Това не беше шоу

За първи път от 4 години се наложи да пуснем телевизора - не за друго, а на петата минута от "Шоуто на Слави" онлайн-стриймингът на bTV блокира заради извънредния прилив от зрители.

Не е изненадващо, че твърде много хора чакаха с интерес появата на Бойко Борисов в студиото на Трифонов. Обяснимо е с оглед на близо 10-годишната схизма между двамата, директните обвинения в корупция и опити за насилствена делба на властта в ГЕРБ при съотношение 50:50. Затова беше напълно естествено е, че анонсът за дуел между двамата бивши "мъже на годината" се превърна в новина още преди да се случи.

Проблемът е, че това, което произтече от едночасовата размяна на нервни реплики ("това от сайта на БСП ли го прочетохте?"), свирепи погледи и многозначителни мълчаливи паузи, не се доближаваше на километър до предварителните очаквания.

Това не беше шоу. Нищо смешно нямаше, дори напротив. Нямаше ги ударните реплики на вечерния праймтайм, нямаше я харизмата, нямаше енергия, нямаше виц, нямаше химия.

Не беше и публицистика. Публицистика не е умението да четеш нечии чужди въпроси изпод сключени вежди, дегизиран в протестната униформа "Системата ни убива". Нито една обществено значима тема (като корупцията при обществените поръчки или ресурсната зависимост от Русия) не претърпя развитие отвъд всеизвестните банализми.

Въпроси за милиарди потъваха като вода в пясък, за да разкрият липсата на компетентност, обща култура и рефлекс за реакция срещу серията от "алтернативни факти", които се изсипаха в ефир.

Факт от алтернативен тип, например, е твърдението, че "цените на горивата се регулират от други органи, които са независими" (засега се регулират единствено от законодателството, което залага пречките пред нормалната конкуренция).

Или че излишъците от партийните субсидии се пазели на влог, защото "от тях правим непрекъснато дарения" (за последната година ГЕРБ има общо 14,6 млн. лв. приходи, даренията са ~2,7% от всички разходи на партията, а чистата годишна печалба след данъци е малко над 3,3 милиона лева).

Или че в "една богата Германия" партиите се издържали с по 0,50 евро на глас от последните парламентарни избори (субсидират се всички партии с над 0,5% подкрепа, общата субсидия се изчислява върху сумата от всички валидни гласове на трите последни вота - федерален, европейски и провинциален; за първите 4 милиона гласа се плаща по 1 евро, за всеки следващ - по 0,83 евро. Получава се и допълнителна държавна субсидия като добавка към всяко дарение до 3300 евро от симпатизанти на партията. Друга тема е, че големите партии разчитат и на солиден приход от членски внос).

Или че "данъкоплатецът" е загубил 3,7 млрд. лв., за да спаси вложителите в КТБ (парите бяха платени с вноските на банките в Гаранционния фонд и със заем към бюджета, който Фондът ще върне с лихвите до 2020 г.).

Не знаем кое е по-странно - че идеологът на референдума за партийното финансиране се затруднява да осмисли последиците от собствените си предложения, или че министър-председателят с най-дългия стаж на поста от 1989 г. насам се затруднява да представи икономическата си политика отвъд няколко опорни точки на лист хартия.

Във всеки случай, това не беше лидерски дебат. Лидерът не е лидер, ако отказва да осмисли отговорността за действията и бездействията си.

От самото начало се разбра, че "няма такава партия" зад Слави Трифонов. Забравете за всички претенции за представителство от името на "Народа", кастингите за политически таланти, заплахите за смяна на системата или охотата на социологическите агенции да мерят неизмеримото.

От самопризнанията на Бойко Борисов също стана ясно, че и неговият ГЕРБ не е това, което е, защото явно е започнал да развива гръбнак за съпротива срещу волята на собствения си създател.

Трифонов подцени противника си и го изпусна безславно. Борисов пропиля възможността да бъде чут от огромното мнозинство в периферията, което не иска нищо повече от ясни отговори на въпросите си.

Побеждаващите воини първо печелят и след това отиват на война. Губещите се опитват да спечелят едва след като излязат на бойното поле. В тази битка победител нямаше. А телевизорът ще остане изключен и в следващите 4 години.

#1 TheRock 22.11.2018 в 19:17:12

Чак сега ли разбрахте, че Слави Трифонов и Бойко Борисов са в един отбор? Отбора на мутрите срещу народа!

#2 desita 22.11.2018 в 21:28:13

На тези хорица просто не им е там мястото, където се намират. Просто не са подготвени интелектуално за постовете, които заемат. Можеше за толкова години работа да инвестират два, три дни от живота си да прочетат как функционира държавата. Не за друго, а защото и двамата имат претенции да се занимават с политика.

#3 conscience 23.11.2018 в 07:15:43

Дано на Слави му е станало ясно, че политиката е малко по-различно от БТВ.

#4 Писна ми от псевдоинтелектуалци 23.11.2018 в 10:14:58

Учиндолски изкючително неприятен тип!

#5 sevtopol 23.11.2018 в 12:03:35

Мутрите, TheRock, ги създаде и управлява една друга партия, за да вмени на народа, че демокрацията ражда демони, за разлика от рая на социализма.

#6 TheRock 23.11.2018 в 13:09:37

sevtopol | 23.11.201812:03 За създаването сте прав, но за управлението не. В момента има мутри във всички партии от т.нар. Парламент.

