други. Първите две, между впрочем, вече са факт. Това е родоотстъпничество и национално предателство във висша степен. Високорафинирано. Въпросната теза обслужва и друг процес - този на глобализацията. Приелите я, никога няма да се усъмнят, че днес не са роби, а всъщност са, но това вече е друга тема.

#34 explorer 13.05.2019 в 08:15:16

"Робство може да не е точен термин, но присъствие и съжителство са подла перверзна фалшификация. Измисли ти по-точен." Ей за това става въпрос. Как да научим децата на нашата Българска история. Става дума за 5 века. През това време някои съизмерими с нашия народи са колонизирали повече от половината свят, а ние учим децата ни, че са ни клали. Липсва българското, липсва културата, липсва икономиката, липсват масата българи. Не че ги е нямало, но не се споменават поради ограничения обем на уроците и часовете. Когато кажем "робство", коя е първата асоциация която правят учениците? В повечето случаи е препратка към робовладелския строй, който са учили 2 години по-рано и те правят грешни връзки. Затова подобни заяждания са безумни. Ние помним историята си и е редно да научим и децата си, но и ние и те живеем с турци съседи. Как да живеем в добросъседство и как да вървим напред, не като подтиснати и емоцинално осакатени, а като свободни хора? Въпросът не е в думата, а в съдържанието което влагаме. Въпросния копейкин е емоционално обременен и иска да стовари това бреме върху децата ни. В това отношение министъра е прав, който има сериозни забележки, да каже кое в учебниците не става, за да го прегледат и оправят, но сульо и пульо да диктуват учебни програми - не става.

#39 boian 13.05.2019 в 10:44:07

Онуфрие, Онуфриеее Тези прословути възрожденски къщи, дето си толкова горд с тях, са се появили в последните 60-на години преди падането на Османската империя, бе чоджум. И в сравнение със замъците и дворците в Западна Европа са си едни мизерни къщурки. Османците са ни владели 500 години, младеж. 5 века!! И през това време българският народ е преживял всякакви унижения - и робски и не съвсем робски. Щото сме били рая - подчовеците в империята. А не равноправни със завоевателите. И са се отнасяли с нас точно така - като с подчовеци. 'Виж, с някои като твоите прароднини, може и да са се отнасяли по-различно. Ама аз не бих се гордял с този факт, ако ме разбираш.

#40 explorer 13.05.2019 в 11:25:48

"... през това време българският народ е преживял всякакви унижения." Въпросът е дали слагаме акцента на "преживял" или на "унижения". Докато се изживяваме като жертви, ние си оставаме в миналото оковани от предубеждения и предразсъдъци.

#43 Dox 13.05.2019 в 13:07:35

"...Това не означава, че храня каквито и да е симпатии към Османската имерия - всичко, което е на Изток от брега на Черно море та чак до западната граница на Китай ми е безкрайно чуждо и противно. ..." Сериозно!? Това не значи ли, че си прекалено и излишно емоционално, идеологически и пропагандно натоварен/а и обременен/а? А ако имаш пред вид и Русия - защо само до западната граница на Китай? Тя на изток не граничи с Китай, а със Северня Корея и Японско море? Каква не само емоционална, но и географска излишна обремененост и емоционална натовареност! А всъщност, преди западните граници на Китай са били териториите на българската държава едно време. Но, хайде стига, че това пък за българската държава съвсем ще ни натовари емоционално. А е излишно, нали така?!

Новините

Най-четените