#7 deowin 23.11.2018 в 17:42:10

>Слави Трифонов и Бойко Борисов са в един отбор? Да, отборът на идиотите. Да си идиот съвсем не означава, че не може да си в конфликт с други идиоти. Да опонираш на идиот, естествено, не те прави не-идиот. >На тези хорица просто не им е там мястото, където се намират. Което не е никак неочаквано ако все пак се замислим, че единият е пожарникар и телохранител, а другият е актьор. И двамата биха били точно толкова годни като космонавти, с изключение на това, че ако ги пратим в космоса с еднопосочен билет всъщност би имало някаква полза за България.

#8 dedo adji 23.11.2018 в 17:44:14

А-у-у, Диянка горчиво разочарована и ще си изключи телевизора за сл. 4г. Споко, Диянке, моят е изключен за слави от 10г и още съм жив. И какво очакваше да видиш при дългия, освен чалга? Бойко, не че го хваля, но и по-достоен от него, като седне срещу чалгаджия става участник в чалга. Не подобава на първия чоек в държавата и изобщо за всеки с претенции за лидер и управник. Остава да се изтъпанчи и в биг брадър. Не претендирам за оригиналност, но си спомних едни други интервюта при слави преди близо 20г. Хем тогава той не беше загубил напълно харизмата си. Всички се провалиха с трясък. Царят отказа да седне на диванчето и се класира. Не, че видяхме файда от него, но нейсе. Сега президентът взема пример от царя. И той няма да сперчели, но поне няма да става за мезе. А Бойко, ако имаше кой да го събори, такова интервю би го довършило.

#9 rare case 23.11.2018 в 18:14:02

Хаджията, грешиш, преобладаващата част от народа са чалгари и тази изява беше насочена към тях. Те мрат да видят, че всички са им равни и не признават авторитети, освен Митьо Пайнера. Моето скромно мнение е, че колкото и да се пени г-жа Костова и може би с право, двамата участници си постигнаха целите - Трифонов да се отегли без много шум от т.нар. си политически проект, а Борисов да демонстрира отново и отново близост с народа. А това, че Радев нямало да отиде - защо да го прави? Покрай жена си е нон-стоп в медиите и Фейсбук. Лоша реклама няма.

#10 deaf 23.11.2018 в 23:44:35

Дедо, Бойко никой не може да го събори! Как да събориш нещо,което не стои,а лежи!

#11 deaf 23.11.2018 в 23:51:04

rare case, стана ми интересно,защо трябваше Слави да създава политически проект,а после да го проваля зрелищно?! Явно и ти не знаеш,а просто си тракаш по клавиатурата.

#12 VK 24.11.2018 в 04:45:14

>Слави Трифонов и Бойко Борисов са в един отбор? Да, отборът на идиотите. __________________ Ми ...ти от кой отбор си ? Може ли, човек , дето се представя, че е на 10000км от Б-я, да ми дава обективно мнение за нещата тук. А, земете сички имигранти, да си седнете на задниците, и да не давате акъли на туземците, а!

#13 VK 24.11.2018 в 05:04:19

Гледах предаването, въпросното шоу, (вярно, на запис) и не намирам нещо, в което да укоря Б.Борисов. Само за едно се сещам - за данъчните складове. Били монопол. Той го каза, ама не точно, та да се разбере. Да не би, по закон, само "Лукоил" да има право на такива??? Ми ако некой не му аредва - да си направи свои. Явно малко са желаещите - според приказките - едва 8 %. Е, питайте, защо ползват на Лукоил, а не собствени, та да не ги "рекетират" монополистите? Що, бе? За да съм коректен - и за още нещо не беше точен премиера, ама това май не е сред коментарите.

#14 VK 24.11.2018 в 05:48:30

Мисля че, по -скоро, една власт , и то законнна, не е лесно да я бутнеш със "щоу"/ Ако е възможно, тогава защо всички реват за демокрацията - ето я, радвайте се , шепа идиоти ви определят дневния ред!

#15 opetkov 24.11.2018 в 14:18:35

ББ не отговори по същество на нито един от въпросите, дали от незнание или просто защото не искаше да лъже директно в ефир. За високата цена на горивата цитира блъфа на Горанов с квитанциите от бензостанциите. Така остава скрита монополната цена на Лукойл, която не се вижда в квитанциите. За акцизните складове коментатор пита защо няма други освен тези на Лукойл-защото държавата е направила невъзможно да има. ББ излъга и за вноса от Гърция и Румъния. Защо държавата задължи всички вносители първо да доставят горивата в тези складове, а не направо в бензостанциите? Така се обезсмисля вноса и пак се облагодетелства Лукойл. ББ излъга и за КТБ, Костова е права тук. За външния дълг отново шикалкавене. Вярно при Станишев имахме най-нисък дълг и това не може да се отрече (погледнете данните на световната статистика). Дългът нарасна двойно при ББ, но това беше неизбежно, който и да беше управлявал при кризата от 2008. Имаме 3 години с дефицит - 3 години с по 2.5 млрд лева дефицит. Плюс дефицита при Орешарски 4 млрд. Тези дефицити ги изплащаме със заеми. Взеха се и заеми от които нямаше нужда и сега стоят в резерва и събират прах. Ако имахме държавници, щяха да ги впрегнат в проекти и те да правят пари и растеж. Но, имаме "стабилност" и глупави водещи, правещи се на политици.

Новините

Най-четените